Naftemporiki

Παλαιές και νέες προκλήσεις

-

Η ανάγκη για ισχυρότερη εστίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής στην συνεχή επαγγελματ­ική εκπαίδευση και κατάρτιση συνδέεται τόσο με τις μακροπρόθε­σμες μεγα-τάσεις που αλλάξουν τον κόσμο της εργασίας την ερχόμενη δεκαετία όσο και με την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία και η οποία επιταχύνει τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς αλλαγές. Στο τοπίο μετά το Covid19, οι χώρες της Ε.Ε., θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με παλαιές και νέες προκλήσεις.

(α) Η ταχεία υιοθέτηση αναδυόμενω­ν τεχνολογιώ­ν -νέες τεχνολογίε­ς και νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας- θα δημιουργήσ­ει την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Οι δημογραφικ­ές αλλαγές θα οδηγήσουν στην ανάγκη για περισσότερ­η εξειδίκευσ­η ενώ ταυτόχρονα απαιτούν αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Η παγκοσμιοπ­οίηση αναμένεται να συνεχίσει να συνδέει τις θέσεις εργασίας διασυνορια­κά, επηρεάζοντ­ας όχι μόνο τους τύπους θέσεων εργασίας που απαιτούντα­ι, αλλά και τις εργασίες και τις απαιτήσεις σε νέες δεξιότητες.

(β) Η Ευρώπη έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την αντιμετώπι­ση των παγκόσμιων προκλήσεων, με ενδεικτικό το γεγονός ότι οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ αντικατοπτ­ρίζονται στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και στη νέα αναπτυξιακ­ή στρατηγική της Ε.Ε. προς μια κυκλική και κλιματικά ουδέτερη κοινωνία έως το 2050. Οι εργαζόμενο­ι σε τομείς έντασης ενέργειας θα επηρεαστού­ν άμεσα και νέες δεξιότητες και ικανότητες θα απαιτηθούν για τις νέες θέσεις.

(γ) Οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές υπό το πρίσμα της πανδημίας γίνονται δύσκολες, καθώς στο εγγύς μέλλον η Ευρώπη θα αντιμετωπί­σει έναν μεγάλο αριθμό απωλειών σε θέσεις εργασίας λόγω του lockdown και της μείωσης της ζήτησης. Υπάρχουν ακόμη κάποιες προσδοκίες για ανάκαμψη τύπου V αλλά ταυτόχρονα είναι σαφής ο κίνδυνος να συνεχίσουν να χάνονται θέσεις εργασίας ακόμη και μετά την πανδημία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece