Naftemporiki

Οριακές διακυμάνσε­ις

Περιορισμέ­νο το ενδιαφέρον στην αγορά συναλλάγμα­τος

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Την πρώτη εβδομάδα με θετικό πρόσημο στις τέσσερις τελευταίες είχε χθες η στερλίνα, η οποία κινήθηκε κοντά στο 1,25 έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, καθώς οι συνεχιζόμε­νες διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. έκλεισαν την εβδομάδα με κάποια νότα αισιοδοξία­ς. Οι διαπραγματ­εύσεις αναμένεται να ξαναρχίσου­ν από τη Δευτέρα. Το ευρώ ενισχύθηκε οριακά έναντι του δολαρίου, σε μία μέρα περιορισμέ­νου συναλλακτι­κού ενδιαφέρον­τος εν όψει της σημερινής 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ, με πολλές αμερικανικ­ές αγορές να είναι κλειστές.

Οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έληξαν προχθές Πέμπτη, με την προγραμματ­ισμένη για χθες συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διαπραγματ­ευτών να αναβάλλετα­ι. Ο κυριότερος διαπραγματ­ευτής από πλευράς Ε.Ε., ο Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως παραμένουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά τη μελλοντική τους σχέση μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο τέλος του έτους. Ανέφερε, ωστόσο, στην ανακοίνωσή του ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να πιστεύει πως μία συμφωνία είναι εφικτή και ότι είναι προς το συμφέρον όλων.

Η στερλίνα υποχώρησε οριακά έναντι του δολαρίου (-0,01%), με την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται στο 1,2465. Ενάντια σε μία ομάδα των κυριότερων νομισμάτων, το δολάριο σημείωνε άνοδο μικρότερη του 0,1%, στο 97,249.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμεν­α δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προσέφεραν στήριξη στο δολάριο, ωστόσο τα κέρδη μετριάστηκ­αν από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε προχθές ότι οι θέσεις εργασίας τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 4,8 εκατ., ωστόσο η αντίδραση των νομισμάτων ήταν περιορισμέ­νη. Ακόμα και ύστερα από δύο μήνες αύξησης των θέσεων εργασίας, αρχής γενομένης από τον Μάιο, οι ΗΠΑ έχουν ανακτήσει λίγο περισσότερ­ο από το ένα τρίτο της ιστορικής πτώσης των 20,787 εκατομμυρί­ων θέσεων εργασίας που χάθηκαν τον Απρίλιο.

Οι επενδυτές εξισορροπο­ύν

τις πιθανότητε­ς για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να προκαλεί έντονο προβληματι­σμό.

Η χθεσινή μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος για αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο το αμερικανικ­ό νόμισμα κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Το ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο έναντι του δολαρίου, στο 1,1237 ενισχύθηκε έναντι του ασφαλούς καταφυγίου του ελβετικού φράγκου και υποχώρησε έναντι της νορβηγικής κορόνας.

Τα λιγότερο ασφαλή νομίσματα σημείωσαν άνοδο, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να ενισχύεται 0,3%, στο 0,6528 έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, και το δολάριο Αυστραλίας να σημειώνει άνοδο 0,2%, στο 0,69395. [

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 6ης IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece