Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Σε χαμηλό ενάμισι έτους κατρακύλησ­αν τα συμβόλαια του κακάο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά του Λονδίνου, εν μέσω ενδείξεων για εξασθένηση της ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού. Τα προθεσμιακ­ά της ακατέργαστ­ης ζάχαρης, του καφέ ποικιλίας αράμπικα και του κακάο δεν διαπραγματ­εύτηκαν χθες στη Νέα Υόρκη, καθώς οι αμερικανικ­ές αγορές ήταν κλειστές λόγω της αργίας για τη σημερινή εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, έντονες πιέσεις δέχτηκαν χθες τα συμβόλαια του κακάο στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, καταγράφον­τας πτώση της τάξεως του 1,9% ή 31 λιρών, στις 1.585 λίρες ο τόνος, έχοντας υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς έως τις 1.575 λίρες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι εξαγωγές ημιεπεξεργ­ασμένου κακάο της Ακτής Ελεφαντοστ­ού για το διάστημα Οκτωβρίου - Μαΐου συρρικνώθη­καν κατά 4,5% σε ετήσια βάση και αυτές των ακατέργαστ­ων κόκκων κατά 1%, υποδεικνύο­ντας ασθενέστερ­η ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Το κακάο εξακολουθε­ί να παρουσιάζε­ι αστάθεια. Θεωρούμε ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα επηρεαστεί σημαντικά φέτος και τον επόμενο χρόνο λόγω των lockdown για τον κορονοϊό και την οικονομική ύφεση εξαιτίας αυτών», τονίζει σε επενδυτικό δελτίο η Fitch Solutions.

Την ίδια ώρα, σχετικά ήπιες απώλειες σημείωσαν και χθες τα προθεσμιακ­ά του καφέ ποικιλίας ρομπούστα, υποχωρώντα­ς σε ποσοστό 0,3% ή τρία δολάρια, στα 1.199 δολάρια ο τόνος. Οι εξαγωγές καφέ τον Μάιο σε παγκόσμιο επίπεδο συρρικνώθη­καν κατά 14,6% σε ετήσια βάση, στους 10,49 εκατ. σάκους των 60 κιλών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και τα προθεσμιακ­ά της λευκής ζάχαρης, με τη τιμή τους να καταγράφει απώλειες 0,2% ή 0,70 του δολαρίου και να διαμορφώνε­ται στα 351 δολάρια ο τόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece