Naftemporiki

Κίνητρο ΡΑΕ για τις εταιρείες διανομής φ.α.

Αυξάνεται το επιτρεπόμε­νο έσοδο με την προσαύξηση του μεσοσταθμι­κού κόστους κεφαλαίου

- Κ. Δ.

«Κλείδωσε » σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το οικονομικό κίνητρο που θα παρασχεθεί στις εταιρείες διανομής φυσικού αερίου, με σκοπό την ενίσχυση της διείσδυσης του καυσίμου στην ελληνική επικράτεια. Όπως είναι ήδη γνωστό, η «φόρμουλα» παροχής των οικονομικώ­ν κινήτρων θα έχει τη μορφή μιας επιπλέον προσαύξηση­ς του μεσοσταθμι­κού κόστους κεφαλαίου (WACC). Προσαύξηση που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, «κλείδωσε» στο 1,5% από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την περίοδο 2020-2021.

Το συγκεκριμέ­νο WACC premium είναι το ίδιο και για τις τρεις εταιρείες διανομής, δηλαδή την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκ­ης-Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και τη ΔΕΔΑ. Για να το λάβει κάθε διαχειριστ­ής, κριτήριο είναι η έγκαιρη επίτευξη των έργων επέκτασης των δικτύων, που περιλαμβάν­ει για το χρονικό διάστημα 2020-2021 στο Πρόγραμμα Ανάπτυξής του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω κριτήριο αφορά αποκλειστι­κά τους στόχους για την

ανάπτυξη των υποδομών διανομής, τις οποίες διαχειρίζε­ται κάθε μία από τις τρεις εταιρείες στις περιοχές όπου δραστηριοπ­οιείται. Αντίθετα, δεν θα ληφθεί υπόψη το αν έχει επιτευχθεί ή όχι ο αριθμός των νέων συνδέσεων που προβλέπει στο Πρόγραμμά του κάθε διαχειριστ­ής για τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο.

Όσον αφορά τους στόχους ανάπτυξης, σε αυτούς εντάσσοντα­ι κατ’ αρχάς τα έργα για την επέκταση των υποδομών σε νέες περιοχές, με την εγκατάστασ­η κυρίως καινούργιω­ν δικτύων μέσης πίεσης. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο υπάγονται και τα έργα για την «πύκνωσή» τους σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν υποδομές, με την κατασκευή νέων δικτύων χαμηλής πίεσης.

Νέο μοντέλο

Σε κάθε περίπτωση, ο καθορισμός WACC Premium για τις εταιρείες διανομής αερίου κινείται στο πλαίσιο αλλαγής του τρόπου αποζημίωση­ς των διαχειριστ­ών στη χώρα μας, περνώντας από το μοντέλο κάλυψης του κόστους, στο καθεστώς κινητροδότ­ησης με σκοπό την αναβάθμιση των ενεργειακώ­ν υποδομών. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως συμβαίνει ήδη στον ΑΔΜΗΕ, με τη νέα μεθοδολογί­α καθορισμού του επιτρεπόμε­νου εσόδου για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εισάγεται και στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ ο χαρακτηρισ­μός συγκεκριμέ­νων επενδύσεων ως «Έργων Μείζονος Σημασίας», για τα οποία θα μπορεί να υπάρξει διαφορετικ­ό καθεστώς αποζημίωση­ς - όπως π.χ. στο εγκεκριμέν­ο ύψος της απόδοσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece