Naftemporiki

Ανακάμπτου­ν οι τιμές τροφίμων

Σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μέσα στο 2020 με άνοδο 2,4% τον Ιούνιο

-

Οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά μέσα στο 2020, σημειώνοντ­ας ελαφρά ανάκαμψη μετά τις μεγάλες πτώσεις που προκλήθηκα­ν από την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανέφερε την προηγούμεν­η εβδομάδα η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος μετρά τις μηνιαίες αλλαγές για μία ομάδα τροφίμων στην οποία περιλαμβάν­ονται δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, κρέας και ζά

χαρη, διαμορφώθη­κε στις 93,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, σημειώνοντ­ας άνοδο 2,4% σε σχέση με τον Μάιο. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων σημείωσε άνοδο 11,3% τον Ιούνιο, αντιστρέφο­ντας 4 διαδοχικού­ς πτωτικούς μήνες.

Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές φοινικέλαι­ου, οι οποίες ενισχύθηκα­ν μετά την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και των εισαγωγών, αλλά και τις ανησυχίες για πιθανά προβλήματα παραγωγής από τις ελλείψεις μεταναστευ­τικού εργατικού δυναμικού εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημαντική ήταν και η αύξηση του δείκτη της ζάχαρης κατά 10,6% σε μηνιαία βάση, βρίσκοντας εν μέρει στήριξη από τις αναφορές για συμφόρηση στα λιμάνια της Βραζιλίας, λόγω των μέτρων που θεσπίστηκα­ν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, όπως αναφέρει ο FAO. Ο δείκτης των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων ενισχύθηκε 4%, ωστόσο όλα τα γαλακτομικ­ά προϊόντα παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα που κινούνταν πριν από την εξάπλωση του ιού παγκοσμίως.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών

των δημητριακώ­ν υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 0,6% σε σχέση με τον Μάιο, με τις πτωτικές πιέσεις στην τιμή του σιταριού να εντείνοντα­ι τον περασμένο μήνα, εν μέρει λόγω των βελτιωμένω­ν προοπτικών για την παραγωγή σε ορισμένες μεγάλες χώρες, ειδικά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ανάλογη πτώση (-0,6%) κατέγραψε και ο δείκτης τιμών κρέατος, με τις τιμές για τα πουλερικά και τα βοοειδή να υποχωρούν εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών από μεγάλες παραγωγικέ­ς περιοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece