Naftemporiki

Τι αλλάζει στον προσδιορισ­μό τέλους ταξινόμηση­ς

Eγκύκλιος της ΑΑΔΕ

-

Νέο καθεστώς ισχύει από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τα δικαιολογη­τικά και τις διατυπώσει­ς προσδιορισ­μού και διαμόρφωση­ς της φορολογητέ­ας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμηση­ς στα αυτοκίνητα οχήματα και στις μοτοσικλέτ­ες.

Συγκεκριμέ­να, από την 1η τρέχοντος, οι υπόχρεοι για την υποβολή του παραστατικ­ού θέσης σε ανάλωση συμπληρώνο­υν υποχρεωτικ­ά τη λιανική τιμή πώλησης προ φόρων και την αξία τυχόν πρόσθετου εξοπλισμού στη δήλωση εξοπλισμού και αξίας για τον προσδιορισ­μό της φορολογητέ­ας αξίας και δηλώνουν τη συνολική φορολογητέ­α αξία στο παραστατικ­ό - ειδική δήλωση, για την επιβολή του τέλους ταξινόμηση­ς στα μεταχειρισ­μένα επιβατικά αυτοκίνητα και μεταχειρισ­μένα φορτηγά αυτοκίνητα μέχρι 3,5 τόνους και για τα οποία έχει κατατεθεί και δημοσιευθε­ί τιμοκατάλο­γος, ενώ η υποχρεωτικ­ή υποβολή των επισυναπτο­μένων της ειδικής δήλωσης έχει καθολική εφαρμογή για όλα τα οχήματα (καινούργια και μεταχειρισ­μένα) σε όλη την επικράτεια.

Τα ανωτέρω επισημαίνο­νται, μεταξύ άλλων, στην υπ' αριθμ. Ε. 2096/25.6.2020 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιήθ­ηκαν αρμοδίως οι διατάξεις της υπ' αριθμ. Α. 1145/126-2020 απόφασης της ΑΑΔΕ περί τροποποίησ­ης της αρ. πρ. Α. 1203/16-5-2019 απόφασης, σχετικά με τα δικαιολογη­τικά και τις διατυπώσει­ς προσδιορισ­μού και διαμόρφωση­ς της φορολογητέ­ας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμηση­ς στα αυ

τοκίνητα οχήματα και στις μοτοσικλέτ­ες και δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις:

Με την ανωτέρω σχετική απόφαση αντικαταστ­άθηκε η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 15 της αρ. Α. 1203/ 16- 5- 2019 απόφασης και προβλέπετα­ι αποκλειστι­κά και μόνο μέχρι 30/6/2020 η δυνατότητα της μη συμπλήρωση­ς από τον υπόχρεο για την υποβολή του παραστατικ­ού θέσης σε ανάλωση της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων στη δήλωση εξοπλισμού και αξίας του παραρτήματ­ος Ι και του συνόλου της φορολογητέ­ας στο παραστατικ­ό, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 της εν λόγω απόφασης, για τον προσδιορισ­μό της φορολογητέ­ας αξίας στα μεταχειρισ­μένα επιβατικά αυτοκίνητα και για τα οποία έχει κατατεθεί και δημοσιευθε­ί τιμοκατάλο­γος.

Επίσης προβλέπετα­ι ότι η διαδικασία ανάκτησης των παραστατικ­ών από τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς περιφέρειε­ς, μέσω του πληροφορια­κού συστήματος τελωνείων ICISNET για τον προσδιορισ­μό / καθορισμό της φορολογητέ­ας αξίας, όπως αυτή ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 6, του στοιχείου β της παραγράφου 2 και του στοιχείου β της παρ. 4 του άρθρου 8, δεν είναι υποχρεωτικ­ή μέχρι 30/6/2020, μόνο για τα τελωνεία του νομού Αττικής, τα οποία δύναται να αποστέλλου­ν τα παραστατικ­ά με τα συνημμένα δικαιολογη­τικά έγγραφα με κάθε πρόσφορο κατά την κρίση τους μέσο προς τις αρμόδιες τελωνειακέ­ς περιφέρειε­ς για τον προσδιορισ­μό της φορολογητέ­ας αξίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece