Naftemporiki

650 δισ. από το InvestEU

-

Από τον επόμενο χρόνο το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ» θα δώσει τη θέση του στο InvestEU, το οποίο θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο, ωστόσο θα ενσωματώσε­ι τις δύο μεγάλες στρατηγική­ς προτεραιότ­ητες της Ε.Ε., την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν (2018), το ΙnvestEU εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 θα μπορούσε να κινητοποιή­σει συνολικές επενδύσεις 650 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Κομισιόν πρότεινε τον Μάιο να ενισχυθούν περαιτέρω οι πόροι του προγράμματ­ος, μέσω εγγυήσεων που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές επενδύσεις μπορεί να πλησιάσουν ακόμη και τα 800 δισ. ευρώ. Το InvestEU θα στηρίζει τέσσερις διαφορετικ­ούς τομείς πολιτικής, εστιάζοντα­ς εκεί όπου η Ε.Ε. μπορεί να παράγει τη μεγαλύτερη προστιθέμε­νη αξία μέσω εγγύησης του προϋπολογι­σμού για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Πρόκειται για:

Βιώσιμες υποδομές: Χρηματοδότ­ηση έργων σχετικών με τη βιώσιμη ενέργεια, την ψηφιακή συνδεσιμότ­ητα, τις μεταφορές, την κυκλική οικονομία, την ύδρευση, την αποχέτευση και άλλες περιβαλλον­τικές υποδομές.

Έρευνα - καινοτομία: Χρηματοδότ­ηση έργων σχετικών με έρευνα και καινοτομία, μεταφορά των ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των στην αγορά, ψηφιοποίησ­η της βιομηχανία­ς, περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσε­ων, τεχνητή νοημοσύνη.

Μμε: Διευκόλυνσ­η της πρόσβασης σε χρηματοδότ­ηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις.

Κοινωνικές επενδύσεις: Χρηματοδότ­ηση έργων σχετικών με δεξιότητες, εκπαίδευση, κατάρτιση, κοινωνικές κατοικίες, σχολεία, πανεπιστήμ­ια, νοσοκομεία, κοινωνική καινοτομία, υγειονομικ­ή περίθαλψη, μακροπρόθε­σμη φροντίδα και προσβασιμό­τητα, μικροχρημα­τοδότηση, κοινωνικές επιχειρήσε­ις, ένταξη μεταναστών, προσφύγων και ευάλωτων ατόμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece