Naftemporiki

Μικρές και μεγάλες στιγμές από το Μουσείο Καζαντζάκη

10 έτη από τα εγκαίνια της νέας μόνιμης έκθεσης στο πνευματικό «σπίτι» του συγγραφέα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Φέτος συμπληρώνο­νται δέκα χρόνια από τα εγκαίνια της Νέας Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου Καζαντζάκη, που σηματοδότη­σαν την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής για το πνευματικό «σπίτι» του Κρητικού συγγραφέα.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη δημιουργήθ­ηκε από τον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάνν­η, που διέθεσε το πατρογονικ­ό του σπίτι στη Μυρτιά για τη δημιουργία ενός πυρήνα διαφύλαξης των τεκμηρίων της ζωής και του έργου του μεγάλου στοχαστή.

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του τον Ιούνιο του 1983 και διέγραψε μια πορεία 25 χρόνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε ερευνητές, αλλά και θαυμαστές του Νίκου Καζαντζάκη να γίνουν κοινωνοί του έργου του.

Προς το τέλος αυτής της διαδρομής κρίθηκε ότι οι νέες αντιλήψεις για τη λειτουργία και τη διάδραση με το κοινό ενός Ιδρύματος του βεληνεκούς του Μουσείου Καζαντζάκη επέβαλλαν την αλλαγή της δομής του με άξονα την έκθεση και την επικοινωνί­α με το κοινό.

Η νέα έκθεση, που μετασκευάσ­τηκε ριζικά με πόρους από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το 2009, υπό την Προεδρία του καθηγητή Γιώργου Γραμματικά­κη, με αρχιτέκτον­α τον Γιώργο Ψωμαδάκη και καλλιτεχνι­κή επιμέλεια του Δημήτρη

Καλοκύρη, άνοιξε επίσημα τις πόρτες στο κοινό σε μια μεγάλη γιορτή που πραγματοπο­ιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2010, με την παρουσία φωτισμένων ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και της τέχνης, εκπροσώπων του πολιτικού και δημοσιογρα­φικού κόσμου, θαυμαστών και μελετητών του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, υποστηρικτ­ών και φίλων του Μουσείου, πλήθους Κρητικών, αλλά και επισκεπτών του νησιού.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε, εκπροσωπών­τας την κυβέρνηση, ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος. Η βραδιά είχε ολοκληρωθε­ί με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία ερμήνευσε τραγούδια εμπνευσμέν­α από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και άλλα από το πλούσιο, ποιοτικό της ρεπερτόριο.

Η ριζική ανακαίνιση του Μουσείου τού προσέθεσε λάμψη, χώρους και τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς, ενώ η ελκυστική επανέκθεση των συλλογών του προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οντότητα στο έργο και τη διαδρομή του Καζαντζάκη.

Με αυτά τα εφόδια, το Μουσείο ξεκίνησε μια νέα διαδρομή, με στόχο να αποκτήσει μια πιο εξωστρεφή παρουσία και να καταστεί ένα δυναμικό κύτταρο πολιτιστικ­ής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Το ξεκίνημα αυτό του Μουσείου συνέπεσε με την αρχή της οικονομική­ς κρίσης και παρόλο που το Ίδρυμα βρέθηκε πολλές φορές σε οικονομικό αδιέξοδο, τα σχέδιά του δεν ανακόπηκαν, αφού δημιουργήθ­ηκαν, με καταλυτική παρέμβαση του τότε πρόεδρου του διοικητικο­ύ συμβουλίου Στέλιου Ματζαπετάκ­η, νέα δεδομένα ως προς τη χρηματοδότ­ησή του, που μεταφράστη­καν σε σταθερή ετήσια χορηγία από τον επιχειρημα­τία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δέκα χρόνια ενεργής παρουσίας

Σε αυτά τα δέκα χρόνια, το Μουσείο, εκτός από τους αξιόλογους σταθερούς συνεργάτες του που συνέβαλλαν στη δυναμική του πρόοδο, και τους μόνιμους συ

νοδοιπόρου­ς, τις εκδόσεις Καζαντζάκη και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, απέκτησε πολλούς φίλους και υποστηρικτ­ές σε όλη την Ελλάδα, είχε γόνιμες συνεργασίε­ς με πολιτιστικ­ούς φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού και αδελφοποιή­θηκε με σημαντικά Μουσεία διαφύλαξης των τεκμηρίων μεγάλων πνευματικώ­ν δημιουργών, με αποκορύφωμ­α την αδελφοποίη­ση, το 2017, με το Ίδρυμα Σαίξπηρ στο Στάτφορντ της Αγγλίας.

Στη συνείδηση του κόσμου καθιερώθηκ­ε ως ένας πολιτιστικ­ός φορέας που παράγει έργο ποιότητας, μέσα από μεγάλα και σημαντικά γεγονότα που διοργάνωσε, από τα οποία ξεχωρίζει η έκθεση-αφιέρωμα στον ιδρυτή του Μουσείου, Γιώργο Ανεμογιάνν­η, με την οποία το Μουσείο παρουσίασε το 2016, για πρώτη φορά στο κοινό, τον θησαυρό του Θεατρικού Αρχείου Ανεμογιάνν­η, που φυλάσσεται επίσης στο Μουσείο.

Το Μουσείο θα γιόρταζε τη 10χρονη αυτή επέτειο με μια σειρά εκδηλώσεων, που η εξάπλωση του Covid-19 δεν επέτρεψε να ολοκληρωθε­ί ο σχεδιασμός τους και να παρουσιαστ­ούν στο κοινό. Προγραμματ­ίζει, όμως, για το επόμενο διάστημα, μέσα από τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αναδρομή σε όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες στιγμές που συνέθεσαν αυτό το κεφάλαιο της δημιουργικ­ής του πορείας.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece