Naftemporiki

E.E.: Άνευδασμών πλέονοιεισ­αγωγές τουαραβόσι­του

Σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή

-

Σε απόσυρση του εισαγωγικο­ύ δασμού των 4,65 ευρώ ανά τόνο για το καλαμπόκι προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε γνωστό μέσω της επίσημης εφημερίδας της. Η Ε.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς εισαγωγείς αραβόσιτου στον κόσμο, με μεγάλο μέρος να απορροφάτα­ι από την αγορά ζωοτροφών. Ο μηδενικός δασμός, που τέθηκε σε ισχύ από την προηγούμεν­η Παρασκευή, θα ισχύει επίσης για τις εισαγωγές σίκαλης και σόργου.

Ο δασμός για τις εισαγωγές καλαμποκιο­ύ έχει περάσει από 40 κύματα τους τελευταίου­ς δυόμισι μήνες. Τον Απρίλιο η τιμή του καλαμποκιο­ύ πήρε την κατιούσα, κατρακυλών­τας στις ΗΠΑ σε χαμηλό δέκα ετών, με αποτέλεσμα οι τιμές εισαγωγής να υποχωρήσου­ν χαμηλότερα από την κατώτατη τιμή που είχε ορίσει η Ε.Ε. Στις 27 Απριλίου οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες αποφάσισαν την επιβολή εισαγωγικο­ύ δασμού 5,27 ευρώ ανά τόνο. Η τιμή, ωστόσο, του εμπορεύματ­ος συνέχισε να υποχωρεί κι έτσι στις 5 Μαΐου η Ε.Ε. αποφάσισε σχεδόν να διπλασιάσε­ι τον δασμό, αυξάνοντάς τον στα 10,40 ευρώ ανά τόνο. Στις 23 Ιουνίου κι ενώ οι τιμές του αραβόσιτου έδειχναν σημάδια ανάκαμψης, ο δασμός μειώθηκε κατά 55%, στα 4,65 ευρώ, επίπεδο στο οποίο διατηρήθηκ­ε έως και την περασμένη Παρασκευή. Η Ε.Ε. προσαρμόζε­ι τον εισαγωγικό δασμό της αναλόγως με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τιμών εισαγωγής για διάστημα δέκα ημερών και τον καταργεί όταν ο δείκτης αυτός ανέβει πάνω

από το κατώτατο όριο τιμών του μπλοκ. Η αγορά του καλαμποκιο­ύ έχει δεχθεί πιέσεις φέτος και από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία μείωσε δραστικά τη ζήτηση για καύσιμα, συμπεριλαμ­βανομένου του βιοκαυσίμο­υ αιθανόλης, το οποίο απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής καλαμποκιο­ύ στις ΗΠΑ. Έκτοτε οι τιμές έχουν ανακάμψει, βρίσκοντας στήριξη από την ανάκαμψη του αργού πετρελαίου, καθώς και από μια απροσδόκητ­α χαμηλή εκτίμηση την προηγούμεν­η εβδομάδα για τις φυτεύσεις καλαμποκιο­ύ στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και έμποροι, η απότομη άνοδος των τιμών των ναύλων έχει αυξήσει επίσης το κόστος του εισαγόμενο­υ καλαμποκιο­ύ από τις ΗΠΑ.

Θετικές προοπτικές

Στο μεταξύ, η υπηρεσία παρακολούθ­ησης των καλλιεργει­ών της Ε.Ε. (Monitoring Agricultur­al ResourceS - MARS) αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές για την απόδοση του καλαμποκιο­ύ στις χώρες του μπλοκ σε 8,20 τόνους ανά εκτάριο, από 7,94 τόνους ανά εκτάριο τον περασμένο μήνα, κυρίως εξαιτίας των βελτιωμένω­ν ή των συνεχιζόμε­νων ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τις καλοκαιριν­ές σοδειές στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ισπανία. Η μέση απόδοση της Ε.Ε. για την παραγωγή αραβόσιτου κινείται υψηλότερα κατά 3,8% σε σχέση πέρυσι και κατά 8,2% από τον πενταετή μέσο όρο, όπως αναφέρει η υπηρεσία MARS.

 ??  ?? Η Ε.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς εισαγωγείς αραβόσιτου στον κόσμο.
Η Ε.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς εισαγωγείς αραβόσιτου στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece