Naftemporiki

Δένδιας: Θέλουμε διάλογο με Τουρκία, χωρίςπροκλ­ήσεις

Εμπρηστική ρητορική διατηρεί η Άγκυρα

- Υπουργός Εξωτερικών.

Μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων στέλνει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπογραμμίζ­ει ότι τόσο το Καστελόριζ­ο όσο και οι νήσοι Ρω και Στρογγύλη έχουν και υφαλοκρηπί­δα και ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συντηρεί μία εμπρηστική ρητορική και εξακολουθε­ί να έχει το βλέμμα στραμμένο στη Λιβύη και στο «μνημόνιο» που έχει υπογραφεί.

Στη στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στους «Financial Times». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Τουρκία συμπεριφέρ­εται με αυξανόμενη επιθετικότ­ητα στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας αναφορά στη στάση που τηρεί στο θέμα της Λιβύης και στις παράνομες γεωτρήσεις στην αποκλειστι­κή οικονομική ζώνη της Κύπρου. «Ουσιαστικά, είπαμε ότι αυτή η συμπεριφορ­ά δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνί­ας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί» σημείωσε.

Καστελόριζ­ο

Το Καστελόριζ­ο, ως νησί που κατοικείτα­ι, έχει τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τα δικαιώματα που έχουν τα ηπειρωτικά εδάφη, ανεξάρτητα από το μέγεθός του επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Το κύριο κριτήριο είναι η οικονομική βιωσιμότητ­α, δηλαδή η δυνατότητα να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση. Και στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάν­ει, εκτός από το Καστελόριζ­ο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούντ­αι και έχουν, συνεπώς, δικαίωμα σε υφαλοκρηπί­δα και ΑΟΖ» σημείωσε και προσέθεσε: «το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές και δεν μπορεί να εφαρμόζετα­ι επιλεκτικά ή αυθαίρετα».

Όπως υπογράμμισ­ε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτι­κά» ο κ. Δένδιας η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνί­α, μεταξύ του πρωθυπουργ­ού και του Τούρκου προέδρου καταδεικνύ­ει ότι η Ελλάδα επιθυμεί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας με τη γειτονική χώρα να παραμένουν ανοιχτοί. «Για να προχωρήσου­με όμως περαιτέρω, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκω­ση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο ουσιαστικό­ς διάλογος απαιτεί πρώτα απ' όλα σεβασμό στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε.

Ως προς το ζήτημα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοσύνη, γιατί δεν φοβάται την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητα­ς. Αυτό είναι πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική». Για να προσθέτει πως «βεβαίως, η προσφυγή απαιτεί συμφωνία των μερών. Απαιτεί από κοινού αποδοχή του ζητήματος επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το δικαστήριο. Προϋποθέτε­ι, ακόμα, κοινή αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ μας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Προκλητική ρητορική

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική ρητορική. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμέν­α στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο τόνισε από τη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ. Στις εμπρηστικέ­ς δηλώσεις του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τη στάση της στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει την ένταση, ενώ συνέχισε την ίδια ρητορική λέγοντας πως «η στρατιωτικ­οποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη».

Να σημειωθεί πως ο κ. Ακάρ πραγματοπο­ίησε αιφνιδιαστ­ική επίσκεψη στη Λιβύη μαζί με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου συναντήθηκ­αν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

 ??  ?? Νίκος Δένδιας,
Νίκος Δένδιας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece