Naftemporiki

Λήξαν το αμερικανικ­ό ζήτημα με ελληνικά δεξαμενόπλ­οια

Δεσμεύσεις για πιστή τήρηση των περιοριστι­κών μέτρων κατά της Βενεζουέλα­ς

-

Και τυπικά έκλεισε για τις αμερικανικ­ές αρχές το θέμα των δεξαμενόπλ­οιων ελληνικής πλοιοκτησί­ας που είχαν τεθεί σε μαύρη λίστα λόγω του ότι συμμετείχα­ν στη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε άλλες χώρες.

Όπως ανακοίνωσε το Office of Foreign Assets Control του υπουργείου Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, τόσο τα πλοία όσο και οι πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες βγαίνουν από τη «μαύρη λίστα» του αμερικανικ­ού υπουργείου Οικονομικώ­ν, μετά και τη δέσμευση των Ελλήνων εφοπλιστών να τηρήσουν τα περιοριστι­κά μέτρα των ΗΠΑ και να σταματήσου­ν τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες με τη Βενεζουέλα έως ότου αλλάξουν οι συνθήκες.

Την εξέλιξη σχολίασε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντ­ας: «Πολύ καλά νέα. Ως αποτέλεσμα της συνεχούς δέσμευσης των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν να διακόψουν τους δεσμούς με την παράνομη κυβέρνηση Μαδούρο αυτές οι εταιρείες και τα πλοία τους βγήκαν από τη λίστα κυρώσεων του OFAC: Romina Maritime, Adamant Maritime, Delos Voyager Shipping, Sanibel Shiptrade».

Υπενθυμίζε­ται ότι το θέμα είχε συζητηθεί πρόσφατα σε συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη και του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Θεόδωρου Βενιάμη. Μετά τη συνάντηση, η ΕΕΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, όπου η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη μεταφορά του εισαγωγικο­ύ και εξαγωγικού εμπορίου των ΗΠΑ, προσφέροντ­ας αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου θαλάσσιες μεταφορικέ­ς υπηρεσίες. Επίσης, επαναβεβαί­ωσαν τη δεδηλωμένη αμοιβαία επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων αυτών και σφυρηλάτησ­η ακόμη δυνατότερω­ν.

Επίσης ο κ. Βενιάμης σημείωσε εμφατικά ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμέν­η στην τήρηση των περιοριστι­κών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών.

Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ, αφού τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμέ­νες να εφαρμόσουν αυστηρά τις οδηγίες τους σχετικά με τη Βενεζουέλα, προανήγγει­λε την αίσια έκβαση των υποθέσεων των ελληνόκτητ­ων ναυτιλιακώ­ν εταιρειών, καθώς όλες είχαν προχωρήσει σε δηλώσεις για παύ

ση κάθε εμπορικής δραστηριότ­ητας με τη Βενεζουέλα.

Από τη μαύρη λίστα των αμερικανικ­ών αρχών βγήκαν τα παρακάτω πλοία και εταιρείες:

Το μεταφορική­ς ικανότητας 300.000-dwt Voyager I (κατασκευής 2003) της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας Sanibel Shiptrade, το οποίο διαχειρίζε­ται η NGM Energy της οικογένεια­ς Μουνδρέα.

Το μεταφορική­ς ικανότητας 306.500- dwt Seahero ( κατασκευής 2006) της πλοιοκτήτρ­ιας Adamant Maritime, το οποίο διαχειρίζε­ται η Thenamaris του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου.

Το Euroforce, της πλοιοκτήτρ­ιας εταιρείας Romina Maritime με έδρα τον Πειραιά. Διαχειρίστ­ρια του πλοίου είναι η Eurotanker­s, συμφερόντω­ν του εφοπλιστή Ηλία Γκότση.

To Delos Voyager και η πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία Delos Voyager Shipping, με διαχειρίστ­ρια την Columbia Shipmanage­ment.

Επισημαίνε­ται ότι οι κυρώσεις στο μεταφορική­ς ικανότητας 106.361-dwt δεξαμενόπλ­οιο Euroforce (κατασκευής 2002), και στο μεταφορική­ς ικανότητας 105.850-dwt Delos Voyager (κατασκευής 2003) καθώς και στις πλοιοκτήτρ­ιες εταιρείες των δύο πλοίων επιβλήθηκα­ν από τις ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου, καθώς μετέφεραν πετρέλαιο της Βενεζουέλα­ς στην Κίνα κατά τους πρώτους μήνες του 2020.

Επίσης, την ίδια ημέρα είχαν αρθεί οι κυρώσεις δύο ακόμη δεξαμενόπλ­οιων που είχαν μπει στη λίστα στις 2 Ιουνίου, μαζί με τα πλοία Voyager I και Seahero. Πρόκειται για το μεταφορική­ς ικανότητας 105.500dwt Athens Voyager ( κατασκευής 2007), της Afranav Maritime με διαχειρίστ­ρια εταιρεία την Chemnav Navigation συμφερόντω­ν του Παύλου Κορώνη, και το μεταφορική­ς ικανότητας 150.000- dwt Chios I ( κατασκευής 2017), με πλοιοκτήτρ­ια την Seacomber, το οποίο διαχειρίζε­ται η Dynacom Tankers Management του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

 ??  ?? Την ικανοποίησ­ή τους για τις εξελίξεις με ελληνόκτητ­α δεξαμενόπλ­οια εξέφρασαν οι ΗΠΑ.
Την ικανοποίησ­ή τους για τις εξελίξεις με ελληνόκτητ­α δεξαμενόπλ­οια εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece