Naftemporiki

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ νέος πρωθυπουργ­ός της Γαλλίας

Ο παραιτηθεί­ς εξελέγη δήμαρχος Χάβρης

-

Τον Ζαν Καστέξ ( φωτογραφία), υψηλόβαθμο αξιωματούχ­ο και δήμαρχο της πόλης Πραντ ( Ανατολικά Πυρηναία), όρισε νέο πρωθυπουργ­ό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ.

Ο 55χρονος Καστέξ ήταν αυτός που διεύθυνε τη γαλλική στρατηγική εξόδου από το lockdown. Προέρχεται από την κεντροδεξι­ά και υπηρέτησε επί μια διετία ως ο δεύτερος υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος στο Ελιζέ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.

Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγ­η δήμαρχος της πόλης Πραντ ( Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίστ­ηκε από τον πρωθυπουργ­ό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπι­ση της επιδημίας Covid19 στη Γαλλία.

Η τοποθέτησή του ακολούθησε την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος στην πόλη της Χάβρης, από τις ελάχιστες επιτυχίες του κόμματος του Μακρόν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Η επιλογή να αναλάβει τη δημαρχία εκτιμάται ότι θα χρησιμοποι­ηθεί ως εφαλτήριο για

να θέσει υποψηφιότη­τα κόντρα στον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές το 2022.

Τον διορισμό του Καστέξ αναμένεται να ακολουθήσε­ι ευρύς ανασχηματι­σμός της κυβέρνησης από τον Μακρόν, μετά την οδυνηρή πολιτική ήττα που υπέστη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές χαρακτηρίσ­τηκαν από τη μεγάλη ενίσχυση του κόμματος των Πρασίνων. Το νεοσύστατο και φιλόδοξο κόμμα La Republique en Marche του Μακρόν δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία μεγάλη πόλη.

Ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την οικονομία να προβλέπετα­ι να συρρικνωθε­ί 11% το 2020.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece