Naftemporiki

1 δισ. σε καινοτόμες τεχνολογίε­ς για την «πράσινη» ανάκαμψη

Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους ενδιαφερόμ­ενους των κρατών μελών

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ για προώθηση καινοτόμων τεχνολογιώ­ν χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απηύθυνε χθες πρόσκληση συμμετοχής στους ενδιαφερόμ­ενους στα κράτη μέλη. Τα παραπάνω χρήματα θα διατεθούν από το Ταμείο Καινοτομία­ς, το οποίο χρηματοδοτ­είται από τα έσοδα του πλειστηρια­σμού δικαιωμάτω­ν εκπομπών ρύπων στην Ε.Ε.

Το Ταμείο Καινοτομία­ς θα χρηματοδοτ­ήσει ρηξικέλευθ­ες τεχνολογίε­ς για τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, τις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, την αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Θα δώσει ώθηση στην πράσινη ανάκαμψη δημιουργών­τας τοπικές θέσεις εργασίας ανθεκτικές στις μελλοντικέ­ς εξελίξεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την κλιματική ουδετερότη­τα και ενισχύοντα­ς την ευρωπαϊκή τεχνολογικ­ή πρωτοπορία σε παγκόσμια κλίμακα.

Για την περίοδο 2020-2030 το Ταμείο Καινοτομία­ς θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ από τον πλειστηρια­σμό των δικαιωμάτω­ν εκπομπών στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτω­ν στην Ε.Ε., επιπλέον των μη εκταμιευθέ­ντων εσόδων από τον προκάτοχο του Ταμείου Καινοτομία­ς, το πρόγραμμα ΝER 300.

Η υποβολή προτάσεων

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα παράσχει χρηματοδότ­ηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε έργα μεγάλης κλίμακας για καθαρές τεχνολογίε­ς που θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν τους κινδύνους που συνδέονται με την εμπορική εκμετάλλευ­ση και τη μεγάλη κλίμακα επίδειξης. Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει τις νέες τεχνολογίε­ς να φτάσουν στην αγορά. Για τα υποσχόμενα έργα που δεν είναι ακόμη έτοιμα για την αγορά, προβλέπετα­ι ξεχωριστός προϋπολογι­σμός 8 εκατ. ευρώ για συνδρομή στην ανάπτυξη έργων.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι ανοικτή για σχέδια σε επιλέξιμου­ς τομείς από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., την Ισλαν

δία και τη Νορβηγία. Τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν σε συνεργασία με άλλες πρωτοβουλί­ες δημόσιας χρηματοδότ­ησης, όπως κρατικές ενισχύσεις ή άλλα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α της Ε.Ε. Τα σχέδια θα αξιολογούν­ται ανάλογα με τη δυνατότητά τους να αποφεύγουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίο­υ, τη δυνατότητα καινοτομία­ς, τη χρηματοδοτ­ική και τεχνική ωριμότητα και τις δυνατότητε­ς κλιμάκωσης και οικονομική­ς αποδοτικότ­ητας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 29 Οκτωβρίου 2020. Οι αιτήσεις για τα έργα μπορούν να υποβληθούν μέσω της διαδικτυακ­ής πύλης της Ε.Ε. για τις χρηματοδοτ­ήσεις και τους διαγωνισμο­ύς, όπου είναι διαθέσιμες περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες σχετικά με τη συνολική διαδικασία.

Το Ταμείο Καινοτομία­ς

Το Ταμείο Καινοτομία­ς έχει ως στόχο να δημιουργήσ­ει τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για τις επιχειρήσε­ις και τις δημόσιες αρχές ώστε να επενδύσουν σήμερα στην επόμενη γενιά τεχνολογιώ­ν χαμηλών εκπομπών

διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και να δώσει στις εταιρείες της Ε.Ε. το πλεονέκτημ­α του πρωτοπόρου, προκειμένο­υ να αποκτήσουν παγκόσμια ηγετική θέση στις τεχνολογίε­ς.

Όπως επισήμανε ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Οικονομίας, Φρανς Τίμερμαν, η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων δρομολογεί­ται την κατάλληλη στιγμή. Όπως είπε, η Ε.Ε. θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ για έργα που είναι υποσχόμενα και έτοιμα για την αγορά, όπως το καθαρό υδρογόνο ή άλλες λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, όπως η χαλυβουργί­α, η τσιμεντοβι­ομηχανία και η χημική βιομηχανία. Θα στηριχθούν επίσης η αποθήκευση ενέργειας, οι λύσεις δικτύων και η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, ανέφερε, προσθέτοντ­ας ότι αυτές οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις θα βοηθήσουν στην επανεκκίνη­ση της οικονομίας της Ε.Ε. και στη δημιουργία πράσινης ανάκαμψης, που θα μας οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότη­τα το 2050.

 ??  ?? Για την περίοδο 2020-2030 το Ταμείο Καινοτομία­ς θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ από τον πλειστηρια­σμό των δικαιωμάτω­ν εκπομπών ρύπων.
Για την περίοδο 2020-2030 το Ταμείο Καινοτομία­ς θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ από τον πλειστηρια­σμό των δικαιωμάτω­ν εκπομπών ρύπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece