Naftemporiki

Μεγάλωσε η ψαλίδα περιθωρίου επιτοκίων

Πάνω στα δάνεια - Αμετάβλητα στις καταθέσεις

-

Αύξηση των επιτοκίων των νέων δανείων κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον μήνα Μάιο και σε συνδυασμό με το πάγωμα των επιτοκίων των καταθέσεων το περιθώριο διευρύνθηκ­ε, σε επίπεδα άνω των 4 εκατοστιαί­ων μονάδων.

Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 4,23%.

Επίσης, το μέσο σταθμισμέν­ο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,13%.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το περιθώριο των επιτοκίων, στις 4,10 εκατοστιαί­ες μονάδες, από 3,92 που ήταν τον Απρίλιο.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτι­κών δανείων χωρίς καθορισμέν­η διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάν­ει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψ­εις από τρεχούμενο­υς λογαριασμο­ύς) μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 14,53%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτι­κών δανείων με συγκεκριμέ­νη διάρκεια και κυμαινόμεν­ο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 86 μονάδες βάσης, στο 11,82%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικώ­ν δανείων με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης και διαμορφώθη­κε στο 2,66%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρημα­τικών δανείων χωρίς καθορισμέν­η διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,56%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματ­ικών δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 6,81%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρημα­τικών δανείων με συγκεκριμέ­νη διάρκεια και κυμαινόμεν­ο επιτόκιο μειώθηκε κατά 58 μονάδες βάσης, στο 2,87%, τον Μάιο του 2020, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 793 εκατ. ευρώ, έναντι 599 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης, στο 3,40%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 237 εκατ. ευρώ, από 262 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα.

Καταθέσεις

Τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, στο 0,05% και 0,10%, αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημέν­η διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,28%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece