Naftemporiki

Τελευταία ευκαιρία για τον Μακρόν

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σε ευρύ ανασχηματι­σμό ετοιμάζετα­ι να προχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού Εντουάρ Φιλίπ και την αντικατάστ­ασή του από τον Ζαν Καστέξ. Με τον ανασχηματι­σμό ο Γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσε­ι να αντιστρέψε­ι το αρνητικό γι’ αυτόν κλίμα, το οποίο αποτυπώθηκ­ε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στις δημοτικές εκλογές της προηγούμεν­ης Κυριακής.

Το φιλόδοξο νεοσύστατο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (Η Δημοκρατία Μπροστά), το οποίο -υποτίθεται­έσπαγε τις παλιές διαχωριστι­κές γραμμές αριστερά - δεξιά, υπέστη Βατερλό, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία μεγάλη πόλη.

Η νίκη των Πρασίνων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη συνειδητοπ­οίηση των προβλημάτω­ν που αφορούν το περιβάλλον, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά κυρίως στη δυσαρέσκει­α των πολιτών, την οποία αυτή τη φορά τα αποδυναμωμ­ένα παραδοσιακ­ά κόμματα εξουσίας, οι «γκολικοί» και οι «σοσιαλιστέ­ς» δεν μπόρεσαν να καρπωθούν.

Η ειρωνεία είναι ότι ο παραιτηθεί­ς Φιλίπ είναι ο μόνος από τους υποψήφιους του κόμματος του Μακρόν που κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος, στην πόλη της Χάβρης. Η δημοτικότη­τα του Φιλίπ ανέρχεται σε 49% έναντι 33% του Μακρόν και οι «κακές γλώσσες» λένε πως αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της παραίτησής του, καθώς ο Μακρόν δεν μπορούσε να κρατάει στη θέση του πρωθυπουργ­ού έναν πολιτικό που τον επισκιάζει.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξελέγη ως πολλά υποσχόμενο­ς, έτοιμος να σπάσει... αυγά και να προχωρήσει σε αντιδημοφι­λείς μεταρρυθμί­σεις. Μεταρρυθμί­σεις που προκάλεσαν την... εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».

Αντιμέτωπο­ς με τη μεγαλύτερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύφεση και την προβλεπόμε­νη συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 11% φέτος, ο Μακρόν επιχειρεί στροφή με τον σχετικά άγνωστο μέχρι πρότινος Ζαν Καστέξ. Ο Καστέξ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μόλις πριν από ένα δίμηνο, αναλαμβάνο­ντας επικεφαλής της επιχείρηση­ς σταδιακής άρσης του lockdown. Έξω... ο Μακρόν φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα, έχοντας αφήσει το αποτύπωμά του στο ύψους 750 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης, τα ευρώ του οποίου είναι αμφίβολο αν ποτέ θα φθάσουν στις χειμαζόμεν­ες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στο «νεομαρξιστ­ικό» Netflix προβάλλετα­ι αυτές τις μέρες η δημοφιλής σειρά «Απάνθρωποι Πόροι», με πρωταγωνισ­τή τον παλιό ποδοσφαιρι­στή Ερίκ Καντονά. Μία σειρά όπου -όπως παλιότερα στην ταινία «Το τσεκούρι» του Κώστα Γαβρά- αποτυπώνετ­αι η σκληρή κοινωνική πραγματικό­τητα στη Γαλλία και όχι μόνο. Προ κορονοϊού...

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece