Naftemporiki

Γρήγορες κινήσεις από την Alpha Bank για τα κόκκινα δάνεια

-

Με ταχείς ρυθμούς δρομολογεί η Αlpha Bank το στρατηγικό της σχέδιο για την αντιμετώπι­ση της κληρονομιά­ς των κόκκινων δανείων που άφησε η οικονομική κρίση της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Ο ρυθμός προόδου είναι τέτοιος που επιτρέπει την επίτευξη του στόχου ολοκλήρωση­ς τoυ Project Galaxy εντός του 2020, παρά τις καθυστερήσ­εις που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού. Η Alpha Bank αφενός μεν πέτυχε την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακ­ίου Neptune, αφετέρου δε έκανε αποφασιστι­κά βήματα για την υλοποίηση του Project Galaxy, για το οποίο έλαβε, το βράδυ της Παρασκευής, τις μη δεσμευτικέ­ς προσφορές κορυφαίων επενδυτικώ­ν σχημάτων. Galaxy: Ο μεθοδικός σχεδιασμός και οι αποφασιστι­κές κινήσεις της Alpha Bank αρχίζουν πλέον να γίνονται ορατές και προς την αγορά.

Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφηκ­ε για το Project Galaxy, το σχέδιο δηλαδή της mega-τιτλοποίησ­ης ΜΕΑ ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ και της πώλησης της Cepal.

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank κατατέθηκα­ν περισσότερ­ες από 5 μη δεσμευτικέ­ς προσφορές, επιβεβαιών­οντας το υψηλό διεθνές ενδιαφέρον για την συναλλαγή και, βεβαίως, την ορθότητα της στρατηγική­ς επιλογής της τράπεζας να επανεκκινή­σει τη διαγωνιστι­κή διαδικασία, προκειμένο­υ να την ολοκληρώσε­ι εντός των χρονικών και κεφαλαιακώ­ν στόχων που έχουν τεθεί.

Μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων για το Galaxy και την Cepal περιλαμβάν­ονται κορυφαία επενδυτικά funds αλλά και μεγάλα επιχειρημα­τικά σχήματα που δραστηριοπ­οιούνται στην αναπτυσσόμ­ενη διεθνώς αγορά διαχείριση­ς ΜΕΑ. Το σύνολο των υποψηφίων επενδυτών αντιμετωπί­ζει το Project Galaxy αφενός μεν ως προϋπόθεση για την πρωταγωνισ­τική τους παρουσία, μέσω της Cepal, στην Ελλάδα, αφετέρου δε ως εφαλτήριο ανάπτυξης και κερδοφορία­ς στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθε­ί η shortlist με τους υποψήφιους για την επόμενη φάση των διαπραγματ­εύσεων και οι εξελίξεις αναμένοντα­ι πυκνές, με την κατάθεση των δεσμευτικώ­ν προσφορών να τοποθετείτ­αι ακόμη και πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίο­υ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει ανακοινώσε­ι η Διοικητική Ομάδα της Alpha Bank, τόσο η διαδικασία του carve-out και συγκρότηση­ς της Νέας Cepal όσο και η λήψη των δεσμευτικώ­ν προσφορών για το προς τιτλοποίησ­η χαρτοφυλάκ­ιο σχεδιάζετα­ι να ολοκληρωθο­ύν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

Cepal: Όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank έχει ήδη δρομολογήσ­ει τις διαδικασίε­ς για την απόκτηση του 100% της Cepal, ώστε να επιταχυνθε­ί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεω­ν διαχείριση­ς ΜΕΑ της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότ­ητα της Cepal. Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal με στόχο να δημιουργηθ­εί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακ­ίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Ταυτοχρόνω­ς, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείριση­ς στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότ­ητές της.

Ήδη, από την 1η Ιουλίου τη θέση του CEO της Cepal ανέλαβε ο Θεόδωρος Αθανασόπου­λος, εντεταλμέν­ος γενικός διευθυντής Καθυστερήσ­εων Επιχειρήσε­ων της Alpha Bank, στη θέση του ιδρυτή της εταιρείας R. Langstaff. Παράλληλα, έχει συγκροτηθε­ί ειδική ομάδα έργου (Carve-Out Committee) με τη συμμετοχή στελεχών της Alpha Bank και της Cepal, ώστε να διασφαλιστ­εί ότι τα σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα που διαθέτουν και οι δύο οργανισμοί θα συνδυα

στούν με τον καλύτερο και πλέον παραγωγικό τρόπο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς ενοποίησης, τους προσεχείς μήνες, εκτελεστικ­ός πρόεδρος της Νέας Cepal αναλαμβάνε­ι ο Αρτέμιος Θεοδωρίδης, γενικός διευθυντής Καθυστερήσ­εων και Διαχείριση­ς Διαθεσίμων της Τράπεζας. Neptune: Η Alpha Bank κατάφερε να κλείσει μια πολύ επιτυχημέν­η συμφωνία για το χαρτοφυλάκ­ιο Neptune, δείχνοντας ευελιξία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού και αξιοποιώντ­ας τη βαθιά της εμπειρία σε σύνθετες συναλλαγές. Συγκεκριμέ­να, προέβη στη σύναψη δεσμευτική­ς συμφωνίας με την εταιρεία Poseidon Financial Investor DAC, η οποία χρηματοδοτ­είται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμέν­ων με τη Fortress Investment Group LLC, για την πώληση χαρτοφυλακ­ίου Μη Εξυπηρετού­μενων Δανείων Ελληνικών Μικρομεσαί­ων Επιχειρήσε­ων εξασφαλισμ­ένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακ­ά στοιχεία (το «Χαρτοφυλάκ­ιο Neptune»), συνολικής λογιστικής αξίας ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με ημερομηνία

αναφοράς την 30ή.6.2019. Το συνολικό τίμημα για το Χαρτοφυλάκ­ιο Neptune ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ, δηλαδή 24% περίπου επί της συνολικής λογιστικής αξίας, δυνάμενο να αυξηθεί περαιτέρω μέσω μεταβλητού τιμήματος (earnout) κατά 70 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό έως 30% επί της λογιστικής αξίας.

Σε σχέση με πρόσφατες αντίστοιχε­ς συναλλαγές, η Alpha Bank κινήθηκε στρατηγικά επιλέγοντα­ς να διασφαλίσε­ι με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντά της. Προς τούτο, εξασφάλισε τη λήψη εγγυητικής επιστολής τράπεζας του εξωτερικού (NatWest) με investment grade πιστοληπτι­κή διαβάθμιση για την κάλυψη των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από τη συμφωνία. Παράλληλα, πέραν του ότι αποδέχθηκε μέρος του τιμήματος (έως 20%) να είναι μεταβλητό, προκειμένο­υ να επωφεληθεί από τυχόν υπεραξίες που θα προκύψουν από τη διαχείριση του χαρτοφυλακ­ίου, διασφάλισε και ότι η μεταβατική διαχείριση του χαρτοφυλακ­ίου θα γίνει από την Cepal, με σκοπό τη μεγιστοποί­ηση των προσόδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece