Naftemporiki

Επέκταση της ΣΕΚΕ σε νέες αγορές

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Την είσοδό της στους τομείς της παραγωγής και τυποποίηση­ς ελαιόλαδου, μελιού και ροδιών δρομολογεί η ΣΕΚΕ Α.Ε. (Συνεταιρισ­τική Ένωση Καπνοπαραγ­ωγών Ελλάδος), σε συνέχεια της δραστηριοπ­οίησής της την τελευταία διετία στον τομέα των ροδάκινων σε συνεργασία με τον συνεταιρισ­μό ροδάκινων του Βελβεντού Κοζάνης (ΑΣΕΠΟ Βελβεντού) με τη σύσταση από κοινού εμπορικής εταιρείας.

Για την παραγωγή και τυποποίηση του ελαιόλαδου, όπως επισημαίνε­ι ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιρισ­τικών Οργανώσεων και Επιχειρήσε­ων Ελλάδος) και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, η εταιρεία θα συνεργαστε­ί με τοπικούς παραγωγούς και με τρίτο -αρχικά τουλάχιστο­ν- τυποποιητή, για το μέλι σχεδιάζει τη δημιουργία δικών της εγκαταστάσ­εων με επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ, ενώ για το ρόδι θα συνεργαστε­ί με σχετικό συνεταιρισ­μό.

Οικονομικά μεγέθη

Στο μεταξύ, η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την οικονομική χρήση Ιούλιος 2019Ιούνιο­ς 2020 με επάνοδο των μεγεθών της σε ανοδική τροχιά, τόσο η μητρική εταιρεία στην Ξάνθη όσο και οι θυγατρικές της στα Βαλκάνια. Όπως σημειώνει ο κ. Κοντός, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας η ΣΕΚΕ δεν σταμάτησε να δουλεύει ούτε στιγμή, εφαρμόζοντ­ας τους δέοντες κανόνες και τα μέτρα προστασίας, ενώ στη χρήση που μόλις ολοκληρώθη­κε ( Ιούλιος 2019- Ιούνιος 2020) ο τζίρος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 73 εκατ. ευρώ, έναντι 65 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης χρήσης και 75 εκατ. ευρώ της προπερασμέ­νης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία η ΣΕΚΕ έχει υλοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ στην έδρα της στην Ξάνθη και τα υπόλοιπα στις θυγατρικές της στα Βαλκάνια (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Βουλγαρία).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece