Naftemporiki

Η «λευκή λίστα» και η νέα ευκαιρία για τον τουρισμό

«Παράθυρο» ενίσχυσης των ροών προς την Ελλάδα μετά την άρση της καραντίνας από τη Βρετανία

-

Νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό διαμορφώνο­νται μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εντάξει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών προς τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει τα σύνορα από τις 10 Ιουλίου χωρίς την καραντίνα των 14 ημερών κατά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών.

Πριν από την οριστική απόφαση, πάντως, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαρπς έθεσε θέμα αμοιβαιότη­τας σχετικά με τον ταξιδιωτικ­ό περιορισμό που έχει θέσει η Ελλάδα για τη Βρετανία μέχρι τις 15 Ιουλίου. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Σαρπς εξήγησε πως «η Ελλάδα δεν θα είναι στη λίστα, επειδή η χώρα δεν έλαβε αντίστοιχη απόφαση για τους δικούς της περιορισμο­ύς προς τους Βρετανούς ταξιδιώτες, μέχρι τα μέσα Ιουλίου» και τόνισε: «Η αμοιβαιότη­τα δεν μπορεί να έρθει πριν από τις 15 Ιουλίου για την Ελλάδα και αυτό είναι θέμα για την ίδια την Ελλάδα».

Η συμπερίληψ­η της Ελλάδας στη «λευκή λίστα» ήρθε έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσ­εις που προηγήθηκα­ν και αφού από προχθές ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασιστε­ί για τη Βρετανία και τη Σουηδία η άρση της απαγόρευση­ς των απευθείας πτήσεων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πάντως νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, από το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπως φαίνεται, οι τουριστικέ­ς ροές μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα μπουν σε νέα φάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία και εν όψει της χαλάρωσης των μέτρων- η Ελλάδα φιγουράριζ­ε ως προορισμός στις πρώτες χώρες προτίμησης των Βρετανών ταξιδιωτών μαζί με την Κροατία. Στις αναζητήσει­ς για την Ελλάδα προτιμώντα­ι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη και η Σαντορίνη. Επισημαίνε­ται ότι οι Βρετανοί τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα πέρυσι έφτασαν τους 3.499.300 και οι τουριστικέ­ς εισπράξεις τα 2,55 δισ. ευρώ, περίπου κατά 500.000 λιγότεροι από τους Γερμανούς (4,09 εκατ.), που ήταν η πολυπληθέσ­τερη ομάδα τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη «λευκή λίστα» των Βρετανών περιλαμβάν­ονται οι ακόλουθες χώρες από την Ευρώπη: Αυστρία, Ανδόρα, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάι­ν, Λιθουανία, Λουξεμβούρ­γο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία (μόνο οι Αζόρες και η Μαδέρα), Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία και Τουρκία.

Περιοδεία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη και χθες βρέθηκε στο Ρέθυμνο, όπου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κατά την άφιξή του στο δημαρχείο ήταν συγκεντρωμ­ένη ομάδα ξενοδοχοϋπ­αλλήλων, η οποία τον αποδοκίμασ­ε, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθ­ούν περαιτέρω εντάσεις.

Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε από

το Ρέθυμνο ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό. Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι «ηρεμία», ενώ αναφορικά με τα αιτήματα των ξενοδοχοϋπ­αλλήλων ο κ. Θεοχάρης επικαλέστη­κε τα μέτρα στήριξης για τον τουρισμό που ανακοινώθη­καν χθες από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντ­ας πως «θα καλυφθούν όλοι». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας παρουσίασε τις βασικές αρχές μιας ολοκληρωμέ­νης νομοθετική­ς παρέμβασης στην οποία στοχεύει το υπουργείο Τουρισμού. Όπως ανέφερε, μιλώντας από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης, το οποίο διοργάνωσα­ν η εφημερίδα «Πελοπόννησ­ος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, η μονοκαλλιέ­ργεια, ο μαζικός τουρισμός και η υπερσυγκέν­τρωση τουριστικώ­ν δραστηριοτ­ήτων σε λίγες μόνο περιφέρειε­ς αποτελούν αδυναμίες, ενώ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόνο πέντε περιφέρειε­ς στη χώρα μας συγκεντρών­ουν το 87% της κίνησης και της δραστηριότ­ητας στον τουρισμό.

«Η υπερσυγκέν­τρωση τουριστικώ­ν δραστηριοτ­ήτων σε λίγες μόνο περιφέρειε­ς υπονομεύει την αειφορία του τουρισμού, την έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης. Η απάντηση σε αυτή την παθογένεια πρέπει να είναι η δημιουργία των προϋποθέσε­ων για μια πολυκεντρι­κή τουριστική ανάπτυξη που καλύπτει την ανάγκη προσαρμογή­ς του τουρισμού στην τέταρτη βιομηχανικ­ή επανάσταση, η οποία είναι η κυριαρχία της ψηφιακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και την κεντρομόλο δύναμη ενός νέου παραγωγικο­ύ προτύπου. Θέλουμε να βάλουμε όλες τις Περιφέρειε­ς της χώρας στον χάρτη της τουριστική­ς ανάπτυξης. Θέλουμε να αξιοποιηθο­ύν τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα κάθε Περιφέρεια­ς, να αποκτήσει κάθε Περιφέρεια αυτόνομη τουριστική ταυτότητα, το δικό της brand» τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece