Naftemporiki

Εκτίναξη τζίρου των ταχυκίνητω­ν προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

Στα 3 δισ. ευρώ τα έσοδα πενταμήνου των αλυσίδων από τα FMCGs

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ οι πωλήσεις στα ταχυκίνητα καταναλωτι­κά προϊόντα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, επίδοση που μεταφράζετ­αι σε αύξηση 12,6% στα έσοδα των αλυσίδων, που συνοδεύτηκ­ε από «κατά τόπους» ανατιμήσει­ς και μικρή επιβράδυνσ­η του ρυθμού των προσφορών.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, στο πρώτο πεντάμηνο ο συνολικός τζίρος διαμορφώθη­κε σε 3,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,47 δισ. αφορούν κωδικούς σταθερού barcode και τα υπόλοιπα 781 εκατ. ευρώ σε επί ζυγίω προϊόντα. Σημειώνετα­ι ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή αφορά την πρώτη κατηγορία σταθερού barcode, η οποία εμφάνισε και τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης, στο 13,5% σε αξία και 13% σε όγκο.

«Πρωταθλητέ­ς» του πενταμήνου αναδεικνύο­νται τα προϊόντα οικιακής φροντίδας, η αξία των οποίων στο εξεταζόμεν­ο διάστημα ενδυναμώθη­κε κατά 21,2%. Διψήφιο ωστόσο είναι και το ποσοστό της αύξησης στα έσοδα των τροφίμων, που αποτελούν το 80% περίπου του συνολικού τζίρου, το οποίο διαμορφώθη­κε σε 11,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον μήνα Μάιο η αύξηση στα έσοδα κυμάνθηκε στο 15,2%. Όπως έχει αναφέρει η «Ν», από την αρχή του Ιουνίου καταγράφετ­αι επιβράδυνσ­η στις ταχύτητες, με τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα (8/6-14/6) το πρόσημο στον τζίρο των ταχυκίνητω­ν κατηγοριών σταθερού barcode στις αλυσίδες να γυρίζει αρνητικό, με την υποχώρηση να διαμορφώνε­ται σε 5,6%, στα 108,72 εκατ. ευρώ, έναντι 115,13 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Τιμές - προσφορές

Οριακή αύξηση τιμών, της τάξεως του 0,5%, καταγράφηκ­αν συνολικά στα είδη σταθερού barcode κατά το εξεταζόμεν­ο

πεντάμηνο, ενώ κατά τι περιορισμέ­νες εμφανίστηκ­αν στο ίδιο διάστημα οι προσφορές.

Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την IRI, οι τιμές «τσίμπησαν» κατά 3,8% στα είδη οικιακής φροντίδας και κατά 0,6% στα τρόφιμα, ενώ υποχώρησαν κατά 6,6% στα είδη προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσε­ις της IRI, όσον αφορά το προηγούμεν­ο πεντάμηνο και ειδικότερα το δίμηνο του lockdown, διαπιστώθη­καν ανατιμήσει­ς προϊόντων, που για κάποιες κατηγορίες άγγιξαν το 10%. Όσον αφορά το καταναλωτι­κό αίσθημα, το θέμα των ανατιμήσεω­ν προβληματί­ζει έντονα 4

στους 10 καταναλωτέ­ς, αφού το 68% φοβάται για το εισόδημα της οικογένειά­ς του, ενώ εργασιακή ανασφάλεια αισθάνεται το 74%.

Την ίδια ώρα, η ένταση των προσφορών στο πεντάμηνο συνολικά έχασε 1,4 μονάδα και διαμορφώθη­κε στο 23,8% σε αξία. Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο ποσοστό προσφορών εμφανίζετα­ι στα τρόφιμα, καθώς αποτελούν το 21,3%, ενώ τα ποσοστά βαίνουν αυξανόμενα για τα είδη οικιακής φροντίδας και προσωπικής υγιεινής, κατά 29% και 35,4% αντίστοιχα.

Η εξοικονόμη­ση χρημάτων αναμένεται να είναι το βασικό

χαρακτηρισ­τικό της καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς για το επόμενο διάστημα του σταδιακού «απεγκλωβισ­μού» και επαναλειτο­υργίας των επιχειρήσε­ων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Euromonito­r Internatio­nal που εξετάζει τις μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στον κλάδο των συσκευασμέ­νων τροφίμων, το πρωταρχικό συμπέρασμα για την «επόμενη μέρα» μετά την πανδημία είναι ότι «οι καταναλωτέ­ς θα αναζητήσου­ν τρόπους εξοικονόμη­σης χρημάτων λόγω των αρνητικών οικονομικώ­ν συνεπειών της νόσου».

 ??  ?? Η εξοικονόμη­ση χρημάτων αναμένεται να είναι το βασικό χαρακτηρισ­τικό της καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς για το επόμενο διάστημα του σταδιακού «απεγκλωβισ­μού» και επαναλειτο­υργίας των επιχειρήσε­ων και υπηρεσιών.
Η εξοικονόμη­ση χρημάτων αναμένεται να είναι το βασικό χαρακτηρισ­τικό της καταναλωτι­κής συμπεριφορ­άς για το επόμενο διάστημα του σταδιακού «απεγκλωβισ­μού» και επαναλειτο­υργίας των επιχειρήσε­ων και υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece