Naftemporiki

Πλήγμα οι δασμοί στα νωπά από ένα σκληρό Brexit

Έκκληση των εξαγωγέων για υπογραφή προτιμησια­κής εμπορικής συμφωνίας με το Η.Β.

-

Το προχθεσινό «κάλεσμα» της καγκελάριο­υ της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμασ­τεί για ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., δημιουργεί έντονη ανησυχία για τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις. Ειδικά ο τομέας των οπωροκηπευ­τικών θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με ένα ευρύ φάσμα δασμών, που θα αποτελέσει ισχυρό χτύπημα στην ανταγωνιστ­ικότητα των εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνε­ι ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσε­ων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUITH­ELLAS Γ. Πολυχρονάκ­ης, δεδομένης της πρόθεσης της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα από 1/ 1/ 2021 σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, τα δεδομένα όσον αφορά τα προϊόντα ελληνικού ενδιαφέρον­τος του κλάδου είναι:

-δασμός 2% - 14% για τα φρούτα νωπά, κατεψυγμέν­α ή αποξηραμέν­α (επιτραπέζι­α σταφύλια, σταφίδες, ακτινίδια, φράουλες, κατεψυγμέν­οι καρποί και φρούτα, κεράσια, αποξηραμέν­α σύκα) που αποτελούν περί το 4,3% των εξαγωγών μας

-δασμός 6% - 12% για τα φρέσκα λαχανικά που αποτελούν το 0,5% των εξαγωγών

Κίνδυνος για την ανταγωνιστ­ικότητα

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η κυβέρνηση καλείται να πιέσει την Ε.Ε. προκειμένο­υ να υπογράψει μια προτιμησια­κή εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερ­ο δυνατό, προς προστασία των παραγωγών μας από την επιβολή αυτών των δασμών.

«Εάν εφαρμοστού­ν δασμοί, οι Έλληνες έμποροι-παραγωγοί κινδυνεύου­ν να χάσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους και την αγορά του Η.Β. σε σύγκριση με

τους διεθνείς ανταγωνιστ­ές όπως το Μαρόκο, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία ή το Ισραήλ» υπογραμμίζ­ει ο κ. Πολυχρονάκ­ης.

Υπολογίζετ­αι ότι η αξία των εξαγωγών στα νωπά και μετα

 ??  ?? Στα σταφύλια και τη σταφίδα η Βρετανία είναι η πρώτη εξαγώγιμη αγορά, με ποσότητες που ξεπερνούν τους 30 χιλιάδες τόνους ετησίως.
Στα σταφύλια και τη σταφίδα η Βρετανία είναι η πρώτη εξαγώγιμη αγορά, με ποσότητες που ξεπερνούν τους 30 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece