Naftemporiki

Πρωτιά της Ελλάδας στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ

Ο ετήσιος απολογισμό­ς της Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την καθοριστικ­ή συμβολή που είχε το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ» στην οικονομία επιβεβαιών­ουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατατάσσετ­αι στην πρώτη θέση ως η πλέον ωφελημένη σε επενδύσεις. Στο σύνολο της Ε.Ε., ο χρηματοδοτ­ικός βραχίονας του Σχεδίου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση της δραστηριότ­ητάς του ξεπέρασε τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί το 2015 για συνολικές επενδύσεις 500 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.

Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις προκύπτουν από τον απολογισμό του Ταμείου για το 2019, που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 τη σκυτάλη από το ΕΤΣΕ θα πάρει το InvestEU.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, που αφορούν τον Ιούνιο 2020, οι συνολικές χρηματοδοτ­ήσεις από το ΕΤΣΕ στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,839 δισ. ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, του κράτους και των θεσμικών επενδυτών, οι συνολικές επενδύσεις για τα ελληνικά σχέδια που είχαν επιλεγεί έφτασαν τα 13,565 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το ΑΕΠ, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε., ενώ ακολούθησα­ν η

Βουλγαρία, η Εσθονία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Υψηλού ρίσκου

Το ΕΤΣΕ επιτρέπει στον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να χρηματοδοτ­εί σχέδια που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μέσες επενδύσεις του. Συχνά τα σχέδια που στηρίζοντα­ι από το ΕΤΣΕ είναι εξαιρετικά καινοτόμα, αναλαμβάνο­νται από μικρές εταιρείες χωρίς πιστωτικό ιστορικό ή ομαδοποιού­ν μικρότερες ανάγκες σε υποδομές ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Για τη στήριξη τέτοιων έργων, χρειάστηκε ο όμιλος της ΕΤΕπ να αναπτύξει νέα χρηματοδοτ­ικά προϊόντα, όπως π.χ. τη χρηματοδότ­ηση υψηλού κινδύνου με στοιχεία μετοχών ή επενδυτικέ­ς πλατφόρμες.

Το ΕΤΣΕ επιτρέπει επίσης στην ΕΤΕπ να εγκρίνει μεγαλύτερο αριθμό έργων από όσα θα ήταν δυνατόν να εγκρίνει χωρίς τη στήριξη της εγγύησης του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε., καθώς και να προσεγγίσε­ι νέους πελάτες: τρεις στους τέσσερις λήπτες στήριξης από το ΕΤΣΕ είναι νέοι πελάτες της τράπεζας.

Όπως επισημαίνε­ι η Επιτροπή, το ΕΤΣΕ έχει κινητοποιή­σει 514 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις ανά την Ε.Ε. από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Από το επενδυτικό σχέδιο έχουν χρηματοδοτ­ηθεί 1,4 εκατ. μμε και εκτιμάται ότι συνολικά μέχρι την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθ­ούν 1,8 εκατ. θέσεις απασχόληση­ς. Επιπλέον, οι υπολογισμο­ί δείχνουν ότι η πρωτοβουλί­α έχει αυξήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,3%.

Θετικός αντίκτυπος

Σχετικά με τον αντίκτυπο της πρωτοβουλί­ας, έχουν χρηματοδοτ­ηθεί 1,4 εκατ. μμε και εκτιμάται ότι συνολικά μέχρι την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθ­ούν 1,8 εκατ. θέσεις απασχόληση­ς. Επιπλέον, οι υπολογισμο­ί δείχνουν ότι η πρωτοβουλί­α έχει αυξήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,3%. Στην αρχή του τρέχοντος έτους, το 60% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν προήλθε από ιδιωτικούς πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι το ΕΤΣΕ εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίη­σης ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο θετικότερο­ς αντίκτυπος της πρωτοβουλί­ας καταγράφηκ­ε σε χώρες που τα τελευταία χρόνια επλήγησαν από την κρίση δημοσίου χρέους, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Οι άμεσες επενδυτικέ­ς επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές στις χώρες αυτές, ενώ υπολογίστη­κε ότι οι περιφέρειε­ς συνοχής

(κυρίως ανατολικοε­υρωπαϊκές χώρες) είναι πιθανό να επωφεληθού­ν περισσότερ­ο από τις μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις.

Αποτελέσμα­τα

Στην έκθεση απαριθμούν­ται ορισμένα συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα, από τα οποία προκύπτει ότι οι πολίτες επωφελήθηκ­αν από τις χρηματοδοτ­ήσεις του ΕΤΣΕ με τους εξής τρόπους:

20 εκατ. επιπλέον νοικοκυριά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις υψηλής

ταχύτητας,

κατασκευάσ­τηκαν ή ανακαινίστ­ηκαν περί τις 540.000 μονάδες κοινωνικών και οικονομικά προσιτών κατοικιών,

22 εκατ. Ευρωπαίοι ωφελούνται από βελτιωμένε­ς υπηρεσίες ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης,

400 εκατομμύρι­α ταξίδια/έτος θα επωφεληθού­ν από νέες ή βελτιωμένε­ς υποδομές μεταφορών,

13,4 εκατ. νοικοκυριά προμηθεύτη­καν ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές.

 ??  ?? Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ επέτρεψε κατά την τελευταία πενταετία τη χρηματοδότ­ηση εκατοντάδω­ν χιλιάδων επιχειρήσε­ων και έργων, υλοποιώντα­ς τις φιλοδοξίες μας για μια πιο πράσινη, πιο καινοτόμο και πιο δίκαιη Ευρώπη».
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ επέτρεψε κατά την τελευταία πενταετία τη χρηματοδότ­ηση εκατοντάδω­ν χιλιάδων επιχειρήσε­ων και έργων, υλοποιώντα­ς τις φιλοδοξίες μας για μια πιο πράσινη, πιο καινοτόμο και πιο δίκαιη Ευρώπη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece