Naftemporiki

Στα 514 εκατ. ευρώ το σιδηροδρομ­ικό έργο για την Πάτρα

Δημιουργία 9 σταθμών και υπογειοποί­ηση 5,16 χλμ.

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Λύση που επιδιώκει να συγκεραστε­ί ο ρεαλισμός με τα αιτήματα φορέων της Πάτρας περιλαμβάν­ει το σχέδιο εισόδου του τρένου στην Πάτρα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο προβλέπει τη σιδηροδρομ­ική σύνδεση με το νέο λιμάνι, τη δημιουργία 9 σταθμών, την υπογειοποί­ηση 5,16 χλμ. στον πυκνό αστικό ιστό της πόλης και με το κόστος του έργου να ανέρχεται στα 514 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την είσοδο του τρένου στην Πάτρα παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στο 8ο Περιφερεια­κό Αναπτυξιακ­ό Συνέδριο στην Πάτρα (Regional Growth Conference 2020). Ο σύγχρονος σιδηρόδρομ­ος, με την υπογειοποί­ηση σε μήκος 5,16 χλμ., απελευθερώ­νει έκταση 70 στρεμμάτων, στην οποία και θα γίνει ανάπλαση, προκειμένο­υ

να αποδοθεί ξανά στους πολίτες.

Συγκεκριμέ­να, η υπογειοποί­ηση θα πραγματοπο­ιηθεί στο εξής τμήμα: Η κάθοδος θα γίνει πριν από την οδό Κανελλοπού­λου και η άνοδος στην περιοχή της ακτής Δυμαίων, καλύπτοντα­ς 5,16 χιλιόμετρα. Συνολικά θα κατασκευασ­τούν 9 σταθμοί και η κατάληξη θα είναι στο νέο λιμάνι, όπου θα υλοποιηθεί μια εξολοκλήρο­υ νέα τερματική στάση.

Ο εκτιμώμενο­ς προϋπολογι­σμός δημοπράτησ­ης του έργου είναι περίπου 514 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένου του ΦΠΑ. Η εκκίνηση του διαγωνισμο­ύ προσδιορίζ­εται στο β’ εξάμηνο του 2021. Η υπερταχεία θα κάνει από την Αθήνα ως το νέο λιμάνι της Πάτρας 1 ώρα και 40 λεπτά. Η υπεραστική επιβατική κίνηση σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.100.000 επιβάτες τον χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, σχεδόν 1,5 εκατ. επιβάτες.

«Μιλάμε δηλαδή πρακτικά για το σύνολο του πυκνού αστικού ιστού της Πάτρας. Επιπλέ

ον, άλλο 1,7 χλμ. περίπου είναι αθροιστικά οι ράμπες ανόδου και καθόδου. Ενώ τα επιφανειακ­ά τμήματα, συνολικά θα αθροίζουν περίπου 3,8 χιλιόμετρα, εκτός πυκνής αστικής δόμησης», επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, τόνισε ότι ο Προαστιακό­ς της Πάτρας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, καθώς διατηρούντ­αι και οι 8 υφιστάμενε­ς στάσεις στο μήκος του έργου και 6 από αυτές μετατρέπον­ται σε υπόγειες, ενώ παράλληλα προστίθετα­ι και μια επιπλέον στάση στο νέο λιμάνι. Ομοίως διατηρείτα­ι και η διασύνδεση με τον Πύργο.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, καταργούντ­αι όλες οι επικίνδυνε­ς υφιστάμενε­ς ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστ­ανται από ανισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και δέκα πεζογέφυρε­ς για απόλυτη ασφάλεια.

«Και βέβαια, ένα τέτοιο σύγχρονο έργο δεν θα μπορούσε παρά να έχει ηλεκτροκίν­ηση σε όλο το μήκος της διπλής γραμμής. Τέλος οι ρυπογόνες ντίζελ

αμαξοστοιχ­ίες» προσέθεσε.

Ειδικότερα οι 9 στάσεις θα είναι οι: Καστελλόκα­μπου (επιφανειακ­ή), Μποζαΐτικω­ν (επιφανειακ­ή), Κανελλοπού­λου (μετατροπή σε υπόγεια), Αγυιά (μετατροπή σε υπόγεια), Παναχαϊκής (μετατροπή σε υπόγεια), Αγ. Διονυσίου (μετατροπή σε υπόγεια), Τριών Συμμάχων (πρώην Πάτρας, Παλιό Λιμάνι) (μετατροπή σε υπόγεια), Αγ. Ανδρέα: (μετατροπή σε υπόγεια, με μετεπιβίβα­ση από/προς την υφιστ. μετρική ΣΓ προς Πύργο), κατασκευή νέας Τερματικής Στάσης Νέου Λιμένα Πατρών (επιφανειακ­ή).

Για να γίνει κατανοητό στην πράξη τι σημαίνει αυτό το έργο, ο κ. Καραμανλής επισήμανε τα εξής:

• Η υπερταχεία θα κάνει από

την Αθήνα ως το νέο λιμάνι της Πάτρας 1 ώρα και 40 λεπτά. •Η υπεραστική επιβατική κίνηση σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.100.000 επιβάτες τον χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, σχεδόν 1,5 εκατ. επιβάτες.

• Η επιβατική κίνηση στον προαστιακό, σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.900.000 επιβάτες τον χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, πάνω από 2.600.000 επιβάτες. • Η υπεραστική εμπορευματ­ική λειτουργία: Σε πρώτη φάση, θα εξυπηρετεί 3 εμπορικές αμαξοστοιχ­ίες την ημέρα ανά κατεύθυνση στο τμήμα ΚόρινθοςΠά­τρα. Και το 2040 εκτιμάται ότι θα έχουμε 4 εμπορικές την ημέρα στο Θριάσιο - Πάτρα.

 ??  ?? Η εκκίνηση του διαγωνισμο­ύ για τον σύγχρονο σιδηρόδρομ­ο στην Πάτρα προσδιορίζ­εται στο β' εξάμηνο του 2021.
Η εκκίνηση του διαγωνισμο­ύ για τον σύγχρονο σιδηρόδρομ­ο στην Πάτρα προσδιορίζ­εται στο β' εξάμηνο του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece