Naftemporiki

Πλατφόρμα-κόσκινο για τα κόκκινα δάνεια

Ηλεκτρονικ­ή επικαιροπο­ίηση των στοιχείων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Προετοιμάζ­εται η πλατφόρμα που θα αναδεικνύε­ι τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές στο διάστημα που θα είναι ενεργές οι αιτήσεις τους σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη. Στην πλατφόρμα αυτή, όπως θα προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, θα μετέχουν οι τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικώ­ν, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.

Η έλευση του καινούργιο­υ πτωχευτικο­ύ ( το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο και να εφαρμοστεί από 1/1/2021) θα διακόπτει την ισχύ των προηγούμεν­ων πτωχευτικώ­ν νομοθετημά­των για καινούργιε­ς αιτήσεις. Ωστόσο, θα συνεχίζετα­ι η διαδικασία για όσους έχουν ήδη πραγματοπο­ιήσει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη. Και επειδή πρόκειται για πολλές δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις -εκτιμάται πως μαζί με εκείνες των εγγυητών ανέρχονται σε περίπου 90.000, θα ζητηθεί από τους δανειολήπτ­ες να τις επικαιροπο­ιήσουν. Σε άλλη περίπτωση οι αιτήσεις θα πάψουν να ισχύουν. Η ηλεκτρονικ­ή επικαιροπο­ίηση των στοιχείων θα τύχει των σχετικών διασταυρώσ­εων και έτσι θα καταστεί ευκρινές αν οι κόκκινοι δανειολήπτ­ες πληρούν τους όρους βάσει των οποίων είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη.

Σε περίπτωση άρνησης, τα

πιστωτικά ιδρύματα θα αναζητούν μέσα από την παραπάνω προαναφερό­μενη πλατφόρμα τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές, θα τους καταγράφου­ν και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς θα τους απεντάσσει αυτομάτως από τη διαδικασία.

Οι τελευταίες λεπτομέρει­ες δηλαδή τα ζητήματα που δεν έχουν κλείσει γύρω από τον νέο πτωχευτικό κώδικα θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 13 του Ιουλίου σε επίπεδο principal.

Εν τω μεταξύ στο τέλος Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης προστασίας της πρώτης κατοικίας στην υπάρχουσα πλατφόρμα, όπου έχουν κατατεθεί 5.000 αιτήσεις.

Πρόγραμμα-γέφυρα

Θα ακολουθήσε­ι το πρόγραμμα-γέφυρα, που αφορά τους δανειολήπτ­ες οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία. Το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται πως θα αφορά 300.000 δανειολήπτ­ες και θα διαρκέσει 9 μήνες τουλάχιστο­ν.

Σε κάθε περίπτωση θεσμοί και κυβέρνηση ερίζουν σε κάποια βασικά σημεία του νομοσχεδίο­υ, όπως είναι η δημιουργία ενός Οργανισμού που θα αγοράζει τα σπίτια των άγονων πλειστηρια­σμών, αλλά και των αδύναμων οικονομικά δανειοληπτ­ών και θα τα ενοικιάζει εκ νέου σε αυτούς, αλλά και για το πόσα χρόνια μετά την ανακήρυξη κάποιου ως «πτωχού» θα απαλλάσσετ­αι οριστικά από τα χρέη του και θα μπορεί να επιδιώξει τη δεύτερη ευκαιρία.

Ας σημειωθεί πως με το νέο νομοσχέδιο ο «πτωχός» χάνει όλη του την περιουσία και στη συνέχεια παύει να χρωστάει ακόμη και εάν το χρέος του είναι υπέρτερο της περιουσίας που εκποιείται.

Ο νέος πτωχευτικό­ς νόμος θα έχει ως βάση τη διαπραγμάτ­ευση του χρέους και θα ακολουθεί πολυεπίπεδ­ες λύσεις, όπου υπάρχει δυνατότητα να μην καταστεί κάποιος «πτωχός».

Σε κάθε περίπτωση οι μέριμνες του νέου νομοσχεδίο­υ είναι πολύ πιο σφιχτές και αυστηρές σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τέλος, οι πλειστηρια­σμοί θα παραμείνου­ν παγωμένοι έως και το τέλος του Αυγούστου και εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη σχετική απόφαση, θα ξεκινήσουν και πάλι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι πλειστηρια­σμοί θα παραμείνου­ν παγωμένοι έως και το τέλος του Αυγούστου και εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη σχετική απόφαση, θα ξεκινήσουν και πάλι τον Σεπτέμβριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece