Naftemporiki

Αναζωπυρώθ­ηκαν οι εχθροπραξί­ες στη Λιβύη

Παρά τις συζητήσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία, αναδύονται και «νέες γραμμές» του μετώπου

-

Να ανακτήσει το χαμένο στρατιωτικ­ό έδαφος μετά τις πρόσφατες ήττες φαίνεται να επιχειρεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, με αγνώστου εθνικής ταυτότητας αεροσκάφη να χτυπούν προχθές το βράδυ αεροπορική βάση στο δυτικό τμήμα της χώρας. Παράλληλα οι στρατηγικο­ύ χαρακτήρα λόγω γειτνίασης με τις πετρελαϊκέ­ς εγκαταστάσ­εις πόλεις της Σύρτης και Μισράτα αναδύονται σε νέες γραμμές του μετώπου, παρά τις συζητήσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία στη Λιβύη. Προχθές το βράδυ αεροσκάφη αγνώστου εθνικής ταυτότητας χτύπησαν την αεροπορική βάση Al-Watiya, την

οποία ανέκτησε πρόσφατα η αναγνωρισμ­ένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με τη βοήθεια της Τουρκίας, ανέφερε στρατιωτικ­ή πηγή των δυνάμεων που εδρεύουν ανατολικά και κάτοικος της περιοχής, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters.

Η επίθεση έγινε από «άγνωστα αεροσκάφη», δήλωσε η στρατιωτικ­ή πηγή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Κάτοικος της κοντινής πόλης Ζιντάν ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις από την περιοχή της βάσης.

Η ανάκτηση της βάσης Al-Watiya τον Μάιο από τις δυνάμεις

της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη σηματοδότη­σε την ξαφνική κατάρρευση της επί 14 μήνες προσπάθεια­ς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έπαιξε αποφασιστι­κό ρόλο για την απόκρουση της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ. Τουρκική πηγή ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τη δημιουργία δύο βάσεων στη Λιβύη, μία από αυτές στην Watiya, την πιο σημαν

τική αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη.

Τουρκική ανάμιξη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, βρισκόταν στην Τρίπολη την Παρασκευή και το Σάββατο για συναντήσει­ς με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Η τουρκική ανάμιξη στη Λιβύη έχει εξοργίσει τη Γαλλία, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να απειλεί με επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας. Οι αντιμαχόμε­νες πλευρές στη Λιβύη μεταφέρουν πλέον δυνάμεις στις νέες γραμμές του μετώπου, ανάμεσα στις πόλεις Μισράτα και Σύρτη.

«Δεν είναι δυνατό για μια χώρα που υστερεί στην ενέργεια να μιλά για πολιτισμό, ανάπτυξη, βιομηχανοπ­οίηση», είπε χθες ο Τ. Ερντογάν μιλώντας μέσω τηλεδιάσκε­ψης, σε τελετή εγκαινίων υδροηλεκτρ­ικού εργοστασίο­υ στη Μαύρη Θάλασσα στην επαρχία Τοκάτ. «Το κλίμα εμπιστοσύν­ης αντικατοπτ­ρίζεται θετικά στις ενεργειακέ­ς μας επενδύσεις. Τσακίσαμε τις παγίδες που είχαν βάλει στη χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζουμε να θέσουμε σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστή­ρα του Ακούγιου (πυρηνικό εργοστάσιο) το 2023», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece