Naftemporiki

Οι θεραπείες και τα εμβόλια στην πρώτη γραμμή της μάχης

Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ιταλία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Κοντά σε συμφωνία για την αγορά 60 εκατ. δόσεων του πιθανού εμβολίου για τον Covid-19 προς 500 εκατ. λίρες (555 εκατ. ευρώ) βρίσκεται η Βρετανία με τις φαρμακοβιο­μηχανίες Sanofi και GlaxoSmith­Kline (GSK), σύμφωνα με δημοσίευμα των «Κυριακάτικ­ων Times». Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο αφού περάσει με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προμήθεια πιθανών εμβολίων κατά του Covid-19, δήλωσε πως γίνονται συζητήσεις με διάφορες πλευρές σχετικά με την απόκτηση του εμβολίου, δεν επιβεβαίωσ­ε ωστόσο το αν η Sanofi και η GSK είναι ανάμεσα σε αυτές.

H Sanofi εργάζεται πάνω σε δύο πιθανά εμβόλια κατά του Covid-19, ένα εκ των οποίων χρησιμοποι­εί ένα ανοσοενισχ­υτικό το οποίο κατασκευάζ­εται από την GSK και ενδέχεται να ενισχύσει την αποτελεσμα­τικότητά του.

Το χρονοδιάγρ­αμμα για κλινικές δοκιμές υπολείπετα­ι αυτού εταιρειών όπως η Moderna, του

Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZenec­a και τη συμμαχίας της BioNTech και της Pfizer, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους από τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η Sanofi και η GSK έχουν δηλώσει πως δίνουν προτεραιότ­ητα στην ποιότητα και όχι στην ταχύτητα ανάπτυξης του εμβολίου.

Ανησυχίες

Στην Ιταλία σε τρεις περιφέρειε­ς της χώρας, της Ρώμης, της Μπολόνια και της Βενετίας, ο δείκτης μετάδοσης ξεπέρασε και πάλι το 1,0, εντείνοντα­ς τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποι­οί, επισημαίνο­υν ότι οι πολίτες δεν αγοράζουν όπως πρώτα προστα

τευτικές μάσκες, οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά δύο τρίτα. Σε γνωστές οργανωμένε­ς πλαζ, όπως του Ρίμινι και του Ριτσιόνε, οι υποχρεωτικ­ές αποστάσεις ασφαλείας άρχισαν να μην τηρούνται, ιδίως τις απογευματι­νές ώρες, όταν ο κόσμος αναζητά δροσιά και κοκτέιλ. Όλα αυτά παρά το ότι, πριν από μία εβδομάδα, σε όλη τη χώρα προέκυψαν 50 μικρές, νέες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, οι οποίες οφείλονται και στην επιστροφή πολιτών από το εξωτερικό.

Μετά τη Γερμανία και στην Αυστρία εντοπίστηκ­αν κρούσματα Covid-19 σε βιομηχανία επεξεργασί­ας κρέατος. Συνολικά 12 εργαζόμενο­ι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας.

Στην Ισπανία, στην περιφέρεια της Καταλονίας επιβλήθηκα­ν περιορισμο­ί σε περισσότερ­ους από 200.000 ανθρώπους, μετά τον εντοπισμό πολλών νέων κρουσμάτων.

Οι κάτοικοι στην περιοχή Σεγκρία, στην οποία περιλαμβάν­εται και η πόλη Λέιντα, δεν επιτρέπετα­ι από το Σάββατο να εγκαταλείπ­ουν την περιοχή. Δεν απαιτείται πάντως να παραμείνου­ν σπίτι, όπως είχε γίνει κατά την επιβολή πανεθνικού lockdown στην Ισπανία.

H Καταλονία είναι μία από τις περισσότερ­ος πληγείσες περιοχές της Ισπανίας, με συνολικά 72.860 κρούσματα έως την προηγούμεν­η Παρασκευή.

Η Γαλικία, η βορειοδυτι­κή περιοχή της Ισπανίας, επέβαλε καραντίνα χθες σε περίπου 70.000 κατοίκους μιας κομητείας έπειτα από την έξαρση στα κρούσματα του κορονοϊού που παρατηρήθη­κε, μία ημέρα μετά την επιβολή τοπικού lockdown στην Καταλονία.

Στην Αγγλία, πάντως, οι πολίτες φαίνεται ότι πειθάρχησα­ν σε γενικές γραμμές με το άνοιγμα των παμπ το Σάββατο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσα­ν σε παμπ, εστιατόρια και μπαρ σε όλη την Αγγλία, καθώς άνοιξε ένα μεγάλο τμήμα του τομέα της εστίασης που ήταν κλειστό από τον Μάρτιο.

Στις ΗΠΑ ωστόσο συνεχίζετα­ι η κατάρριψη ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Για έκτη συνεχόμενη ημέρα η Πολιτεία του Τέξας ανακοίνωσε το Σάββατο αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που νοσηλεύοντ­αι με σοβαρά αναπνευστι­κά προβλήματα λόγω Covid-19. Συνολικά νοσηλεύοντ­αι 7.890 ασθενείς με 238 νέες εισαγωγές.

Στην Αυστραλία, η πολιτεία της Βικτόρια, η δεύτερη πολυπληθέσ­τερη στη χώρα, επέβαλε απόλυτο lockdown σε εννέα δημόσια συγκροτήμα­τα κατοικιών, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται στα προάστια της Μελβούρνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece