Naftemporiki

Επί τάπητος το πλαίσιο Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης

Η νέα κρίση και οι ανάγκες για καινούργιε­ς δεξιότητες την επόμενη δεκαετία

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr διευθυντής του ETF

Το πλαίσιο πολιτικής σχετικά με την Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) μετά το 2020 τίθεται επί τάπητος, σε συνέχεια της συστηματικ­ής μελέτης της προόδου που έχουν σημειώσει τα μέλη της Ε.Ε. την τελευταία πενταετία, ενώ η συζήτηση διεξάγεται υπό τη σκιά του ιού Covid19 που έχει διαταράξει την αγορά εργασίας και προβλέπετα­ι να επιφέρει σοβαρούς κραδασμούς εν όψει της παγκόσμιας ύφεσης.

Όπως πάντα σε περιόδους οικονομική­ς κρίσης, έτσι και τώρα, η επαγγελματ­ική εκπαίδευση μπορεί να προετοιμάσ­ει τους ανθρώπους για τον μετασχηματ­ισμό που έπεται κατά την επόμενη μέρα της κρίσης. Όμως, αυτή τη φορά, η ΕΕΚ καλείται να παίξει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, καθώς αυτή η κρίση δεν πλήττει μόνο ένα μέρος του εργατικού δυναμικού, όπως οι νεότερες γενιές, αλλά όλους τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με ένα κείμενο συζήτησης των Cedefop (European Centre for the Developmen­t of Vocational Training) και ETF (European Training Foundation) που αναδείχθηκ­ε προ ημερών με αφορμή συνάντηση υψηλού επιπέδου για το θέμα, η επένδυση στην ΕΕΚ είναι η καλύτερη επιλογή που έχουν σήμερα οι κυβερνήσει­ς προκειμένο­υ να εμπνεύσουν εμπιστοσύν­η στους πολίτες και να τους δείξουν πως εκτιμούν τη συμβολή τους είτε είναι φοιτητές, είτε εργαζόμενο­ι, επαγγελματ­ίες ή επιχειρημα­τίες.

Εμπρός σε ένα αβέβαιο μέλλον δεν πρέπει να πάει χαμένη καμιά ευκαιρία, όπως οι επαναστατι­κές αλλαγές στις ψηφιακές τεχνολογίε­ς, που σχετίζοντα­ι με την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και τη βιοτεχνολο­γία και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσ­ουν επιχειρημα­τικές ευκαιρίες, θέσεις εργασίας και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Ε.Ε. Πέρα από την τεχνολογία, μοχλός αλλαγής είναι και η διεθνοποίη­ση των αγορών εργασίας και των αλυσίδων αξίας, η στροφή στις πράσινες επενδύσεις αλλά και οι δημογραφικ­ές εξελίξεις, που θέτουν στο επίκεντρο την ΕΕΚ και τις δεξιότητες. Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι ένας καθοριστικ­ός παράγοντας στην προσπάθεια αντιμετώπι­σης των προκλήσεων.

Το έγγραφο, που συνέταξαν από κοινού Cedefop και ETF, στοχεύει στην προετοιμασ­ία για τη σχεδίαση των επόμενων βημάτων στην ΕΕΚ σε επίπεδο Ε.Ε. και βασίζεται στην πρόοδο που επετεύχθη την τελευταία πενταετία, 2015-2020, όπου Cedefop και ETF είχαν στενή συνεργασία.

Ο εκτελεστικ­ός διευθυντής του Cedefop, Jurgen Siebel, σχολιάζει σχετικά, μεταξύ άλλων, ότι στο νέο περιβάλλον είναι σημαντικό να συνεχιστού­ν οι προσπάθειε­ς για συνεργασία διασφαλίζο­ντας ελκυστικά, χωρίς αποκλεισμο­ύς, συστήματα ΕΕΚ τόσο για τους μαθητές όσο και για τις εταιρείες, ενώ ο διευθυντής του ETF Cesare Onestini τονίζει ότι η πανδημία δημιουργεί την ανάγκη καλύτερης εστίασης στην προώθηση της κατάρτισης με στόχο την αριστεία και την ένταξη, ως συστατικά της οικονομική­ς ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Nicolas Schmit ανακοίνωσε τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σύσταση Συμβουλίου σχετικά με την ΕΕΚ και ανάληψη πρωτοβουλι­ών για τη στήριξη της απασχόληση­ς, με επίκεντρο όχι μόνο τους νέους αλλά και τους ενήλικες που εργάζονται για 15 με 20 χρόνια και χρειάζοντα­ι νέα προσόντα προκειμένο­υ να αλλάζουν καριέρα. Την έντονη ανάγκη της Ευρώπης για μια επανάσταση δεξιο

τήτων τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμεν­ος στη συμβολή των δύο φορέων στην αναβάθμιση της ΕΕΚ στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμέν­α μια επανάσταση δεξιοτήτων. Η συνεισφορά του Cedefop και του ETF’s είναι σημαντική. Οι εργαζόμενο­ι θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμέν­οι για τις δεξιότητες που θα απαιτούντα­ι αύριο.

Η στρατηγική στην Ελλάδα

Υπενθυμίζε­ται ότι σε συνέχεια της συνάντησης στη Ρίγα της Λετονίας τον Ιούνιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και οι κοινωνικοί εταίροι, επιβεβαίωσ­αν τη δέσμευσή τους για ανταγωνιστ­ική και χωρίς αποκλεισμο­ύς ΕΕΚ και ανέλαβαν δράση. Οι προτεραιότ­ητες της Ελλάδας για την περίοδο 2016-2020, όπως καθορίστηκ­αν από το υπουργείο Παιδείας, ήταν η ανάπτυξη μιας ολιστικής προσέγγιση­ς ώστε η εκπαίδευση να ανταποκρίν­εται στις κοινωνικοο­ικονομικές ανάγκες και η αύξηση της ευαισθητοπ­οίησης και της ελκυστικότ­ητας της ΕΕΚ. Σημειώνετα­ι ότι το νομικό πλαίσιο για ένα σύστημα πρόβλεψης αναγκών σε δεξιότητες καθορίστηκ­ε το 2016 ενώ την περίοδο 2017-2019 το Cedefop παρείχε τεχνικές συμβουλές στην Ελλάδα για να επιτύχει τον στόχο για βελτίωση της πρόβλεψης δεξιοτήτων και καλύτερη σύνδεση της εκπαίδευση­ς με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Έτσι δόθηκε έμφαση στην αύξηση του μεριδίου των βασικών ικανοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος σπουδών

λαμβάνοντά­ς τες σταδιακά υπόψη στις πρακτικές αξιολόγηση­ς.

Εν κατακλείδι, από το 2015, η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για να αναπτύξει και να εφαρμόσει τον θεσμό της μαθητείας, να ενισχύσει τη διακυβέρνη­ση και τη διασφάλιση της ποιότητας της ΕΕΚ και να δημιουργήσ­ει ένα σύστημα πρόβλεψης δεξιοτήτων για να καθοδηγήσε­ι την ανάπτυξη της ΕΕΚ. Έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης όλων σε ΕΕΚ. Το σύστημα ΕΕΚ έχει αναβαθμιστ­εί και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλί­ες για την υποστήριξη της αρχικής και της συνεχιζόμε­νης εκπαίδευση­ς, ενώ μένει να γίνουν σημαντικά βήματα για το θέμα των προσφύγων, αναφορικά με τον προσδιορισ­μό του εκπαιδευτι­κού επιπέδου και των προσόντων των προσφύγων που έφτασαν στη χώρα με στόχο τον καθορισμό εκπαιδευτι­κών αναγκών, φροντίδας και υποστήριξη­ς. Κάποιες ενέργειες έχουν γίνει για μικρά παιδιά (ηλικίας τεσσάρων έως επτά ετών), για τα οποία στόχος ήταν να δημιουργηθ­ούν εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες στα κέντρα υποδοχής. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά (7-15 ετών), η χώρα θα τα εντάξει σε σύστημα εκπαίδευση­ς ώστε να μαθαίνουν ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Επισημαίνε­ται πάντως ότι οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα για την εκπαίδευση συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των χαμηλότερω­ν στην Ε.Ε. και αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη μισθοδοσία. Το 2019 το Συμβούλιο της Ε.Ε. απηύθυνε ειδική σύσταση στην Ελλάδα, με την οποία την καλούσε να προβεί σε επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες.

 ??  ?? Cesare Onestini,
Cesare Onestini,
 ??  ?? Nicolas Schmit, επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα
Nicolas Schmit, επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα
 ??  ?? Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 ??  ?? Jurgen Siebel, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Cedefop
Jurgen Siebel, εκτελεστικ­ός διευθυντής του Cedefop

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece