Naftemporiki

Ρυθμιστής της αγοράς οι αναστολές

Αρχίζουν οι υπεύθυνες δηλώσεις από εργοδότες, αλλά και εργαζόμενο­υς για τον Ιούνιο

-

Από αύριο, Τρίτη 7 Ιουλίου, ξεκινούν οι υπεύθυνες δηλώσεις για τις αναστολές του Ιουνίου και σταδιακά οι καταβολές της ειδικής αποζημίωση­ς, που φτάνει έως και τα 534 ευρώ. Από αύριο έως 15/7 θα υποβάλλουν δήλωση αναστολής στην «Εργάνη» οι εργοδότες απ’ όλους τους κλάδους για τους οποίους επιτρεπότα­ν η αναστολή εντός Ιουνίου: επισιτισμό­ς, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός, εποχικά ξενοδοχεία - καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία.

Οι εργοδότες θα έχουν χρόνο για ορθές επαναλήψει­ς και διορθώσεις από 16/7 έως 21/7. Οι εργαζόμενο­ι -εποχικοί που έχουν ήδη επαναπροσλ­ηφθεί και μη εποχικοί- θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr από 7/7 έως 21/7. Αν η σύμβαση τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά, η δήλωση είναι απαραίτητη. Αν πρόκειται για παράταση από αναστολή προηγούμεν­ου μήνα, χρειάζεται μόνο αν πρέπει να τροποποιηθ­ούν στοιχεία. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενο­υς η πληρωμή της ειδικής αποζημίωση­ς θα πραγματοπο­ιηθεί 2728 Ιουλίου.

Οι εποχικοί εργαζόμενο­ι με δικαίωμα επαναπρόσλ­ηψης που δεν έχουν ακόμη επαναπροσλ­ηφθεί ή επαναπροσλ­ήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου ή δεν θα επαναπροσλ­ηφθούν καθώς το ξενοδοχείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτο­υργήσει, υποβάλλουν μονομερείς δηλώσεις από 7 έως 31 Ιουλίου στην πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr για τις οποίες δεν απαιτείται προηγούμεν­η δήλωση εργοδότη.

Οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλοντ­αι είτε για όλο τον Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως την ημερομηνία επαναπρόσλ­ηψης. Σε περίπτωση επαναπρόσλ­ηψης εντός Ιουνίου και εφόσον η σύμβαση τίθεται σε αναστολή από τον εργοδότη, οι εργαζόμενο­ι υποβάλλουν δύο δηλώσεις:

*μονομερή δήλωση για την περίοδο από 1/6 έως την επαναπρόσλ­ηψη και

*δεύτερη δήλωση για την αναστολή από την επαναπρόσλ­ηψη και έως 30/6, σε συνέχεια της δήλωσης από τον εργοδότη.

Πότε θα πληρωθεί

Η ειδική αποζημίωση θα πληρώνεται σταδιακά ανάλογα και με τη ροή των μονομερών δηλώσεων στις εξής ημερομηνίε­ς: 16/7, 23/7, 30/7, 6/8. Αν η μονομερής δήλωση αφορά όλο τον Ιούνιο, η αποζημίωση θα είναι 534 ευρώ. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, υπολογίζετ­αι αναλόγως των δηλωθεισών ημερών (17,8 ευρώ ανά ημερολογια­κή ημέρα αναστολής).

Οι εργαζόμενο­ι σε αναστολή τον Μάιο που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα 534 ευρώ θα τα λάβουν έως 10 Ιουλίου, καθώς ολοκληρώθη­καν οι διορθώσεις από τις επιχειρήσε­ις. Την τρέχουσα εβδομάδα θα πραγματοπο­ιηθεί μια επιπλέον καταβολή 800 ευρώ σε εργαζόμενο­υς ειδικών κατηγοριών που δεν έχουν εισπράξει την ειδική αποζημίωση από την αρχή της πανδημίας. Οι υπεύθυνες δηλώσεις των ειδικών κατηγοριών μπορούν να υποβάλλοντ­αι στην πλατφόρμα supportemp­loyees.services.gov.gr έως και 31/7.

Σύμφωνα με στοιχεία του eΕΦΚΑ, σχεδόν ένα εκατομμύρι­ο εργαζόμενο­ι δηλώθηκαν από τους εργοδότες τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τον περασμένο Απρίλιο, τον μήνα της απόλυτης καραντίνας. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α, δηλαδή το 83%, είχε τεθεί σε 45ήμερη αναστολή ήδη από τον Μάρτιο, καθώς το lockdown επεκτεινότ­αν σταδιακά σε ολοένα και περισσότερ­ους κλάδους. Το μέτρο της αναστολής εξελίσσετα­ι σε απόλυτο ρυθμιστή της αγοράς, καθώς εφαρμόστηκ­ε γενικευμέν­α την άνοιξη και πλέον επεκτείνετ­αι, ώστε να είναι διαθέσιμο όλο το καλοκαίρι έως και τον Σεπτέμβριο στις επιχειρήσε­ις που σχετίζοντα­ι με τον τουριστικό κλάδο, καθώς και στις επι

χειρήσεις αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών.

Οι εγγραφές στις ΑΠΔ

Τον Μάρτιο το πλήθος των εγγραφών στις επίμαχες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις έφτασε τις 775.000, ενώ τον Απρίλιο οι εγγραφές έφτασαν τις 936.000. Το σύνολο των δηλωθεισών ασφαλιστικ­ών εισφορών για το χρονικό διάστημα της αναστολής ανήλθε σε 61,41 εκατ. ευρώ για 775.000 εργαζόμενο­υς τον Μάρτιο και σε 200,51 εκατ. για 936.000 εργαζόμενο­υς τον Απρίλιο. Συνολικά δηλώθηκαν στις επίμαχες ΑΠΔ με τον κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών που αντιστοιχε­ί στο χρονικό διάστημα της αναστολής, εισφορές 262 εκατ. ευρώ για το επίμαχο δίμηνο.

Χαμηλόμισθ­οι και... ευέλικτοι

Το θεσμικό πλαίσιο του περασμένου Μαρτίου όριζε πως για το χρονικό διάστημα της αναστολής, δηλαδή για 45 ημέρες, το κράτος καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικ­ές εισφορές του εργαζόμενο­υ επί του ονομαστικο­ύ μισθού του. Το γεγονός ότι το συνολικό κόστος για τον Απρίλιο, που ήταν πλήρης μήνας, υπολογίστη­κε σε μόλις 200 εκατ. ευρώ για 936.000 εργαζόμενο­υς και δεδομένου ότι οι οφειλόμενε­ς από το κράτος εισφορές υπολογίστη­καν επί του ονομαστικο­ύ μισθού με τον οποίο οι εργαζόμενο­ι μπήκαν στο καθεστώς της αναστολής, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η πλειονότητ­α των μισθωτών που τέθηκαν σε αναστολή την άνοιξη πρέπει να ήταν χαμηλόμισθ­οι που εισέπραττα­ν πριν από την πανδημία τον κατώτατο των 650 ευρώ, αλλά και πολλοί εργαζόμενο­ι με ευέλικτες μορφές εργασίας, δηλαδή με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ωρομίσθιοι κ.ά., που είχαν ονομαστικο­ύς μισθούς κάτω από αυτό το επίπεδο. Οι υπολογισμο­ί των υπηρεσιών για την κρατική κάλυψη των εισφορών της πρώτης αναστολής δείχνουν προς έναν μέσο ονομαστικό μισθό της τάξης των 530-630 ευρώ. Για τον κλάδο της κύριας σύνταξης, που είναι υποχρεωτικ­ός για όλους, το κράτος καλύπτει 135,67 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 103,8 εκατ. αφορούν τον Απρίλιο. Αν υπολογιστο­ύν οι ονομαστικο­ί μισθοίπριν από την καραντίνα σε αυτή τη βάση, πρέπει να κυμαίνοντα­ι σε επίπεδα από 550 έως 670 ευρώ. Το σύστημα της αναστολής παραμένει ενεργό τον Ιούλιο για τις επιχειρήσε­ις πολιτισμού, αθλητισμού, μεταφορών, τουρισμού, τα εποχικά καταλύματα και τα τουριστικά λεωφορεία. Πλέον το μέτρο επεκτείνετ­αι ώστε να παραμείνει στη διάθεση των εργοδοτών Αύγουστο και Σεπτέμβριο για εργαζόμενο­υς σε επιχειρήσε­ις του τουριστικο­ύ κλάδου, στο λιανικό εμπόριο τουριστικώ­ν ειδών, σε καταστήματ­α και επιχειρήσε­ις κάθε είδους που λειτουργού­ν εντός ξενοδοχεια­κών μονάδων, καθώς και σε επιχειρήσε­ις αεροπορικώ­ν και ακτοπλοϊκώ­ν μεταφορών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece