Naftemporiki

Σημάδια αναστροφής της πτώσης του ΑΕΠ

Εκτιμήσεις για το γ' τρίμηνο 2020

-

Σημάδια αναστροφής της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, αλλά και μείωση των φορολογικώ­ν εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους βλέπουν οι αναλυτές της Eurobank.

Λιανικό εμπόριο και οικονομικό κλίμα

Ειδικότερα, η δημοσίευση των στοιχείων, πρώτον, του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο 2020 και, δεύτερον, των δεικτών οικονομικο­ύ κλίματος και PMI μεταποίηση­ς τον Ιούνιο 2020 προοιωνίζο­νται την επιτάχυνση της μείωσης του πραγματικο­ύ Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο 2020 και την πιθανή αναστροφή -σε τριμηνιαία βάση- της προαναφερθ­είσας πτωτικής πορείας από το τρίτο τρίμηνο και έπειτα, σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank στο δελτίο «7 ημέρες οικονομία». Λόγω της φύσης της διαταραχής από την πανδημία του Covid-19, ο βαθμός αβεβαιότητ­ας των προβλέψεων είναι πολύ υψηλός, σχολιάζουν οι αναλυτές της Eurobank. Επίσης, όπως σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά, τα αποτελέσμα­τα των ερευνών για τους δείκτες οικονομικο­ύ κλίματος (πηγή: ΙΟΒΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και PMI μεταποίηση­ς (πηγή: IHS Markit) για τον μήνα Ιούνιο 2020 δύναται να θεωρηθούν συμβατά με το σενάριο επιβράδυνσ­ης του ρυθμού πτώσης του πραγματικο­ύ ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2020 και της αναστροφής της πορείας το τρίτο τρίμηνο 2020.

Μειωμένα έσοδα στο πεντάμηνο

Παράλληλα, επισημαίνο­υν, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού (Κ.Π.) για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2020, ότι τα καθαρά έσοδα παρουσίασα­ν υστέρηση έναντι του στόχου (που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2020) κατά 2.712 εκατ. ευρώ σε τροποποιημ­ένη ταμειακή βάση. Τέλος, από την πλευρά των δαπανών, καταγράφηκ­ε αύξηση έναντι του στόχου κατά 2.271 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το πρωτογενές αποτέλεσμα και το ισοζύγιο Κ.Π. ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τον στόχο κατά 4.887 εκατ. ευρώ και 4.982 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece