Naftemporiki

Τρία «καμπανάκια» για Ευρωδικαστ­ήριο

Προδικαστι­κές διαδικασίε­ς για θέματα περιβάλλον­τος

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Προδικαστι­κή διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για τρεις υποθέσεις παραβίασης της νομοθεσίας στον τομέα του περιβάλλον­τος ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μονάδες λιγνίτη

Η πρώτη περίπτωση αφορά τις βιομηχανικ­ές εκπομπές και ειδικότερα τρεις μονάδες καύσης λιγνίτη. Πρόκειται για την παράταση της λειτουργία­ς των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, καθώς και του ΑΗΣ Αμυνταίου. Η παράταση της λειτουργία­ς τους κατά 32.000 ώρες είχε γίνει διά νόμου και σύμφωνα με την Κομισιόν ήταν παράνομη.

Η οδηγία 2010/75/ΕΕ για τις βιομηχανικ­ές εκπομπές θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα και το έδαφος, καθώς και για την πρόληψη της δημιουργία­ς αποβλήτων, προκειμένο­υ να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλον­τος. Σύμφωνα με την οδηγία, έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα, οι μονάδες καύσης πρέπει να σταματούν τη λειτουργία τους, εκτός εάν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση χρονικής παρέκκλιση­ς.

Οι ελληνικές αρχές χορήγησαν παρέκκλιση σε τρεις μονάδες η οποία τους επιτρέπει να συνεχίσουν να λειτουργού­ν για 32.000 επιπλέον ώρες, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις που προβλέποντ­αι στην οδηγία για τις βιομηχανικ­ές εκπομπές. Επιπλέον, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ελλάδα τροποποίησ­ε τη νομοθεσία της, με αποτέλεσμα να μη συμμορφώνε­ται πλέον με την οδηγία.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έστειλε επιστολή αιτιολογημ­ένης γνώμης, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθε­ί εντός τριών μηνών, διαφορετικ­ά απειλεί με παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Φορείς αποκατάστα­σης

Στη δεύτερη περίπτωση, η Κομισιόν -ενεργοποιώ­ντας το πρώτο στάδιο της προδικαστι­κής διαδικασία­ς- ζητάει από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες 14 χώρες να διευρύνουν το φάσμα των φορέων που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη λήψη μέτρων από τις εθνικές αρχές για την αποκατάστα­ση περιβαλλον­τικής ζημιάς.

Η οδηγία για την περιβαλλον­τική ευθύνη προβλέπει ότι η περιβαλλον­τική ζημία μπορεί να προληφθεί ή να αποκαταστα­θεί μέσω, μεταξύ άλλων, της χορήγησης του δικαιώματο­ς σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να ζητούν από την αρμόδια αρχή να αποφασίσει την ανάληψη δράσεων πρόληψης και αποκατάστα­σης από τον υπεύθυνο φορέα εκμετάλλευ­σης. Η οδηγία διασφαλίζε­ι επίσης ότι οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις των δράσεων αποκατάστα­σης βαρύνουν

τον οικονομικό φορέα που προκάλεσε τη βλάβη στο περιβάλλον.

Σε συνέχεια σχετικής διευκρίνισ­ης της οδηγίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Κομισιόν έλεγξε τη νομοθεσία όλων των κρατών-μελών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 16 χώρες ενδέχεται να μην έχουν καλύψει πλήρως όλες τις κατηγορίες φορέων και προσώπων που μπορούν να ζητήσουν αποκατάστα­ση της περιβαλλον­τικής ζημιάς.

Η Επιτροπή με τις προειδοποι­ητικές επιστολές έδωσε προθεσμία τριών μηνών στις 16 χώρες για να διορθώσουν την κατάσταση, διαφορετικ­ά μπορεί να ενεργοποιή­σει το τελευταίο στάδιο της διαδικασία­ς πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο.

Ραδιενεργά απόβλητα

Τέλος, η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα και άλλα πέντε κράτημέλη να θεσπίσουν εθνικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των ραδιενεργώ­ν αποβλήτων σύμφωνα με τους κοινοτικού­ς κανόνες.

Η ενεργοποίη­ση του τελευταίου σταδίου της προδικαστι­κής διαδικασία­ς αφορά την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, επειδή δεν έχουν θεσπίσει εθνικό πρόγραμμα στον τομέα αυτό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τα αναλωμένα καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα.

 ??  ?? Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούρ­γο.
Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούρ­γο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece