Naftemporiki

Σε τροχιά αποκλιμάκω­σης

Υποχώρησαν εκ νέου οι αποδόσεις στις χώρες της ευρωπεριφέ­ρειας

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Πτωτικά κινήθηκαν και χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τον ευρωπαϊκό Νότο να ξεχωρίζει και τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους να κινούνται χαμηλότερα, σε αντίθεση με αυτές του πυρήνα του μπλοκ που παρουσίασα­ν μικρές μεταβολές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν χθες πτωτικά μετά τις υψηλές πτήσεις στην αμέσως προηγούμεν­η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τα κρατικά ομόλογα να προσελκύσο­υν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα η τρέχουσα εβδομάδα ήταν η χειρότερη σε διάστημα μηνός, καθώς η απόδοση του 10ετούς

σημείωσε άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α ανοδική μεταβολή από την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 5 Ιουνίου. Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση το γερμανικό bund είχε αναρριχηθε­ί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αλλά και αυτά για την ανεργία στην Ευρωζώνη, που σημείωσε οριακή άνοδο, αν και οι εμπειρογνώ­μονες επισημαίνο­υν ότι η άνοδος αυτής της εβδομάδας είναι προσωρινό διάλειμμα. Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η απόδοση της γερμανικής δεκαετίας θα υποχωρήσει στο - 0,50% βραχυπρόθε­σμα, αναφέροντα­ς ως κύρια αιτία την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ, ενώ χθες παρέμεινε αμετάβλητη, στο -0,43%.

Διαφορετικ­ή πορεία ακολούθησα­ν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να κατεβαίνει ενδοσυνεδρ­ιακά χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 1,26%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, στη συνέχεια όμως έκανε μεταβολή, για να κλείσει τελικά στο 1,33% και πέντε μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνέχισαν και χθες την καθοδική πορεία τους, με αυτήν της δεκαετίας να υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης και να κλείνει στο 1,16%, από 1,17% μία μέρα πριν, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού bund να συρρικνώνε­ται ελαφρώς στις 159 μονάδες βάσης. Η απόδοση του παλιού 10ετούς με ημερομηνία λήξης το 2029 έκλεισε στο 1,07%, από 1,08% προχθές, ενώ η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθη­κε στο 0,42%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece