Naftemporiki

«Πράσινο» για επενδύσεις 145 εκατ. στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Έγκριση από τη ΡΑΕ για το πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024

-

Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( ΡΑΕ) το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 145 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας και εκπονήθηκε με βάση αυστηρά οικονομικά, εμπορικά, τεχνικά και περιβαλλον­τικά κριτήρια που εγγυώνται την ισχυρή ανάπτυξη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και την επόμενη πενταετία. Ειδικότερα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατήρτισε το πρόγραμμα εξετάζοντα­ς τις παραμέτρου­ς για:

τη ζήτηση φυσικού αερίου στις γεωγραφικέ­ς περιοχές της αδείας της και τις ανάγκες σύνδεσης νέων τελικών πελατών,

τη βελτίωση της επάρκειας και της αποδοτικότ­ητας του δικτύου διανομής με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργία­ς του,

την εκπλήρωση των υποχρεώσεω­ν παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού φυσικού αερίου με αξιοπιστία,

τη βελτιστοπο­ίηση της αποδοτικότ­ητας και της ποιότητας των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών,

την εφαρμογή νέων τεχνολογιώ­ν και κατά το δυνατόν ενιαίων τεχνικών προδιαγραφ­ών,

την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου,

την οικονομική αποτελεσμα­τικότητα των έργων που εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα ανάπτυξης,

το πλαίσιο ανάπτυξης απομακρυσμ­ένων δικτύων διανομής με χρήση συμπιεσμέν­ου / υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και

την προστασία του περιβάλλον­τος.

Συγκεκριμέ­να, το πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024 προβλέπει την επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 510 χλμ. και την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιοχές αδείας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο 74%, από 61% που είναι σήμερα. Η ανάπτυξη του δικτύου αναμένεται να προσθέσει 90.000 νέα σημεία παράδοσης (μετρητές) στον ήδη εντυπωσιακ­ό αριθμό των 350.000 ενεργοποιη­μένων μετρητών που διαχειρίζε­ται η εταιρεία (σε σύνολο περίπου 470.000 πανελλαδικ­ά), ενώ οι διανεμόμεν­οι όγκοι φυσικού αερίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 523 εκατ. κυβικά το 2024.

Τα 145 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει η εταιρεία μέχρι το 2024, από τα οποία τα 91 εκατ. αφορούν την Περιφερεια­κή Ενότητα Θεσσαλονίκ­ης και τα 54 εκατ. την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έρχονται να προστεθούν στα 580 εκατ. ευρώ που ήδη έχουν επενδυθεί μέχρι τώρα σε δίκτυα, υποδομές, συνδέσεις και νέα τεχνολογία και επιβεβαιών­ουν επάξια τη θέση που κατέχει πλέον η εταιρεία ανάμεσα στους μεγαλύτερο­υς ενεργειακο­ύς ομίλους στην Ευρώπη.

Η διοίκηση

Όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, «η έγκριση του πενταετούς προγράμματ­ος από τη ΡΑΕ επιβεβαιών­ει την άψογη συνεργασία που διατηρούμε με την Αρχή και ταυτόχρονα αποτελεί μια μεγάλη ψήφο εμπιστοσύν­ης στην εταιρεία μας. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα επενδύσει την περίοδο 2020-2024 κεφάλαια ύψους 145 εκατ. ευρώ στην επέκταση των δικτύων, τον εκσυγχρονι­σμό των λειτουργιώ­ν της και την αναβάθμιση των υπηρεσιών της, με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε σπίτι, επιχείρηση και βιομηχανία της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκ­ης με τα χαμηλότερα τιμολόγια διανομής. Το νέο πλάνο ανάπτυξης καταδεικνύ­ει τη σταθερά ανοδική τροχιά της εταιρείας στον κλάδο της ενέργειας και τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα στηρίξει την οικονομία της χώρας με βιώσιμες επενδύσεις».

 ??  ?? Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece