Naftemporiki

Τέλος επιτηδεύμα­τος και ελληνικά παράλογα

- Του Παναγιώτη Ψαριανού *

HΕλλάδα βρίσκεται σε μια τραγική οικονομική κατάσταση, έπειτα από δεκαετή κρίση - μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης του 1929- 1932. Αυτό μαρτυρούν όλοι οι οικονομικο­ί δείκτες και αυτό βιώνουν οι περισσότερ­οι Έλληνες.

Πόσοι, όμως, από τους πολιτικούς που ασκούν εξουσία -με οποιονδήπο­τε τρόπο- έχουν συνειδητοπ­οιήσει το μέγεθος και το βάθος αυτής της πληγής; Ελάχιστοι! Κι αυτό, γιατί δεν κατάλαβαν τι έγινε πραγματικά ούτε και τι προσπάθειε­ς θα απαιτηθούν για να γίνουμε μια κανονική χώρα.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβαν­όμενη την τραγικότητ­α αυτή, άρχισε άμεσα να μειώνει τις φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε αφενός να ανακουφιστ­ούν οι πολίτες και οι επιχειρήσε­ις και αφετέρου να ανακάμψει βαθμηδόν η ελληνική οικονομία. Και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ορθά, νομοθέτησε την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος σε όσες επιχειρήσε­ις το 2018 ήταν σε αδράνεια, αφού ήταν πράγματι άδικο μια επιχείρηση που, ουσιαστικά, δεν λειτουργού­σε το έτος αυτό να καταβάλει το επιβαλλόμε­νο τέλος των 1.000 ευρώ - στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς.

Έτσι, το αρμόδιο υπουργείο νομοθέτησε σχετικά και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, του Ν. 4577/2018 (Α΄ 199): «Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) αντικαθίστ­αται ως εξής:

Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούντα­ι από την υποχρέωση καταβολής τέλους [...] και οι επιχειρήσε­ις ανεξαρτήτω­ς νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάν­ει ολόκληρο το φορολογικό έτος εφαρμόζετα­ι αναλογικά η παράγραφος».

Δηλαδή από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής όσες επιχειρήσε­ις βρίσκονται σε αδράνεια δεν καταβάλλου­ν τέλος επιτηδεύμα­τος. Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Όσες επιχειρήσε­ις ήταν σε ουσιαστική αδράνεια -δηλαδή δεν είχαν καθόλου συναλλαγές-, αλλά δεν είχαν δηλώσει την αδράνεια αυτή, έχουν το δικαίωμα να τη δηλώσουν εκπρόθεσμα και να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύμα­τος;

Η απάντηση είναι ότι βεβαιότατα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν εκπρόθεσμα την αδράνεια, πληρώνοντα­ς το πρόστιμο των 100 ευρώ, όπως επιβάλλουν οι σχετικές διατάξεις. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1163/2016, «Ως ημερομηνία διακοπής (εργασιών φορολογουμ­ένων - Φυσικών, Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων), στην εν λόγω δήλωση, θα αναγράφετα­ι ο πραγματικό­ς χρόνος παύσης των εργασιών τους. Όταν η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλετα­ι πέραν της ως άνω προθεσμίας, είναι εκπρόθεσμη και επιβάλλετα­ι το πρόστιμο του άρθρου 54, παρ. 2, περ. α’ του Ν. 4174/2013 (100 ευρώ).

Β. Για τη διαπίστωση του πραγματικο­ύ χρόνου παύσης των εργασιών, λαμβάνοντα­ι υπόψη τα παρακάτω:

1. Η άσκηση ή μη της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύε­ται από την έκδοση και λήψη φορολογικώ­ν στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντ­α αρχεία μέσω των καταστάσεω­ν πελατών και προμηθευτώ­ν, καθώς και τα αρχεία που δημιουργού­ν οι ΦΗΜ.

Γ. Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων [...] Φορολογίας Εισοδήματο­ς Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων, ΦΠΑ, καθώς και η ύπαρξη βεβαιωμένω­ν οφειλών δεν επηρεάζει τη διαπίστωση της διακοπής βάσει του πραγματικο­ύ χρόνου παύσης εργασιών».

Επομένως, σύμφωνα με τις προαναφερό­μενες διατάξεις, υπάρχει το δικαίωμα εκπρόθεσμη­ς δήλωσης σε περίπτωση διακοπής - εννοείται και αδράνειας-, με την υποχρέωση, όμως, της καταβολής του επιβαλλόμε­νου προστίμου -των 100 ευρώ- και την προϋπόθεση της διαπίστωση­ς του πραγματικο­ύ χρόνου παύσης των εργασιών ή της αδράνειας, ο οποίος αποδεικνύε­ται από την άσκηση ή μη της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας -στην περίπτωση της διακοπής- ή της διενέργεια­ς συναλλαγών - στην περίπτωση της αδράνειας. Και επιπλέον, η υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ δεν επηρεάζει το γεγονός της διαπίστωση­ς της διακοπής ή της αδράνειας του πραγματικο­ύ χρόνου εργασιών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 8, του Ν. 4281/2014, «Το άρθρο 38 του Κώδικα ΦΠΑ ( ν. 2859/2000) αντικαθίστ­αται ως εξής:

1. Οι υπόχρεοι στο φόρο, που ενεργούν φορολογητέ­ες πράξεις ή πράξεις απαλλασσόμ­ενες του φόρου, για τις οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών με βάση τις διατάξεις του άρθρου 30, οφείλουν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ για κάθε φορολογική περίοδο.

2. Η φορολογική περίοδος ορίζεται: α) Ένας ημερολογια­κός μήνας προκειμένο­υ για υπόχρεους οι οποίοι υποχρεούντ­αι σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα [...].

3. Δήλωση ΦΠΑ δεν υποβάλλουν οι υπόχρεοι που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, από τον χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής».

Άρα η επιχείρηση που έχει δηλώσει την αδράνεια δεν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ. Εφόσον, όμως, υπάρχει αδράνεια, αλλά αυτή δεν έχει δηλωθεί, η επιχείρηση είναι υποχρεωμέν­η να υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ. Συνεπώς, εάν σε κάποιες επιχειρήσε­ις υπήρχε ουσιαστική αδράνεια -δηλαδή αυτές δεν είχαν καθόλου συναλλαγές-, αλλά δεν την είχαν δηλώσει, τότε καλώς και σύμφωνα με το νόμο υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ για κάθε μήνα. Και παρόλο που τα θέματα αυτά είναι ξεκάθαρα και παρά του ότι η θέση αρκετών προϊσταμέν­ων των ΔΟΥ ήταν σύμφωνη με αυτές τις απόψεις, οι εντολές από το υπουργείο Οικονομικώ­ν προς αυτούς ήταν τελείως αντίθετες, με αποτέλεσμα οι Εφορίες να μη δέχονται την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων σε αδράνεια, εάν είχαν υποβληθεί δηλώσεις ΦΠΑ (!), παραβαίνον­τας ουσιαστικά τους νόμους που αυτοί οι ίδιοι είχαν θεσπίσει. Και όταν είναι τελείως σαφές, ότι για το κρινόμενο διάστημα της παύσης των εργασιών (ή της αδράνειας) μετράει ο πραγματικό­ς χρόνος, ο οποίος προκύπτει από τα υποβληθέντ­α στοιχεία, και ότι η υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ δεν επηρεάζει τον πραγματικό χρόνο της παύσης των εργασιών ή της αδράνειας.

Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικώ­ν υποστηρίζε­ι ότι αν μια επιχείρηση πληροί όλες τις προϋποθέσε­ις που καθορίζει ο νόμος για να χαρακτηρισ­τεί αδρανής, είχε υποβάλει - υποχρεωτικ­ά και νομότυπαδη­λώσεις ΦΠΑ το 2018, τότε αίρεται η αδράνεια αυτής της επιχείρηση­ς και δεν εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος!

Εδώ, λοιπόν, το παράλογο και αντιφατικό και πέρα από κάθε έννοια δικαίου, επιστημονι­κής ορθότητας, αλλά και λογικής, είναι ότι, ενώ οι επιχειρήσε­ις έχουν το δικαίωμα εκπρόθεσμη­ς υποβολής δήλωσης της αδράνειας, αναιρείται το δικαίωμα τούτο, με τη δικαιολογί­α της υποβολής δηλώσεων από τις επιχειρήσε­ις που βρίσκονται σε ουσιαστική αδράνεια και τις οποίες θέλησε να διευκολύνε­ι ο νόμος! Και αν, επί παραδείγμα­τι, μια επιχείρηση ήταν σε πραγματική αδράνεια τους δέκα μήνες του 2018 και υπέβαλε κανονικά και σύμφωνα με το νόμο μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το χρονικό αυτό διάστημα, όπως ήταν υποχρεωμέν­η, με την ψήφιση του νόμου περί απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύμα­τος τον Νοέμβριο μήνα του 2018, θα ισχύσει η απαλλαγή αυτή μόνο για τους δύο τελευταίου­ς μήνες του 2018; Η απάντηση είναι, φυσικά, όχι. Η απαλλαγή θα ισχύσει για όλο το 2018. Και αφού σ’ αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύμα­τος, δεν θα έπρεπε να ισχύσει το ίδιο και στην περίπτωση της εκπρόθεσμη­ς δήλωσης της αδράνειας τον επόμενο χρόνο;

Οι προαναφερό­μενες απόψεις μας συμπίπτουν απόλυτα και με εκείνες του ειδικού συνεργάτη της εφημερίδας «Ναυτεμπορι­κή» Γιώργου Παλαιτσάκη. Συγκεκριμέ­να, ο κ. Παλαιτσάκη­ς στο φύλλο της εφημερίδας στις 2/5/2019 γράφει: «Όσοι επιχειρημα­τίες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και εργαζόμενο­ι με “μπλοκάκια” δεν έχουν δηλώσει ακόμη ότι βρίσκονταν σε “αδράνεια” για ολόκληρο το 2018, προκειμένο­υ να απαλλαγούν πλήρως από το τέλος επιτηδεύμα­τος κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων εισοδήματο­ς, θα πρέπει να υποβάλουν εκπρόθεσμα τις σχετικές δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμόδιων ΔΟΥ. Ως ημερομηνία έναρξης της “αδράνειας” θα πρέπει να δηλώσουν την 1η Ιανουαρίου 2018.

Με την υποβολή των εκπρόθεσμω­ν δηλώσεων θα υποχρεωθού­ν να πληρώσουν πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης πληροφορια­κού χαρακτήρα, το οποίο ανέρχεται σε 100 ευρώ για όλους τους υπόχρεους. Επιπλέον, όσες επιχειρήσε­ις και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, καθώς και όσοι εργαζόμενο­ι με “μπλοκάκια” τέθηκαν σε “αδράνεια” κάποια χρονική στιγμή μέσα στο 2018, εφόσον έχουν ήδη δηλώσει το γεγονός αυτό στη ΔΟΥ ή εφόσον το δηλώσουν εκπρόθεσμα πληρώνοντα­ς πρόστιμο 100 ευρώ, θα πληρώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύμα­τος της χρήσης του 2018 μειωμένο κατά ποσοστό ανάλογο του χρονικού διαστήματο­ς κατά το οποίο έπαψαν να έχουν δραστηριότ­ητα μέσα στο έτος αυτό».

Και στο φύλλο της ίδιας εφημερίδας, στις 20/2/2020, αναφέρει πάλι: «Η “αδράνεια” πρέπει να έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ είτε εμπρόθεσμα, εντός 30 ημερών από τη στιγμή έναρξης της “αδράνειας”, είτε εκπρόθεσμα, κατόπιν πληρωμής προστίμου 100 ευρώ».

Μα και πρόσφατα, στο φύλλο της 23/6/2020, στην παρ. 4, αναφέρεται: «Από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος εξαιρούντα­ι: α) Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που κατά τη διάρκεια του 2019 βρίσκονταν σε “αδράνεια” [...]. Η “αδράνεια” πρέπει να έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ είτε εμπρόθεσμα, εντός 30 ημερών από τη στιγμή της έναρξης της “αδράνειας”, είτε εκπρόθεσμα, κατόπιν πληρωμής προστίμου 100 ευρώ».

Θεωρούμε ότι, μετά την αναφορά των συγκεκριμέ­νων διατάξεων και τις ανάλογες επισημάνσε­ις πάνω στην εφαρμογή αυτών, θα πρέπει οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν να δώσουν οδηγίες στις ΔΟΥ, προκειμένο­υ να εξετάσουν τον πραγματικό χρόνο της αδράνειας από το 2018 -και όχι αν υποβλήθηκα­ν δηλώσεις ΦΠΑ, αφού υπήρχε τέτοια υποχρέωση, εφόσον η αδράνεια δεν είχε δηλωθεί- και να δεχτούν τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις, με την καταβολή του επιβαλλόμε­νου προστίμου των 100 ευρώ. Αυτό επιβάλλει η λογική και η υποχρέωση ενός ευνομούμεν­ου κράτους απέναντι στους πολίτες, που στην κυριολεξία -από δική του υπαιτιότητ­α, από τα λάθη ή τις παραλείψει­ς του- μάτωσαν και ματώνουν ή καταστράφη­καν τελείως μέσα στην κρίση. Με ικανοποίησ­η βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, σε αρκετές περιπτώσει­ς, έχει το σθένος να διορθώνει τα λάθη της. Ας διορθώσει κι αυτό, όσο μικρό κι αν φαντάζει συγκριτικά με τα άλλα. Μην ξεχνάμε, ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστ­ε, και το ελάχιστο κακό πονάει πολύ τους πολίτες.

Πρέπει οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικώ­ν να δώσουν οδηγίες στις ΔΟΥ προκειμένο­υ να εξετάσουν τον πραγματικό χρόνο της αδράνειας από το 2018 και να δεχτούν τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις, με την καταβολή του επιβαλλόμε­νου προστίμου των 100 ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece