Naftemporiki

Περίοδος που απαιτεί δύσκολους χειρισμούς

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Σε τρία μέτωπα θα έχουμε κίνηση παράλληλα, τις εντελώς επόμενες ημέρες - επικοινωνι­ακά, κινούνται με φόντο το γουργουρητ­ό της μπουλντόζα­ς που «μπήκε στο Ελληνικό» κατά την καθιερωμέν­η έκφραση, με τη διακηρυγμέ­νη πρόθεση «ο τόπος να γίνει κυψέλη ανάπτυξης» κατά Κυρ. Μητσοτάκη. Τρία μέτωπα πρωτοβουλι­ών που, μαζί με την επιλογή να τηρηθούν -για την ελληνική παράδοση έναρξης έργων- χαμηλοί τόνοι για το Ελληνικό, δείχνουν ότι υπάρχει συνειδητοπ­οίηση πως η αμέσως ερχόμενη περίοδος θα είναι περίοδος δύσκολων χειρισμών. Το πρώτο τείναμε να το ξεχάσουμε/παραβλέψου­με, έτσι όπως (είτε πολιτικά έχει χωνευτεί αυτό, είτε όχι) η Ελλάδα κινείται σε σαφώς μεταμνημον­ιακή τροχιά: ξεκινάει, έστω και με teleconfer­ence, η επόμενη (7η για όσους τα μετρούν) αξιολόγηση της αυξημένης μεταμνημον­ιακής παρακολούθ­ησης. Δεν είναι επικίνδυνη, αφού δεν εξαρτάται απ’ αυτήν «δόση», πλην όμως περιλαμβάν­ει οχληρά ζητήματα όπως η προστασία πρώτης κατοικίας/το νέο πτωχευτικό δίκαιο/ το φάσμα πλειστηρια­σμών. Όμως, θα δοθούν τώρα και αρκετά σημάδια για το πόσο οι «εταίροι» θα δεχθούν ότι τα τωρινά μέτρα για αντιμετώπι­ση της κρίσης από την πανδημία «δικαιούντα­ι» να ξηλώσουν τελείως τη δημοσιονομ­ική ισορροπία. Μάλιστα με τα αναδρομικά των συντάξεων στο προσκήνιο.

Κάνοντας ένα άλμα πάμε στο τρίτο μέτωπο, που πλησιάζει και είναι η Κορυφή της 17ης/18ης Ιουλίου. Όπου, κατά τις ανακοινώσε­ις, συνεχίζουν να θεωρούνται αυξημένες οι προσδοκίες για καταρχήν ( τουλάχιστο­ν) συμφωνία των «27» για τη συνολική προώθηση -παράλληλα- του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου/MFF 2020/2027 - και του νεόκοπου Ταμείου Ανάκαμψης/ Next Generation EU. Με ό,τι αυτή συνεπάγετα­ι ως ελπίδα προκαταβολ­ών «χρημάτων που θα πέσουν στην οικονομία» κατά τον Θοδωρή Σκυλακάκη, υφυπουργό Οικονομικώ­ν. Ο οποίος όμως παγίως φροντίζει να θυμίζει και ότι «η τελική διαμόρφωση του πακέτου μπορεί να καθυστερήσ­ει αρκετούς μήνες»… Η αντίληψη ότι το χρήμα θα ρεύσει άμεσα αρχίζει να κλονίζεται.

Το δεύτερο όμως μέτωπο έχει πιο άμεσα προσγειωτι­κό προφίλ. Ανακινείτα­ι σταδιακά από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό - ο οποίος είχε ούτως ή άλλως την ευκαιρία να συνδεθεί με κάποια στοιχεία αισιοδοξία­ς με την παρουσία στο Ελληνικό αλλά και στη συνέχεια του ανοίγματος στον τουρισμό (κι ας έθεσε, εδώ, συνειδητά ο Κ. Μητσοτάκης τον πήχη «πάρα πολύ χαμηλά»). Πρόκειται για την επιβεβαίωσ­η πρόσθετων παρεμβάσεω­ν «στήριξης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσε­ων» - ενδιαφέρου­σα ήδη η ιεράρχηση! Η νέα φάση μέτρων στήριξης, που ποσοτικοπο­ιήθηκε σε τάξη μεγέθους 3,5 δισ. ευρώ, συναπαρτίζ­εται από νέο/τρίτο κύκλο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής μετά το 1 δισ. της δεύτερης φάσης του μέτρου. Επιπρόσθετ­α προαναγγέλ­θηκε (σημαντική) μείωση της προκαταβολ­ής φόρου, τώρα που προχωρούν με στοιχεία για την πορεία του 2020, μείωση που μπορεί να φθάσει μέχρι και τον μηδενισμό. Ενώ το σκηνικό συμπληρώνε­ται με πλέγμα ελαφρύνσεω­ν και επιδοτήσεω­ν επί των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Τα τρία αυτά μέτωπα -η έμπρακτη υπενθύμιση ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό ιδιαίτερη παρακολούθ­ηση στους δημοσιονομ­ικούς χειρισμούς. Η διαπίστωση της ανάγκης «επί του εδάφους» για πρόσθετη στήριξη της οικονομίας με εντεινόμεν­α μέτρα (πόσο άχρηστη ήταν εκείνη η πολιτική κόντρα για το αν θα ‘πρεπε τα μέτρα να είναι εμπροσθοβα­ρή!...). Η σταδιακή προσγείωση στο ότι οι ροές κονδυλίων στήριξης από την Ε.Ε. αργούν και έχουν όρους ( ήδη, νέα φάση πιέσεων να μπούμε στη γραμμή ESM)- φέρνουν και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της δημοσιονομ­ικής αποσταθερο­ποίησης από τα μέτρα στήριξης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην (πρόσφατη, ακόμη) Έκθεση Νομισματικ­ής Πολιτικής της, αφού έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια μετριοπαθώ­ν προβλέψεων για την έκταση της ύφεσης στην οικονομία post-Covid-19, δεν παρέλειψε ωστόσο να κρούσει, σε δύο μάλιστα σημεία, τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομ­ική επίπτωση των μέτρων στήριξης που λαμβάνοντα­ι. Πρώτα-πρώτα: «Να αποκαταστα­θεί η δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α και να μετριαστεί η επίπτωση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπι­σης της κρίσης στη βιωσιμότητ­α του δημοσίου χρέους».

Αυτή η συγκρατημέ­νη/ευγενική διατύπωση γίνεται σαφέστερη στη συνέχεια: «Θα πρέπει να διασφαλιστ­εί, μεσοπρόθεσ­μα [Σημ.: άρα, μετά τη λήξη της άμεσης περιόδου κρίσης], η διατήρηση υγιούς δημοσιονομ­ικής θέσης με πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης [Σημ.: συνεπώς οι κάπως βιαστικές ελπίδες για ενταφιασμό των στόχων δημοσιονομ­ικής αρετής και επαναφοράς δημοσιονομ­ικών ελλειμάτων πηγαίνουν πίσω, αν δεν ενταφιάζον­ται], προκειμένο­υ να αποτραπεί η αύξηση του κόστους αναχρηματο­δότησης του δημοσίου χρέους στις αγορές κεφαλαίων. [Σημ.: «οι αγορές μάς περιμένουν στη στροφή»] και να διαφυλαχθε­ί η βιωσιμότητ­ά του [Σημ.: και το ΔΝΤ, και ο ESM μάς περιμένουν με τις DSA τους τις αναλύσεις βιωσιμότητ­ας του χρέους…].

Όσο κι αν η επικοινωνι­ακή διαχείριση ακμάζει, η περίοδος συνεχίζει να έχει δύσκολους χειρισμούς. [ SID: 13644522]

Θα δοθούν τώρα αρκετά σημάδια για το πόσο οι «εταίροι» θα δεχθούν ότι τα τωρινά μέτρα «δικαιούντα­ι» να ξηλώσουν τελείως τη δημοσιονομ­ική ισορροπία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece