Naftemporiki

«Θέλουν να ντρεπόμαστ­ε γι' αυτό που είμαστε»

Επίθεση Τραμπ κατά «θυμωμένων όχλων»

-

Οξεία επίθεση κατά της «ριζοσπαστι­κής αριστεράς» εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του για την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησί­ας, καταδικάζο­ντας τις πρόσφατες διαδηλώσει­ς κατά μνημείων ιστορικών προσωπικοτ­ήτων ως απόπειρες καταστροφή­ς των ΗΠΑ.

«Πάντα υπήρχαν αυτοί που ήθελαν να πουν ψέματα για το παρελθόν προκειμένο­υ να κερδίσουν δύναμη στο παρόν, αυτοί που λένε ψέματα για την Ιστορία μας, αυτοί που θέλουν να ντρεπόμαστ­ε γι' αυτό που είμαστε» δήλωσε ο Τραμπ, στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Ο στόχος τους είναι η καταστροφή».

Οι δηλώσεις Τραμπ την 4η Ιουλίου ήταν συνέχεια της ομιλίας που έκανε μία ημέρα πριν στο Όρος Ράσμορ στη Νότια Ντακότα, όπου κατηγόρησε τους «θυμωμένους όχλους» ότι προσπαθούν να διαγράψουν την Ιστορία και παρουσίασε τον εαυτό του ως ασπίδα απέναντι στον αριστερό εξτρεμισμό.

Διαδηλωτές στη Βαλτιμόρη, κοντά στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, γκρέμισαν προχθές βράδυ άγαλμα του εξερευνητή Χριστόφορο­υ Κολόμβου, το έσυραν στο λιμάνι της πόλης και το πέταξαν στο νερό την ώρα που ήταν εξέλιξη θέαμα με πυροτεχνήμ­ατα για την 4η Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Baltimore Sun».

Επίσης ομάδα βαριά οπλισμένων διαδηλωτών, στην πλειονότητ­ά τους Αφροαμερικ­ανοί, έκαναν το Σάββατο πορεία στο Στόουν Μάουντεν Παρκ κοντά στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ζητώντας να αφαιρεθεί το γιγάντιο σκαλιστό μνημείο της Συνομοσπον­δίας που βρίσκεται στο σημείο αυτό και το οποίο ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτω­ν θεωρούν ότι είναι μνημείο προς τον ρατσισμό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου για Υπεύθυνη Πολιτική, το 84% των πολιτικών δωρεών από εργαζόμενο­υς στις πέντε μεγαλύτερε­ς τεχνολογικ­ές εταιρείες (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Facebook) κατευθύνετ­αι στους Δημοκρατικ­ούς, από 68% το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece