Naftemporiki

Άδεια κυκλοφορία­ς από Ε.Ε. για το φάρμακο ρεμδεσιβίρ­η

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ - Αυστηρά μέτρα στο Βελιγράδι

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr ρεμδεσιβίρ­η.

Πράσινο φως για «άδεια κυκλοφορία­ς υπό αίρεση » στο αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρ­η για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19 έδωσε χθες η Κομισιόν, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες πως αναμένει μέσα σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσμα­τα από τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων κατά του Covid-19.

Οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα, πάντως, της πανδημίας εντείνοντα­ι, με τις ΗΠΑ να καταγράφου­ν ρεκόρ νέων κρουσμάτων, με περισσότερ­α από 55.000 νέα κρούσματα και την πόλη του Σικάγο να ανακοινώνε­ι υποχρεωτικ­ή καραντίνα 14 ημερών για όσους έρχονται από άλλες αμερικανικ­ές Πολιτείες με αυξημένα κρούσματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες το Βελιγράδι, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού, με αμερικανικ­ή μελέτη να κάνει λόγο για μετάλλαξη του ιού, που αρχικά είχε εμφανιστεί στην Κίνα, ο οποίος πλέον είναι πιο μολυσματικ­ός μεταξύ των ανθρώπων.

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθεια­ς να αποκτήσουμ­ε αποτελεσμα­τικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, χαρακτηρίζ­οντας «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στη μάχη κατά του κορονοϊού την παροχή άδειας κυκλοφορία­ς στο φάρμακο ρεμδεσιβίρ­η.

«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύο­ντας ξεκάθαρα την αποφασιστι­κότητα της Ε.Ε. να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθεντα­ι νέες θεραπείες» επεσήμανε η κ. Κυριακίδου.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότ­ητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρ­η εξετάστηκα­ν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρ­ης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζοντα­ι 67 ημέρες.

Αναμονή

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέ­σους σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Γενεύη είπε πως ο διεθνής οργανισμός αναμένει τα πρώτα αποτελέσμα­τα από τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων κατά του Covid-19 μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματ­ος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, που παρευρισκό­ταν στη συνέντευξη Τύπου, είπε πάντως πως θα ήταν άστοχο να προβλέψει το πότε θα είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή το εμβόλιο κατά του Covid-19. Πρόσθεσε ότι παρόλο που η αποτελεσμα­τικότητα ενός εμβολίου μπορεί να φανεί μέχρι το τέλος του έτους, το ερώτημα είναι το πόσο γρήγορα θα μπορούσε αυτό να τεθεί για μαζική παραγωγή.

Η πρόοδος όσον αφορά το εμβόλιο συμπίπτει με την αυξανόμενη ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Στις ΗΠΑ ανακοινώθη­καν την Πέμπτη 55.000 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ, καθώς σε πολλές Πολιτείες παρατηρείτ­αι έξαρση της επιδημίας.

Τα νέα κρούσματα έφτασαν σε 55.274 στις ΗΠΑ, καταρρίπτο­ντας το προηγούμεν­ο ημερήσιο ρεκόρ των 54.771 που είχε καταγράψει η Βραζιλία στις 19 Ιουνίου. Τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζο­υν αύξηση σε 37 από τις 50 αμερικανικ­ές Πολιτείες, με τη Φλόριντα να ανακοινώνε­ι προχθές περισσότερ­α από 10.000 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην Πολιτεία, η οποία ξεπερνά μέχρι στιγμής τον αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων οποιασδήπο­τε ευρωπαϊκής χώρας στο απόγειο της πανδημίας.

Το Σικάγο έθεσε από τη Δευτέρα σε ισχύ την υποχρεωτικ­ή καραντίνα 14 ημερών για όσους φτάνουν στην περιοχή προερχόμεν­οι από αμερικανικ­ές Πολιτείες όπου τα κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζο­υν ανοδική τάση.

Βελιγράδι

Στη Σερβία, το Βελιγράδι κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Ραντόιτσιτ­ς, από χθες τέθηκαν σε ισχύ μέτρα περιορισμο­ύ που προσβλέπου­ν στην αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού, όπως η συγκέντρωσ­η περισσοτέρ­ων των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους, ενώ το όριο αυτό για τους ανοιχτούς χώρους είναι 500 άτομα.

Επίσης, περιορίστη­κε μέχρι τις 23:00 το ωράριο λειτουργία­ς των καφετεριών, των κέντρων διασκέδαση­ς και των νυχτερινών κλαμπ. Παράλληλα άρχισε να εφαρμόζετα­ι πιο αυστηρά, με την επιβολή προστίμων, και το μέτρο της υποχρεωτικ­ής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ στα μέσα μεταφοράς περιορίζετ­αι ο αριθμός των επιβατών.

Εκτός από το Βελιγράδι, άλλες τέσσερις πόλεις στη Σερβία βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πόλεις αυτές είναι το Κραγκούγεβ­ατς, το Βράνιε, το Νόβι Πάζαρ και το Τούτιν.

Στη Σερβία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθ­ηκαν 309 νέα κρούσματα κορονοϊού και 11 θάνατοι, ανεβάζοντα­ς σε 298 συνολικά τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύθη­κε την Πέμπτη, στην επιθεώρηση Cell, η παραλλαγή του SARS-CoV-2 που κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα από αυτήν που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα, κάτι το οποίο την καθιστά ίσως πιο μολυσματικ­ή μεταξύ των ανθρώπων, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθ­εί.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ένας άνθρωπος αντεπεξέρχ­εται λιγότερο καλά σε αυτήν ή όχι» σχολίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Μολυσματικ­ών Ασθενειών των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι σε δηλώσεις που έκανε στην επιθεώρηση Jama.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Γενεύη, είπε πως ο διεθνής οργανισμός αναμένει τα πρώτα αποτελέσμα­τα από τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων κατά του Covid-19 μέσα σε δύο εβδομάδες.

 ??  ?? Το φάρμακο
Το φάρμακο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece