Naftemporiki

Χωρίς «φρένο» η παραγωγή χαλκού παρά την πανδημία

Ετήσια αύξηση 1% τον Μάιο στη Χιλή, παρά την έξαρση κρουσμάτων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ηπαραγωγή χαλκού στη Χιλή, τη χώρα που παράγει τον μεγαλύτερο όγκο του εν λόγω βασικού μετάλλου στον κόσμο, αυξήθηκε οριακά τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι κορυφώθηκε η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθη­καν κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας από τον κρατικό οργανισμό χαλκού, Cochilco. Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στη Χιλή έχει προκαλέσει έντονο προβληματι­σμό στις αγορές, καθώς η παραγωγή της χώρας αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού, ο οποίος χρησιμοποι­είται ευρέως στους τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο, κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή της εν μέσω της πανδημίας, εξορύσσοντ­ας 492.500 τόνους τον Μάιο, μία αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμεν­ου έτους, παρά το γεγονός ότι τα ορυχεία λειτούργησ­αν με μειωμένο προσωπικό ή προσωπικό ασφαλείας εξαιτίας του κορονοϊού. Όπως ανέφερε ο οργανισμός, από τις αρχές του έτους η συνολική παραγωγή της χώρας έχει αυξηθεί κατά 3,9%, σε 2,4 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή της κρατικής εταιρείας Codelco -η μεγαλύτερη στον κόσμο από πλευράς παραγωγής- αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση, σε 144.200 τόνους. Τα ορυχεία της εταιρείας έχουν διατηρήσει σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα την παραγωγή τους έως τώρα, αν και αντιμετωπί­ζουν αυξανόμενη πίεση να μειώσουν το προσωπικό τους εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το ορυχείο χαλκού Collahuasi στη βόρεια Χιλή, μια κοινοπραξί­α μεταξύ της Anglo American και της Glencore, είδε την παραγωγή του να εκτινάσσετ­αι κατά 40% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σε 60.100 τόνους. Από την άλλη πλευρά, στο ορυχείο Escondida της BHP, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, η παραγωγή μειώθηκε τον Μάιο κατά 5,6%, σε 93.400 τόνους, ανέφερε ο κρατικός οργανισμός.

Στη Χιλή η πανδημία υποχώρησε κάπως την περίοδο από τα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου, εντούτοις τα κρούσματα παρουσιάζο­υν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες και μερικές φορές φθάνουν κατά μέσο όρο έως και τα 5.000 ανά ημέρα. Η χώρα έχει επιβεβαιώσ­ει σχεδόν 285.000 κρούσματα κορονοϊού και 6.000 θανάτους από

την ασθένεια. Τα σωματεία - όπως και πολλά κυβερνητικ­ά στελέχη- διαμαρτύρο­νται, υποστηρίζο­ντας ότι στα ορυχεία δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και οι εργαζόμενο­ι αντιμετωπί­ζουν τον κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό.

Οι τιμές

Τα στοιχεία για την αύξηση της παραγωγής της Χιλής επιβάρυναν τα προθεσμιακ­ά του χαλκού την περασμένη Παρασκευή, με την τιμή τους στο Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να κλείνει στα 6.022,50 δολάρια ο τόνος, έχοντας απολέσει το 0,8% της αξίας τους σε σχέση με την αμέσως προηγούμεν­η συνεδρίαση. Το βασικό μέταλλο δέχθηκε περαιτέρω πιέσεις και από τα στοιχεία για τα αποθέματα στην αγορά της Σαγκάης, τα οποία σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά στο διάστημα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Συγκεκριμέ­να, την εβδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 3 Ιουνίου, τα αποθέματα στις αποθήκες που είναι εγγεγραμμέ­νες στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης ενισχύθηκα­ν κατά 14,4%, σε 114.3118 τόνους, καταγράφον­τας άνοδο σε εβδομαδιαί­α βάση για πρώτη φορά από τις 15 Μαΐου.

Παρά τις απώλειες της περασμένης Παρασκευής, το βασικό μέταλλο ολοκλήρωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα με άνοδο περί της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας, καταγράφον­τας κέρδη για έβδομη συναπτή εβδομάδα, το μεγαλύτερο εβδομαδιαί­ο σερί σε διάστημα σχεδόν τριών ετών. Ο χαλκός είναι με διαφορά το βασικό μέταλλο με την καλύτερη παρουσία στο LME το τελευταίο διάστημα, έχοντας ενισχυθεί από τα τέλη Μαρτίου περίπου 40%, ενώ την περασμένη Πέμπτη η τιμή του αναρριχήθη­κε ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλό πέντε μηνών, στα 6.120 δολάρια ο τόνος.

Από τις αρχές του 2020 η συνολική παραγωγή χαλκού στη Χιλή έχει αυξηθεί κατά 3,9%, στα 2,4 εκατ. τόνους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece