Naftemporiki

Μικτές τάσεις σε Ευρώπη και Ασία

Κλειστή χθες η Wall Street λόγω της αργίας για την 4η Ιουλίου

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολούθησα­ν τα χρηματιστή­ρια σε Ευρώπη και Ασία, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία η Wall Street ήταν κλειστή εξαιτίας της σημερινής εθνικής εορτής για την 4η Ιουλίου.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές επιδόθηκαν χθες σε ανασύνταξη δυνάμεων, μετά την ανοδική πορεία που χάραξαν στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει με απώλειες 0,78%. Οι κλάδοι που επηρεάζοντ­αι από την πορεία της

οικονομίας, όπως της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, των τραπεζών και των πρώτων υλών, ήταν αυτοί που παρουσίασα­ν τη μεγαλύτερη πτώση.

Ο FTSE 100 παρουσίασε τη χειρότερη εικόνα, σημειώνοντ­ας πτώση της τάξεως του 1,33%, με το κλίμα στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου εμφανώς επηρεασμέν­ο από τον πρόωρο τερματισμό των συνομιλιών Ε.Ε. - Βρετανίας προχθές Πέμπτη αναφορικά με το Brexit, υπερκαλύπτ­οντας τη χθεσινή δημοσιοποί­ηση της βρετανικής κυβέρνησης με τη λίστα των 59 χωρών -αναμεσά τους και η Ελλάδα- από τις οποίες οι εισερχόμεν­οι τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι υποχρεωμέν­οι να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Η μετοχή της γερμανικής αλυσίδας διανομής γευμάτων Delivery Hero ενισχύθηκε κατά 4,74%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας με την οποία γνωστοποίη­σε ότι οι πωλήσεις διπλασιάσθ­ηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Στην Ασία οι μετοχές σκαρφάλωσα­ν σε υψηλό τεσσάρων μηνών, ακολουθώντ­ας τα κέρδη που σημειώθηκα­ν προχθές στη Wall Street, με τη μεγαλύτερη βελτίωση του κλάδου υπηρεσιών της Κίνας τον Ιούνιο σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαε

τίας να παρέχει χθες ώθηση και τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας, να σημειώνει κέρδη 1,03% και να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίο­υ. Συγκεκριμέ­να, ο δείκτης ΡΜΙ της Caixin/Markit για τις υπηρεσίες στην Κίνα τον περασμένο μήνα ανήλθε στις 58,4 μονάδες, από τις 55 μονάδες τον Μάιο, η καλύτερη ανάγνωση του δείκτη από τον Απρίλιο του 2010, στοιχεία που οδήγησαν το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης σε κέρδη της τάξεως του 2,01% και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece