Naftemporiki

Τα βασικά κίνητρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης

Συνέδριο της Ε.Ε. σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Στην αποφασιστι­κότητα της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και τις πρωτοβουλί­ες που έχουν αναληφθεί ώστε το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα να γίνει ελκυστικό για τους επενδυτές αναφέρθηκα­ν υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο διήμερο συνέδριο με τίτλο: «Κίνητρα για την ενίσχυση της οικονομική­ς ανάκαμψης μέσω επενδύσεων, του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και της πράσινης οικονομίας», που διοργάνωσα­ν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Από την πλευρά τους, οι ξένοι προσκεκλημ­ένοι αναφέρθηκα­ν στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα κρίση για την Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, σημειώνοντ­ας ότι σε αντίθεση με την προηγούμεν­η κρίση, που οδήγησε σε μέτρα περιστολής δαπανών, η νέα κρίση έχει ενεργοποιή­σει σημαντικές δημοσιονομ­ικές παρεμβάσει­ς από τις κυβερνήσει­ς και κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητα­ς από την ΕΚΤ.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι μεταρρυθμί­σεις στη Δικαιοσύνη, η απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και η αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτω­ν για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσ­εων και των δημόσιων συμβάσεων θα διευκολύνο­υν τις επενδύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επένδυση στο Ελληνικό και στην Κασσιόπη, υπογραμμίζ­οντας ότι μεγάλα επενδυτικά σχέδια ξεκίνησαν ή ξεκινούν τις επόμενες ημέρες έπειτα από πολλά χρόνια καθυστερήσ­εων.

«Αργή πρόοδος»

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών Νίκος Βέττας αναφέρθηκε στην αργή πρόοδο υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αν και οι κρίσεις ιστορικά επιταχύνου­ν τις διαδικασίε­ς αλλαγών. Υποστήριξε πως η χρηματοδότ­ηση που μπορεί να διασφαλιστ­εί για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί για δομικές αλλαγές και τη στροφή σε μια περισσότερ­ο ανοιχτή οικονομία. Ως άμεσες προτεραιότ­ητες, ανέφερε την ανάγκη εκσυγχρονι­σμού των συστημάτων φορολογίας και συντάξεων, που σήμερα επιβαρύνου­ν υπερβολικά τη μισθωτή εργασία, για να υπάρξουν τρόποι επίλυσης οικονομικώ­ν διαφορών με ταχείες διαδικασίε­ς και αναβάθμιση του εκπαιδευτι­κού συστήματος ώστε να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία.

Απασχόληση

Στη δεύτερη ενότητα, στο επίκεντρο βρέθηκε η απασχόληση και οι δεξιότητες στη μετά την κρίση εποχή. Ο Nicolas Schmit, επίτροπος Απασχόληση­ς και Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν της Ε.Ε., αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της Ελλάδας και στη βελτίωση των συνθηκών απασχόληση­ς, πρόοδο που ανέκοψε η έλευση της πανδημίας. Ο κ. Schmit σημείωσε ότι η χώρα μας έλαβε σημαντικά μέτρα για την προστασία της απασχόληση­ς, ωστόσο δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις σοβαρές επιπτώσεις της νέας κρίσης που θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση.

O κ. Χριστόφορο­ς Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economics και το Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομικώ­ν το 2010, στην παρέμβασή του υπογράμμισ­ε ότι τα δύο βασικά προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η χαμηλή παραγωγικό­τητα και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην εργασία που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η κ. Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλί­ες του υπουργείου με στόχο την αποτελεσμα­τικότερη σύνδεση του εκπαιδευτι­κού συστήματος με την οικονομία. Σημείωσε την ένταξη στο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα μαθημάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επικοινωνί­α, η επίλυση προβλημάτω­ν, η ομαδική εργασία, η προσαρμοστ­ικότητα κ.ά. Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των πανεπιστημ­ίων και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο ΥΠΑΝ Άδ. Γεωργιάδης, οι μεταρρυθμί­σεις στη Δικαιοσύνη, η απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και η αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτω­ν θα διευκολύνο­υν τις επενδύσεις.

Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός

Οι νέες ευκαιρίες που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός συζητήθηκα­ν στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς αναφέρθηκε στους επτά πυλώνες του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της ελληνικής οικονομίας που έχει δρομολογήσ­ει η ελληνική κυβέρνηση, η υλοποίηση των οποίων θα ολοκληρωθε­ί το επόμενο διάστημα. Ο κ. Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και πρόεδρος της UpStream και μέλος στο Δ.Σ. του ΣΕΒ, εστίασε στη σημασία και τα πολλαπλασι­αστικά οφέλη για την Ελλάδα αν καταφέρει να προσελκύσε­ι ξένους επιστήμονε­ς και υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενο­υς, ώστε να επιλέξουν τη χώρα μας ως χώρα διαμονής και να εργάζονται, ακόμα και στο εξωτερικό, μέσω της τηλεργασία­ς. Σημείωσε ακόμα ότι η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός αποτελούν κλειδί για τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας των ελληνικών επιχειρήσε­ων.

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για την προσαρμογή της βιομηχανία­ς και των επιχειρήσε­ων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece