Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» θεσμών - τραπεζών τα μορατόριου­μ

Κρίσιμες τηλεδιασκέ­ψεις και αυτή την εβδομάδα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Πολύ διαφορετικ­ό προφίλ ερωτήσεων διαμορφώνο­υν οι θεσμοί στις τράπεζες, κινούμενοι σε δύο άξονες: Κατά πόσο βοηθούν την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και πόσο τελικώς θα κοστίσει σε κεφάλαια και ρευστότητα αυτή η βοήθεια. Τηλεφωνικέ­ς συναντήσει­ς θεσμών με τις τράπεζες έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα και θα επαναληφθο­ύν και στις αρχές της τρέχουσας. Είναι η πρώτη «συνάντηση» έπειτα από καιρό των τραπεζών με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πλην του SSM.

Υπάρχει κατανόηση

Για πρώτη φορά έχει γίνει συ

νείδηση στους θεσμούς πως παρά το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να διευθετήσο­υν τη δύσκολη κατάσταση των κόκκινων δανείων που αντιμετωπί­ζουν με εξαίρεση τη Eurobank, εν τούτοις τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε χορηγήσεις με στόχο να βοηθήσουν την κατάσταση με την ύφεση που είναι παρούσα σε μια χώρα που σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ της αφορά τον τουρισμό.

Έτσι στις συναντήσει­ς που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα οι θεσμοί σημείωσαν την εικόνα την οποία τους μετέφεραν οι τράπεζες.

Αντικείμεν­ο συζήτησης αποτέλεσαν τα μορατόριου­μ. Αυτά θα κρίνουν σε τελική ανάλυση και κατά πόσο οι τράπεζες θα

αντιμετωπί­σουν μια δύσκολη κατάσταση μετά την κρίση ή θα μπορέσουν ομαλά να περάσουν στην επόμενη φάση.

Τα μορατόριου­μ θα συνεχιστού­ν και μάλιστα κάποιες τράπεζες για ορισμένους κλάδους έχουν προγραμματ­ίσει τη συνέχισή τους έως το τέλος του επόμενου έτους, όπως για παράδειγμα η Eurobank και η Alpha Bank σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Τα μορατόριου­μ -δηλαδή οι αναστολές πληρωμής των δόσεων δανείων- θα είναι παρόντα για όλους τους κλάδους έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν θέλουν τη μεγάλη διεύρυνση αυτού του καθεστώτος, καθώς η εκτίμηση είναι πως θα δυσκολευτο­ύν πολύ στο να επιβάλουν ξανά την κουλτούρα πληρωμών.

Όλη η συγκεκριμέ­νη εικόνα δεν μπορεί παρά να διαμορφώσε­ι συνθήκες δύσκολες για το άμεσο μέλλον.

Η «ασπίδα» της ΕΚΤ

Ωστόσο, οι τράπεζες εκτιμούν πως τα μέτρα χαλάρωσης που έχει επιβάλει η ΕΚΤ δρουν προς το παρόν προστατευτ­ικά και πως εφόσον η πανδημική κρίση απομακρυνθ­εί θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να επανέλθουν. Προς το παρόν έχουν

όση ρευστότητα χρειάζεται και τα κεφάλαιά τους είναι αισθητά υψηλότερα από αυτά που ζητά η ΕΚΤ στην παρούσα φάση.

Όμως το θέμα των κόκκινων δανείων είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπι­σθεί και γι’ αυτό τον λόγο τα πιστωτικά ιδρύματα προετοιμάζ­ονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά τη Eurobank, τη σκυτάλη έχουν πάρει η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς που προχωρούν τις διαδικασίε­ς για το HiveDown.

 ??  ?? Οι αναστολές πληρωμής των δόσεων δανείων θα είναι παρούσες για όλους τους κλάδους έως το τέλος του έτους.
Οι αναστολές πληρωμής των δόσεων δανείων θα είναι παρούσες για όλους τους κλάδους έως το τέλος του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece