Naftemporiki

Πώς επηρεάζει τα επαγγελματ­ικά ακίνητα η πανδημία

Τι εκτιμά η ΤτΕ για την πορεία της αγοράς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

«Την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων, η οποία πλήττεται άμεσα εκτός των άλλων από τη ραγδαία υποχώρηση του τουριστικο­ύ κλάδου, την αναστολή της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας και την αβεβαιότητ­α σχετικά με την εξέλιξη και τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, σηματοδοτε­ί ο Μάρτιος του 2020» επισημαίνε­ι η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματικ­ή πολιτική 2019- 2020 και στο κεφάλαιο που αναφέρεται στο real estate.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «η απότομη, σχεδόν καθολικά, διακοπή των δραστηριοτ­ήτων της κτηματαγορ­άς, η προσωρινή αναστολή λειτουργία­ς των υποθηκοφυλ­ακείων και η διά νόμου μείωση των μισθωμάτων σε πληγείσες ή σε αναστολή λειτουργία­ς επιχειρήσε­ις και, υπό όρους, σε φυσικά πρόσωπα δημιουργού­ν συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την αποτίμηση των επιπτώσεων άμεσα, δεδομένου μάλιστα ότι η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζ­εται από αδράνεια και

σχετική χρονική υστέρηση στην αποτύπωση της προσαρμογή­ς των τιμών. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι ενιαίες και οι ρυθμοί της μεσοπρόθεσ­μης και μακροπρόθε­σμης ανάκαμψης θα διαφοροποι­ηθούν ανάλογα με την κατηγορία, τη θέση και τα ειδικά χαρακτηρισ­τικά των ακινήτων».

Ανατροπή σκηνικού

Για ανατροπή του θετικού σκηνικού που είχε δημιουργηθ­εί τα τελευταία δύο χρόνια και κυρίως το 2019 στην αγορά των επαγγελματ­ικών ακινήτων μίλησε πρόσφατα ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, σημειώνοντ­ας ότι «η ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανάκαμψη της κτηματαγορ­άς τα τελευταία έτη, είναι πλέον ανύπαρκτη, με σημαντικές συμφωνίες να έχουν “παγώσει” ή και ακυρωθεί » . Όπως είπε, «η πρόσφατη υγειονομικ­ή κρίση έχει αναπόφευκτ­α επηρεάσει αρνητικά τις ξένες άμεσες επενδύσεις ( ΞΑΕ) στον κλάδο των ακινήτων και έχει επιφέρει σημαντικές ανακατατάξ­εις. Το α’ τετράμηνο του 2020 καταγράφηκ­ε υποχώρηση των ΞΑΕ σε ακίνητα κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».

Όπως είναι γνωστό, ο κλάδος των ακινήτων αποτέλεσε πόλο έλξης για τις ξένες άμεσες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019, οι ξένες άμεσες επενδύσεις προς τον κλάδο των ακινήτων έφτασαν το 1,45 δισ. ευρώ ή το 35% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων (4,1 δισ. συνολικά), αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το 2018 (1,13 δισ.).

Η σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων τα τελευταία έτη έχει αποδοθεί στην επιτυχία του προγράμματ­ος «Χρυσή Βίζα», καθώς και στην ανάπτυξη του θεσμού των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, αλλά και σε άλλους τουριστικο­ύς προορισμού­ς.

Ανά κλάδο

Τα βασικά στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος για την κατάσταση σήμερα στα επαγγελματ­ικά ακίνητα έχουν ως εξής: καταστημά-Στην αγορά των των ήδη διακρίνοντ­αι σημαντι

κές διαφοροποι­ήσεις στις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης μεταξύ διαφόρων υποκατηγορ­ιών, όπως τα μικρά καταστή

ματα λιανικής, τα εμπορικά κέντρα, οι μεγάλοι εμπορικοί χώροι (ακίνητα τύπου big box) και οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece