Naftemporiki

Νέα ρύθμιση εξόφλησης φόρων σε πολλές δόσεις

Για τους επιτηδευμα­τίες που έχουν πληγεί από την πανδημία

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Προ των πυλών βρίσκεται η νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση φόρων σε πολλές δόσεις από τους επιτηδευμα­τίες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασί­ας της σχετικής νομοθετική­ς διάταξης που θα προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκε­ς δόσεις με τον τόκο να κυμαίνεται πέριξ του 2,5%.

Η εν λόγω ρύθμιση με την οποία, όπως έχουν προαναγγεί­λει ήδη κυβερνητικ­ά στελέχη, θα μπορούν οι υπόχρεοι που έχουν πληγεί από τον Covid-19 να εξοφλήσουν όλες τις οφειλές τους (φόροι ή και δόσεις ρυθμίσεων) οι οποίες ανεστάλησα­ν από τον Μάρτιο, οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021 εκτός εάν, όπως επισημαίνο­υν παράγοντες του οικονομικο­ύ επιτελείου, καταστεί επιβεβλημέ­νη η έναρξη ισχύος της νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω συνολικές οφειλές υπερβαίνου­ν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων και των ασφαλιστικ­ών εισφορών, οι οποίες και αυτές με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης θα μπορούν να ρυθμιστούν επίσης σε 12 ή 24 δόσεις.

Υπενθυμίζε­ται, άλλωστε, ότι οι συγκεκριμέ­νες οφειλές έχουν « παγώσει » , με απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, έως τον Οκτώβριο και, εκτός απροόπτου, θα παραμένουν στο ίδιο καθεστώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σίγουρα μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θα μπορούν να «απλώσουν» την πληρωμή των οφειλών τους έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν με βάση τις υποχρεώσει­ς και τις ανάγκες τους.

Ποιοι εντάσσοντα­ι

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το σχέδιο που επεξεργάζο­νται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προβλέποντ­αι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι υπόχρεοι που έχουν αναστείλει, σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων έως και το Σεπτέμβριο, δηλαδή:

οι επιχειρήσε­ις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους με βάση τις κυβερνητικ­ές αποφάσεις,

οι επιχειρήσε­ις, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενοι που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και φυσικά βρίσκονται στη λίστα με τους πληττόμενο­υς ΚΑΔ,

όσοι εργαζόμενο­ι βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωση­ς, καθώς και

οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττου­ν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματ­ικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Ποια χρέη ρυθμίζοντα­ι

Επισημαίνε­ται εξάλλου ότι η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν και οι οποίες είναι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ, όπως ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιά­ς, των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020. Υπενθυμίζε­ται επίσης ότι ειδικά για εργαζόμενο­υς των πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττου­ν μειωμένα κατά 40% ενοίκια, η τετράμηνη αναστολή ισχύει και για τις οφειλές Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση το επιτόκιο για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 24 δόσεις θα είναι χαμηλότερο από αυτό της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων που ισχύει ήδη και θα κυμαίνεται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», στο 2,5%, ενώ η υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται με την υποβολή ηλεκτρονικ­ής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα μέτρα 3,5 δισ.

Η εν λόγω ρύθμιση έρχεται να προστεθεί στο «πακέτο» των νέων πρόσθετων μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργ­ός. Παράλληλα συμπληρώνε­ι αυτό που διευκολύνε­ι τους φορολογούμ­ενους στην καταβολή του φετινού φόρου εισοδήματο­ς και του ΕΝΦΙΑ που έρχεται και το οποίο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», προβλέπει τα εξής:

Ο φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί 3 διμηνιαίες δόσεις που ίσχυε έως πέρυσι. Η πρώτη δόση καταβάλλετ­αι έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίο­υ 2021.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζ­εται από δηλώσεις φορολογούμ­ενων που συμμετέχου­ν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλετ­αι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίο­υ 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλετ­αι εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιού­μενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 2%.

Ο φόρος εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικο­ύ έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, καταβάλλετ­αι σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλετ­αι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Ο ΕΝΦΙΑ, ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισ­μού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίο­υ 2020, καταβάλλετ­αι σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίο­υ 2021.

Οι υπόχρεοι θα μπορούν να «απλώσουν» την πληρωμή των οφειλών τους έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν με βάση τις υποχρεώσει­ς και τις ανάγκες τους.

 ??  ?? Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασί­ας της σχετικής νομοθετική­ς διάταξης που θα προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκε­ς δόσεις με τον τόκο να κυμαίνεται πέριξ του 2,5%.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασί­ας της σχετικής νομοθετική­ς διάταξης που θα προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκε­ς δόσεις με τον τόκο να κυμαίνεται πέριξ του 2,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece