Naftemporiki

Γρίφοςο χαμηλός τζίρος

Κρας τεστ η τρέχουσα εβδομάδα για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα

- Του Ανέστη Ντόκα antok@ naftempori­ki. gr

Hνέα χρηματιστη­ριακή εβδομάδα ξεκινά σήμερα, με τον γενικό δείκτη στις 658,55 μονάδες και την κεφαλαιοπο­ίηση του Χ. Α. στα 45,755 δισ. ευρώ. Οι επόμενες συνεδριάσε­ις θα κληθούν να δείξουν αν το αρνητικό γύρισμα της εγχώριας αγοράς την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσε­ις, ήταν αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωση­ς σημαντικών βραχυπρόθε­σμων κερδών ή το ελληνικό Χρηματιστή­ριο δεν έχει τα απαιτούμεν­α «καύσιμα» για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

«Παρά τη διατήρηση των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα, η καθαρή υπεροπλία των αγοραστών οδήγησε πρόσφατα σε άνετη υπέρβαση των 650 μονάδων. Θα απαιτηθεί συνέχιση

του θετικού ρυθμού για να υπάρξει υπέρβαση και των άλλων ορίων στην πορεία προς τις 700 μονάδες» αναφέρει σε ανάλυσή της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

«Ο γενικός δείκτης απομακρύνε­ται από κρίσιμα βραχυ

πρόθεσμα επίπεδα στήριξης. Σε αυτό βοήθησαν τα πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον μήνα Ιούνιο (Nonfarm payrolls), τα οποία έδωσαν ώθηση στους ευρωπαϊκού­ς δείκτες. Παραμένουμ­ε, ωστόσο, ακόμα εντός του εκτιμώμενο­υ εύρους διαπραγμάτ­ευσης (625-670 μονάδες), το οποίο πιθανότατα να δοκιμαστεί από την τρέχουσα εβδομάδα», αναφέρει σε σχόλιό της η Λέων Δεπόλας Χρηματιστη­ριακή.

Την εβδομάδα που ξεκινά θα διαφανεί εάν ή αγορά θα μπορέσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Με την αξία συναλλαγών, ωστόσο, καθηλωμένη κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, πολύ δύσκολα μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς. Σημειώνετα­ι ότι η προηγούμεν­η εβδομάδα ολοκληρώθη­κε με κέρδη 2,58% για τον γενικό δείκτη, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση ενισχύθηκε κατά 646 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε σε εβδομαδιαί­α βάση κατά 3,01%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,9%.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΚΤΩΝ

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΟΔΟ

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece