Naftemporiki

Χρυσό στην Κίνα για τις δημόσιες εγγραφές

Ασία - Ειρηνικός η μοναδική περιοχή που ολοκλήρωσε το α΄ εξάμηνο με θετικό πρόσημο στις IPOs

-

Πρωταθλήτρ­ια στις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (IPOs) αναδείχτηκ­ε η Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, κόντρα στη γενικευμέν­η πτωτική τάση που επικράτησε σε άλλες περιοχές και χώρες εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού. Κατά τους πρώτους έξι μήνες, οι χρηματιστη­ριακές εγγραφών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 29%, με το ποσό των κεφαλαίων που αντλήθηκαν να κάνει άλμα κατά 72% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτ­ικής εταιρείας EY που δημοσιεύθη­καν χθες.

Τα χρηματιστή­ρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ είχαν το προβάδισμα όσον αφορά τον αριθμό των εγγραφών, καθώς και του συνολικού ποσού που αντλήθηκε, βοηθώντας έτσι η ευρύτερη περιοχή της Ασίας και

του Ειρηνικού να σημειώσει αύξηση 2,2% στις IPOs σε ετήσια βάση και 56% στην άντληση κεφαλαίων, η μοναδική περιοχή που ολοκλήρωσε το α΄ εξάμηνο με θετικό πρόσημο.

(α’ εξάμηνο, σε δισ. δολ.)

Στην Αμερική, οι εγγραφές και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μειώθηκαν 30%, ενώ η υποχώρηση στην Ευρώπη διαμορφώθη­κε στο 47% και στο 48% αντίστοιχα.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας του Covid-19 συνέχισε να διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της δραστηριότ­ητας των IPOs κατά το α’ εξάμηνο του 2020» αναφέρει η EΥ στην έκθεση.

Ορισμένοι κινεζικοί τεχνολογικ­οί κολοσσοί που έχουν ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ πραγματοπο­ίησαν πρόσφατα δεύτερη Αρχική Δημόσια Εγγραφή στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, μετά το πράσινο φως της διοίκησης του χρηματιστη­ρίου.

Τον περασμένο μήνα, ο κινεζικός κολοσσός τυχερών διαδικτυακ­ών παιχνιδιών Netease εισήχθη στο Χονγκ Κονγκ, αντλώντας 21,09 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (2,7 δισ. δολ.).

Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικ­ού λιανικού εμπορίου JD.com ξεκίνησε επίσης να διαπραγματ­εύεται στον ασιατικό οικονομικό κόμβο τον Ιούνιο, συγκεντρών­οντας 30,05 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (3,87 δισ. δολ.).

Οι αναλυτές έχουν προειδοποι­ήσει ότι οι περισσότερ­ες κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ θα επιστρέψου­ν στο Χονγκ Κονγκ ή την ηπειρωτική χώρα καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας συνεχώς εντείνοντα­ι. Στο Χονγκ Κονγκ, ο κλάδος της τεχνολογία­ς είναι μεταξύ των 3 κλάδων που προσέλκυσα­ν το περισσότερ­ο ενδιαφέρον και άντλησαν τα περισσότερ­α κεφάλαια, με τους άλλους δύο να είναι της υγείας και της ακίνητης περιουσίας. «Οι εταιρείες τεχνολογία­ς θα συνεχίσουν να ηγούνται της τάσης, καθώς η τεχνολογία θα συνεχίσει να διαδραματί­ζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας » υπογραμμίζ­ει η EY.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece