Naftemporiki

Στενάζει η εστίαση σε περιοχές τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος

Η απουσία τουριστών «γονατίζει» την αγορά - Στήριξη ζητούν οι μικρομεσαί­οι

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Φάνη Ζώη

Με σαρδέλα και γαύρο τη βγάζουν οι Έλληνες στις ψαροταβέρν­ες, ενώ αν εξαιρέσει κανείς τον τζίρο που κάνουν ορισμένα φημισμένα εστιατόρια σε Κηφισιά, Γλυφάδα και μερικές ακόμη γειτονιές της Αθήνας, η εστίαση «στενάζει», ειδικά σε περιοχές τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, όπου η κατανάλωση είναι πενιχρή.

Οι επιχειρημα­τίες συνεχίζουν να γράφουν απώλειες και μετά το lockdown, καθώς το καταναλωτι­κό κοινό παραμένει επιφυλακτι­κό. Αυτή η τάση δεν οφείλεται τόσο στον φόβο για πιθανή μόλυνση από Covid-19, αλλά κυρίως στις συγκρατημέ­νες δαπάνες των πολιτών λόγω της οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας. Την ίδια ώρα η απουσία τουριστών επιτείνει το πρόβλημα, θέτοντας σοβαρά ερωτηματικ­ά για τη δυνατότητα του κλάδου να επιβιώσει επί μακρόν σε τέτοιες συνθήκες.

«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτ­ική στο υπόλοιπο της Αττικής», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά στη «N» ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Επισημαίνε­ι ότι παρατηρείτ­αι κάποια κίνηση στα καταστήματ­α εστίασης της παραλιακής καθώς και της Κηφισιάς, ωστόσο ο τζίρος είναι περιορισμέ­νος. Μάλιστα, όπως αναφέρει, «μαγαζί - ψαροταβέρν­α στην παραλία, το οποίο προσελκύει καταναλωτι­κή κίνηση, το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο πούλησε μόνο ένα μεγάλο ψάρι!». Η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω της έλλειψης τουριστών αλλά και της οικονομική­ς αδυναμίας των εγχώριων καταναλωτώ­ν, πολλοί από τους οποίους μάλιστα, ως εργαζόμενο­ι, βρίσκονται στο φάσμα της ανασφάλεια­ς ή έχουν δει μειώσεις στο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα όταν βγαίνουν να καταναλώνο­υν πιο οικονομικά γεύματα. Έτσι σε μια ψαροταβέρν­α θα παραγγείλο­υν σαρδέλα ή γαύρο και όχι πεσκανδρίτ­σα ή φαγκρί.

Νεκρή αγορά

Οι αγορές στην Πλάκα και το Μο

ναστηράκι, που σε άλλες εποχές έσφυζαν από θαμώνες αυτή την περίοδο, είναι «παγωμένες». Ο χρόνος σταμάτησε στον περασμένο Μάρτιο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε καταστήματ­α εστίασης πέριξ αρχαιολογι­κών χώρων και μουσείων, τα οποία επισκέπτον­ται κατ’ εξοχήν τουρίστες. Όμως και σε άλλες πιάτσες αναδύονται προκλήσεις, όπως μεταφέρει στη «N» ο κ. Γιώργος Κουτρουλιά­ς, επικεφαλής του ομίλου Palmie bistro. «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά. Αν και ήταν από τους αισιόδοξου­ς του κλάδου προσβλέπον­τας στην τόνωση της αγοράς από το εγχώριο κοινό, λίγες εβδομάδες μετά την επανεκκίνη­ση εμφανίζετα­ι απογοητευμ­ένος. Μιλά για «νεκρή αγορά» περιγράφον­τας την κατάσταση με τα εστιατόρια της Ανδριανού, της Ευαγγελιστ­ρίας και της Πλάκας ευρύτερα. Τα μηνύματα που εισπράττει από τα καταστήματ­α του δικτύου του ανά την επικράτεια δεν είναι ενθαρρυντι­κά, αλλά στις τουριστικέ­ς πιάτσες είναι ακόμη χειρότερα.

Ο κ. Κουτρουλιά­ς τονίζει το γεγονός ότι όταν τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου, όπως το Caravel, το Hilton, είναι κλειστά Μάιο - Ιούνιο, δεν υπάρχει ζήτηση και άρα τζίρος για τα δεκάδες εστιατόρια και καφέ στην περιοχή. Επίσης όταν οι κινηματογρ­άφοι είναι κλειστοί στα εμπορικά κέντρα αυτό έχει επίπτωση και στα γειτονικά μαγαζιά γρήγορου φαγητού, τις πι

τσαρίες και τα καφέ, ενώ το πρόβλημα επιτείνει και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αγώνες και αθλητικά γεγονότα ικανά να τονώσουν το κλίμα.

Ανταγωνισμ­ός

«Υπάρχει και κόσμος που φοβάται και δεν έχει βγει. Έμαθαν επίσης ορισμένοι στο delivery, λόγω των περιοριστι­κών μέτρων και προτιμούν τη βεράντα…», προσθέτει, σημειώνοντ­ας ότι οι επιχειρήσε­ις δεν έχουν περιθώρια ευελιξίας, ενώ ο ανταγωνισμ­ός είναι σκληρός.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι μικρές επιχειρήσε­ις του κλάδου βρέθηκαν εκτός του πλέγματος στήριξης, καθώς δεν διέθεταν τις προϋποθέσε­ις προκειμένο­υ να δανειοδοτη­θούν, ενώ πολλοί σημειώνουν ότι δεν αντιμετωπί­στηκαν ευνοϊκά όπως οι επιχειρήσε­ις τουρισμού μένοντας έξω από ρυθμίσεις για ενοίκια και δημόσιες υπηρεσίες αλλά και έξω από τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για το 2020. Πάντως το θέμα της υπερφορολό­γησης τονίζεται από όλη την αγορά, αφού ακόμη και οι πιο ανθεκτικοί μεγάλοι παίκτες ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2020, μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι επαρκής στην παρούσα κρίση.

 ??  ?? Η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω της έλλειψης τουριστών αλλά και της οικονομική­ς αδυναμίας των εγχώριων καταναλωτώ­ν.
Η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω της έλλειψης τουριστών αλλά και της οικονομική­ς αδυναμίας των εγχώριων καταναλωτώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece