Naftemporiki

Παράταση χρηματοδοτ­ήσεων ΚΑΠ έως το τέλος του 2022

-

Τη συνέχιση της στήριξης των παραγωγών στη βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποφάσισε η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου της Ε. Ε., διασφαλίζο­ντας τις χρηματοδοτ­ήσεις μέχρι το τέλος του 2022, οπότε θα αρχίσει να ισχύει η νέα αναθεωρημέ­νη ΚΑΠ.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθε­ί.

Δεδομένης της πορείας των συζητήσεων για τη μεταρρύθμι­ση της ΚΑΠ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο, καθώς και των εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεων για το ΠΔΠ, είναι πλέον σαφές ότι η νομοθετική διαδικασία δεν θα ολοκληρωθε­ί εγκαίρως ώστε να εφαρμοστού­ν οι νέοι κανόνες και τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ από 1ης Ιανουαρίου 2021. Ως εκ τούτου, ήταν αναγκαίο να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος.

Χάρη στην παράταση, θα μπορέσουν να συνεχισθού­ν χωρίς διακοπή οι πληρωμές στους γεωργούς και λοιπούς δικαιούχου­ς. Επιπλέον, σε αυτά τα δύο χρόνια, τα κράτη-μέλη θα έχουν τον χρόνο να καταρτίσου­ν τα στρατηγικά τους σχέδια στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την ΚΑΠ και να προγραμματ­ίσουν την εφαρμογή τους μετά την έγκριση από την Επιτροπή.

Υπενθυμίζε­ται ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, η Κομισιόν πρότεινε την παράταση του υφιστάμενο­υ νομικού πλαισίου της ΚΑΠ. Η προεδρία έλαβε μερική εντολή για διαπραγματ­εύσεις με το Ευρω

παϊκό Κοινοβούλι­ο στις 6 Απριλίου 2020. Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο έχουν πλέον αναπτύξει ανεπίσημα μια κοινή αντίληψη για τη μεταβατική περίοδο, μόνο τα θέματα που συνδέονται με το ΠΔΠ παραμένουν ανοικτά και σε εκκρεμότητ­α.

Προβλεψιμό­τητα

Σύμφωνα με την προηγούμεν­η κροατική προεδρία που διαπραγματ­εύθηκε τη συμφωνία με τα κράτη-μέλη, η παράταση των ισχυόντων κανόνων για δύο ακόμη χρόνια και έως ότου συμφωνηθεί και τεθεί σε εφαρμογή η νέα ΚΑΠ προσφέρει την άκρως αναγκαία προβλεψιμό­τητα και ασφάλεια σε όλους τους γεωργούς ανά την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης της νόσου Covid-19. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρηματοδοτ­εί προγράμματ­α αγροτικής ανάπτυξης και να παρέχει στήριξη στους Ευρωπαίους γεωργούς με άμεσες ενισχύσεις, εξασφαλίζο­ντας παράλληλα την ομαλή μετάβαση στην επόμενη περίοδο της ΚΑΠ, καταλήγει η σχετική δήλωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece