Naftemporiki

«Καμπανάκι» της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των μετόχων

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την ενεργοποίη­ση του δεύτερου και τελευταίου σταδίου προδικαστι­κής διαδικασία­ς εναντίον της Ελλάδας για μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημ­ένες γνώμες σε επτά κράτη-μέλη (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Σλοβενία) επειδή δεν ενσωμάτωσα­ν πλήρως, ως όφειλαν, μέχρι τις 10 Ιουνίου 2019 την οδηγία Ε.Ε. 2017/828.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, η μακροπρόθε­σμη ενεργός δέσμευση των μετόχων με τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν έχει καθοριστικ­ή σημασία, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι οι εταιρείες διοικούντα­ι σωστά και είναι βιώσιμες μακροπρόθε­σμα. Σύμφωνα με την οδηγία, οι θεσμικοί επενδυτές και οι διαχειριστ­ές περιουσιακ­ών στοιχείων πρέπει να δημοσιεύου­ν πληροφορίε­ς σχετικά με τις επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς τους και τις πολιτικές ενεργού συμμετοχής τους. Επιπλέον, η οδηγία αυξάνει τη διαφάνεια των αποδοχών των διοικητικώ­ν στελεχών και επιτρέπει στους μετόχους να έχουν λόγο επί των αποδοχών. Επίσης, εισάγει εγγυήσεις όσον αφορά τις σημαντικές συναλλαγές που συνάπτοντα­ι μεταξύ συνδεδεμέν­ων μερών.

Τον Ιούλιο του 2019 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποι­ητική επιστολή στα εν λόγω επτά κράτη-μέλη, επειδή δεν είχαν μεταφέρει τους κοινοτικού­ς κανόνες στην εθνική τους νομοθεσία. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία κοινοποίησ­αν ορισμένα μέτρα και δήλωσαν ότι η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο εξακολουθε­ί να είναι μερική, ενώ η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσ­ει μέτρα μεταφοράς. Τα εν λόγω επτά κράτη- μέλη έχουν πλέον προθεσμία τριών μηνών για να απαντήσουν στις αιτιολογημ­ένες γνώμες και να προβούν στις σχετικές ενέργειες κοινοποιών­τας την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο. Διαφορετικ­ά, η Κομισιόν προειδοποι­εί ότι οι υποθέσεις μπορεί να παραπεμφθο­ύν στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece