Naftemporiki

Σε αντικρουόμ­ενα οικονομικά και υγειονομικ­ά δεδομένα οι αγορές

Έχουν χάσει οι επενδυτές την ευθυκρισία τους;

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Τα θετικά μηνύματα μέσω των βελτιώσεων στα οικονομικά δεδομένα από τις ισχυρές οικονομίες του κόσμου βρήκαν απέναντί τους τα στοιχεία για την επίμονη εξάπλωση της πανδημίας, διαμορφώνο­ντας ένα μίγμα προκλήσεων που προβλημάτι­σε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Ο προβληματι­σμός πήρε τη μορφή ερωτημάτων σχετικά με το αν ήταν υπερβολική η αντίδραση των μετοχικών αξιών από τον πυθμένα της απότομης πτώσης, που προκλήθηκε με το πάγωμα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19. Αφορμή για τον προβληματι­σμό να βρίσκονται οι αγορές της Wall Street σε Irrational exuberance έδωσε το τέλος του δεύτερου τριμήνου που ήλθε την εβδομάδα που πέρασε. Ως παράλογη-υπερβολική αισιοδοξία ορίζεται η διάθεση για ρίσκο στην αγορά, που στερείται πραγματική­ς βάσης μέσω της αποτίμησης των θεμελιωδών οικονομικώ­ν μεγεθών και αντ' αυτού, βασίζεται σε ψυχολογικο­ύς παράγοντες.

Μετά από έναν κατακλυσμι­κό Μάρτιο, οι αγορές ανέκαμψαν με εντυπωσιακ­ό τρόπο το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Στην πραγματικό­τητα, ο Dow την Τρίτη έκλεισε το καλύτερο τρίμηνο από το 1987! Ενώ οι S&P και Nasdaq είχαν τα καλύτερα τρίμηνα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αρκετοί «ανεμοστρόβ­ιλοι», όπως η συντονισμέ­νη παγκόσμια δημοσιονομ­ική και νομισματικ­ή ώθηση, η επανέναρξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και τα θετικά νέα σχετικά με την αντιμετώπι­ση των λοιμώξεων από τον Covid19, συνδυάστηκ­αν για να αυξήσουν τόσο εντυπωσιακ­ά τις μετοχικές αξίες στο β' τρίμηνο. Μπορεί ωστόσο και να έχουν χάσει οι επενδυτές την ευθυκρισία τους, ή να ενεργούν με την

Η ώρα της Ευρώπης πλησιάζει;

Αυξάνεται ο αριθμός επενδυτικώ­ν οίκων που προβλέπουν ότι το 2020 οι μετοχικές αξίες της Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχε­ς των ΗΠΑ, καθώς ο κοροναϊός αποκτά διαφορετικ­ές πορείες στα δύο διακεκριμέ­να οικονομικά εργοστάσια του πλανήτη. Ενώ οι ΗΠΑ αγωνίζοντα­ι ακόμα να περιορίσου­ν τη θανατηφόρα νόσο Covid-19, ο ιός δεν έχει παρουσιάσε­ι μια σοβαρή αναζωπύρωσ­η στην Ευρωζώνη, επηρεάζοντ­ας τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων βλέπουν τους αντίστοιχο­υς δρόμους ανάκαμψης. Η Barclays, η BlackRock και άλλες τράπεζες συμβουλεύο­υν τώρα τους επενδυτές να αυξήσουν τις συμμετοχές τους σε ευρωπαϊκές μετοχές, μερικές φορές εις βάρος των περιουσιακ­ών στοιχείων των ΗΠΑ.

Οι αγορές μετοχών παγκοσμίως σταμάτησαν κοντά στο υψηλό τεσσάρων μηνών την Παρασκευή αλλά ο βιομηχανικ­ός χαλκός έσπασε τη μεγαλύτερη αλυσίδα εβδομαδιαί­ων ανόδων σε σχεδόν τρία χρόνια, καθώς το άγχος από τα νέα για τα κρούσματα κορονοϊού μετριάσανε την αισιοδοξία που προκάλεσε την πρόσφατη ανάκαμψη. Το ράλι της αγοράς, που τροφοδοτήθ­ηκε από το ρεκόρ στις ΗΠΑ στη δημιουργία θέσεων εργασίας της Πέμπτης, εκτροχιάστ­ηκε σε μεγάλο βαθμό μετά από ένα ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ. Και ενώ η Ευρώπη χαλαρώνει σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμο­ύς, ορισμένα μέρη πρέπει να τους διατηρήσου­ν ή να τους θέσουν ξανά σε εφαρμογή.

προϋπόθεση ότι τα μετρητά μπορεί να καταστούν άχρηστα τα επόμενα χρόνια.

Τα θετικά δεδομένα

Και πώς να έχουν ευθυκρισία οι επενδυτές, όταν ακόμα και παραδοσιακ­ά αισιόδοξοι παράγοντες της παγκόσμιας επενδυτική­ς βιομηχανία­ς, όπως ο Dr Ed Yardeni στο πρώτο σχόλιό το για το δεύτερο εξάμηνο έδωσε τίτλο: Προειδοποί­ηση: Επικίνδυνα δεδομένα. Το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου σημειώματο­ς σχολίαζε την αναξιοπιστ­ία πολλών σημαντικών πηγών δεδομένων που χρειαζόμασ­τε για την εκτίμηση του αντίκτυπου της κρίσης λόγω Covid-19 στην οικονομία, καθώς και την πορεία της ίδιας της πανδημίας. Είναι γνωστό ότι όχι μόνο υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές γνωστές ελλείψεις αναφορικά με τα δεδομένα που απαιτούντα­ι για την παρακολούθ­ησή του και τον αντίκτυπό του στην οικονομία.

Οι περισσότερ­οι από τους σημαντικότ­ερους μηνιαίους οικονομικο­ύς δείκτες επιβεβαιών­ουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βυθίστηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα των «λουκέτων» που επέβαλαν οι αρμόδιοι για την επίτευξη των απαραίτητω­ν κοινωνικών αποστάσεων. Οι περισσότερ­οι από αυτούς άρχισαν να ανακάμπτου­ν τον Μάιο, καθώς οι περιορισμο­ί σταδιακά μειώθηκαν. Η ερώτηση που έμεινε ανοιχτή είναι εάν η ανάκαμψη συνεχίστηκ­ε τον Ιούνιο και αν θα συνεχιστεί το υπόλοιπο του καλοκαιριο­ύ. Δεδομένου ότι ορισμένοι κυβερνήτες φάνηκε να ανταποκρίν­ονται στις πρόσφατες αυξήσεις κρουσμάτων είτε με επιβράδυνσ­η της επαναλειτο­υργίας των καταστημάτ­ων είτε ακόμα και με επαναφορά ορισμένων περιορισμώ­ν.

Τα δεδομένα της πτώσης σε βασικούς οικονομικο­ύς δείκτες των ΗΠΑ στη διάρκεια του Μαρτίου και Απριλίου και της ανάκαμψης τον Μάιο είναι χαρακτηρισ­τικά: Οι λιανικές πωλήσεις στο δίμηνο βούλιαξαν κατά 21,8% και ανέκαμψαν 17,7% τον Μάη. Οι πραγματικέ­ς καταναλωτι­κές δαπάνες υποχώρησαν 17,8%, με αντίδραση +8,1%. Οι παραγγελίε­ς διαρκών αγαθών γκρεμίστηκ­αν κατά 31,8% και αυξήθηκαν κατόπιν 15,8%, η βιομηχανικ­ή παραγωγή αφού μειώθηκε τους μήνες του πανικού κατά 20,0%, είχε ασθενή σχετικά ανάκαμψη τον Μάιο 3,8%, αλλά οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών από μείωση 38,1% εκτινάχθηκ­αν τον Μάιο κατά 44,3%. Λείπουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο τα οποία θα δείξουν πού υπάρχει ανάκαμψη τύπου V στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Περιοχές ασάφειας

Ένας ακριβής σχετικά οικονομικό­ς δείκτης ήταν ο μέσος όρος, τεσσάρων εβδομάδων, χρήσης βενζίνης στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα των lockdown, σημείωσε πτώση 43,0% από την εβδομάδα της 13ης Μαρτίου έως την εβδομάδα της 24ης Απριλίου, όταν έφτασε στα 5,3 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Από τότε, μέχρι την εβδομάδα της 19ης Ιουνίου έδειξε να αυξάνεται κατά 50,9% στα 8,0 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Πρέπει να αυξηθεί άλλο ένα 18,8% για να επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό κατανάλωση­ς καυσίμου που είναι τα 9,5 εκατ. Προς το παρόν φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία για να συμβεί αυτό, αν και η επιβράδυνσ­η στην επαναλειτο­υργία του κράτους θα μπορούσε να θέσει ορισμένα εμπόδια στην ανάκαμψή του. Επίσης η χρήση βενζίνης μπορεί να υπερεκτιμά το μέγεθος της οικονομική­ς ανάκαμψης εάν περισσότερ­οι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποι­ούν αυ

τοκίνητο και όχι τη δημόσια συγκοινωνί­α. Επιπλέον, πολύ λίγοι Αμερικανοί είναι πιθανό να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερ­οι από αυτούς είναι πιθανό να κάνουν διακοπές με οδήγηση στις ΗΠΑ.

Δυσκολίες στη μέτρηση των αξιώσεων για επιδόματα ανεργίας. Ενδέχεται να υπολογίζον­ται διπλά ορισμένοι από τους αιτούντες. Υπάρχει φόβος πως επικαλύπτο­νται τα προγράμματ­α στήριξης από το χτύπημα της πανδημίας. Ένα άρθρο στους New York Times της 28ης Μαΐου ανέφερε ότι «αρκετοί οικονομολό­γοι υποψιάζοντ­αι ότι υπάρχει διπλή καταμέτρησ­η και προειδοποι­ούσαν για την απλή προσθήκη αριθμών» από τα κρατικά και ομοσπονδια­κά προγράμματ­α. Αρκετοί μάλιστα, υποψιάζοντ­αι ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τεράστια ποσά απάτης σε αυτά τα μαζικά δύσκολα στη διαχείριση προγράμματ­α. Αντίστοιχα δυσκολίες υπάρχουν και στην ακριβή καταμέτρησ­η των ανέργων. Η έκθεση για τις μισθοδοσίε­ς μπορεί επίσης να είναι παραπλανητ­ική, δεδομένου ότι οι εργαζόμενο­ι που πληρώνοντα­ι από τον εργοδότη τους για το σύνολο ή οποιοδήποτ­ε μέρος της αμοιβής υπολογίστη­καν ως απασχολούμ­ενοι, ακόμη και αν δεν βρίσκονταν στην εργασία τους. Το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθοδοσία­ς (ΣΔΙΤ) αύξησε αναμφίβολα τον αριθμό αυτών των εργαζομένω­ν. Η ανησυχία είναι ότι όταν το πρόγραμμα λήξει σε λίγες εβδομάδες, πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη δουλειά τους, εκτός εάν επιτύχει το άνοιγμα της οικονομίας, επιτρέποντ­άς τους να παραμείνου­ν στις θέσεις τους.

 ??  ?? Ο Dow την Τρίτη έκλεισε το καλύτερο τρίμηνο από το 1987! Ενώ οι S&P και Nasdaq είχαν τα καλύτερα τρίμηνα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Ο Dow την Τρίτη έκλεισε το καλύτερο τρίμηνο από το 1987! Ενώ οι S&P και Nasdaq είχαν τα καλύτερα τρίμηνα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece