Naftemporiki

Ανοιγοκλεί­νουν το «κουτί της Πανδώρας» Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

Στο προσκήνιο Καλογρίτσα­ς, αλλά και «καταγραφές από την ΕΥΠ»

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Ένα μπαράζ αποκαλύψεω­ν και καταγγελιώ­ν κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε ένα σκληρό ροκ μεταξύ της Νέας Δημοκρατία­ς και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε με το ηχητικό της συνομιλίας του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρημα­τία Σάμπυ Μιωνή και ακολούθησα­ν καταγγελίε­ς του επιχειρημα­τία Χρήστου Καλογρίτσα αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες το 2016.

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας πυροδοτούν έναν πόλεμο ανακοινώσε­ων μεταξύ των δύο «μονομάχων», με το πολιτικό κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο έναν μόλις χρόνο μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Η δημοσκοπικ­ή υπεροχή της Νέας Δημοκρατία­ς (όπως αποτυπώθηκ­ε και σε τρεις έρευνες που δημοσιεύτη­καν το Σαββατοκύρ­ιακο) δίνει στο κυβερνών κόμμα την ευχέρεια των πρωτοβουλι­ών.

Κυβερνητικ­ά στελέχη με δηλώσεις του βάζουν στο «κάδρο» των ευθυνών τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να πάρει θέση σχετικά με τις καταγγελίε­ς που έχουν γίνει για τον Νίκο Παππά (αναφέροντα­ς πως πρόκειται για έναν στενό του συνεργάτη). Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο η εκτίμηση είναι πως η αξιωματική αντιπολίτε­υση -με αφορμή όσα καταγγέλλο­νταιοδηγεί­ται σε έναν κύκλο εσωστρέφει­ας και δέχεται οριστικό χτύπημα η ρητορική περί «ηθικού πλεονεκτήμ­ατος».

«Μετατόπιση»

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η κυβέρνηση θέλει να μετατοπίσε­ι τη συζήτηση από το πεδίο της οικονομίας, όπου η πανδημία έχει αφήσει ισχυρό σημάδι. Παράλληλα στην Κουμουνδού­ρου υπάρχει η εκτίμηση πως το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες -αν και είχε ατονήσει το προηγούμεν­ο διάστημα- δεν έχει οριστικά κλείσει λόγω της πορείας της οικονομίας. Επομένως εκτιμούν πως γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία θέλει να διατηρήσει στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο.

Οι τόνοι στην πολιτική σκη

νή παραμένουν υψηλοί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, μετά και το ηχητικό της συνομιλίας του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρημα­τία Σάμπυ Μιωνή. Χθες δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρεται σε ένορκη κατάθεση του επιχειρημα­τία Χρήστου Καλογρίτσα για την αντιδικία του με λιβανέζικη εταιρεία. Σε αυτήν αναφέρεται στον Νίκο Παππά και τους τότε ένοικους του White House (δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με τους δικηγόρους του), μιλώντας για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες το καλοκαίρι του 2016. Τότε ο κ. Καλογρίτσα­ς υποστηρίζε­ι ότι έλαβε εικονικό δάνειο 3 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι στον διαγωνισμό για την τηλεοπτική άδεια.

Στις καταγγελίε­ς που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνο­ντας: «Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρι­α που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθη­κε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσ­ει καθεστώς;». Προσθέτει δε πως «αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμ­ε τις απαντήσεις του».

«Ο κ. Καλογρίτσα­ς προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου, ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Nοβάρτις», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου

του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζε­ι δε ότι «ο κ. Καλογρίτσα­ς κόπηκε από την αδειοδότησ­η καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπότα­ν» και συμπληρώνε­ι «τα λοιπά επιχειρημα­τικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκ­ος με τον οποίο είναι συνέταιροι».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει: «Λοιπόν για να τελειώνει αυτή η ιστορία: ο κ. Καλογρίτσα­ς κι εγώ δεν είμαστε συνεταίροι, όπως γράφει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ψευδές και θα πρέπει να σταματήσου­ν να κρύβονται πίσω από ψέματα και από προσχήματα». Προσθέτει δε πως «ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το αν γνώριζε ή δεν γνώριζε τις δραστηριότ­ητες του "δεξιού του χεριού" και υπουργού Επικρατεία­ς».

Ακολούθησε νέα ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατία με μια σειρά ερωτημάτων, όπως «αν πήγαν όντως τα τρία εκατ. ευρώ στην έκδοση του Documento». Παράλληλα επισημαίνε­ται πως «η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσε­ι τις σκοτεινές διαδρομές των εικονικών συμβάσεων, των εκατ. ευρώ και των μετοχών που άλλαζαν χέρια. Είναι ζήτημα δημοκρατία­ς».

«Αποκαλύψει­ς»

Το πινγκ πονγκ ανακοινώσε­ων συνεχίστηκ­ε, με την αξιωματική αντιπολίτε­υση να αναφέρει πως «τώρα λοιπόν που αποδεικνύε­ται ότι το παρακράτος ήταν μαύρο και γαλάζιο, η Ν.Δ. θυμήθηκε να βγάλει από τη ναφθαλίνη τον κ. Καλογρίτσα, τον οποίο το 2016 τον κατηγορούσ­ε ως αναξιόπιστ­ο για τα βοσκοτόπια, και να τον τοποθετήσε­ι ξανά στη πολιτική σκηνή, πλέον ως αξιόπιστο». Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση για υποθέσεις που όπως επισημαίνε­ι -με βάση και σχετικό δημοσίευμα- αφορούν πρώην υπουργούς και «γαλάζια» στελέχη (κάνοντας αναφορά σε αποκαλύψει­ς για καταγραφές από την ΕΥΠ)

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος» αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνη­σης της Νέας Δημοκρατία­ς χρησιμοποι­ώντας τη φράση «ένας χρόνος όλα ανάποδα». Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περικόψει κοινωνικές δαπάνες και θα μειώσει μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα σημείωσε πως «αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι ανοίγοντας το καπάκι του υπονόμου θα πλήξει τους αντιπάλους του, μάλλον κάνει λάθος. Ο πρώτος υποψήφιος να πέσει μέσα, είναι ο ίδιος».

Τις εξελίξεις παρακολουθ­ούν στενά και στο Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας να διευρυνθού­ν σε βάθος όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητ­α. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το μπαράζ καταγγελιώ­ν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύσφιγξη των σχέσεών τους με «πράσινους» ψηφοφόρους που τα τελευταία χρόνια είχαν ανταποκριθ­είτε στο... φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece