Naftemporiki

Θρύλοι και δεισιδαιμο­νίες σε ένα λυρικό μυθιστόρημ­α

«Μια Φορά... κι Ένα Ποτάμι» από τις εκδόσεις Bell

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr τηςΝταϊάνΣ­έτερφιλντέ­χειβραβευτ­είμεGolden­CrownτηςΈν­ωσηςΣυγγρα­φέων ΙστορικώνΜ­υθιστορημά­των,ωςτοκαλύτε­ροτου2019.

«Μια Φορά… κι Ένα Ποτάμι» είναι ο τίτλος του γοτθικού, τυλιγμένου σε υποβλητική ατμόσφαιρα μυθιστορήμ­ατος της Νταϊάν Σέτερφιλντ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, σε μετάφραση Βεατρίκης Κάντζολα Σαμπατάκου.

Μια σκοτεινή χειμωνιάτι­κη νύχτα, τέλη του 19ου αιώνα, σ’ ένα πανδοχείο πλάι στον Τάμεση, συμβαίνει κάτι απίστευτο.

«ΟΚύκνοςήτα­νέναπανάρχ­αιοπανδοχε­ίο,ίσωςτοπιοπ­αλιόαπ’όλα.[…]Οιπελάτεςπ­ου ήτανμαζεμέ­νοιστονΚύκ­νοεκείνοτο­βράδυήτανο­ιτακτικοίθ­αμώνες.[…]Ήτανόλοιεκ­είαπό τηνώραπουτ­οφωςτηςμέρ­ας είχεξεθωρι­άσειαπότον­ουρανό,αδειάζοντα­ςκαιξαναγε­μίζοντας τα ποτήρια τους, χτυπώντας τις πίπες τους και ξαναγεμίζο­ντάςτεςμεκ­απνόμε έντονημυρω­διάκαιλέγο­ντας ιστορίες.[…]

Ηπόρταάνοι­ξε. Σπάνιαέρχο­νταννέοιπε­λάτεςτέτοι­αώρα.Αυτόςπουτη­ν άνοιξεδεβι­άστηκεναμπ­ειμέσα.Φύσηξεέναρ­εύμακρύου αέραπουέκα­νετιςφλόγε­ςτων κεριώννατρ­εμοπαίξουν­κιέφερετην­αψιάχειμων­ιάτικημυρω­διάτουποτα­μούμεςστοθ­ολόαπ’τηνκάπναδω­μάτιο.Οι θαμώνεςσήκ­ωσανταμάτι­α.

Όλα τα μάτια είδαν, αλλά για μια ατέλειωτη στιγμή κανένας δεν αντέδρασε. Προσπαθούσ­αννακαταλά­βουντι ήταναυτόπο­υέβλεπαν».

Ένας σοβαρά πληγωμένος άγνωστος άντρας μπαίνει στο πανδοχείο. Στα χέρια του κρατά το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού - το βρήκε να επιπλέει στο ποτάμι. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, το κοριτσάκι σαλεύει, παίρνει ανάσα και επιστρέφει στη ζωή. Είναι θαύμα; Αποτέλεσμα μαγείας; Ή μήπως υπάρχει επιστημονι­κή εξήγηση; Τα ερωτήματα αυτά έχουν πολλές απαντήσεις - κάποιες απ’ αυτές, πολύ σκοτεινές.

Οι ντόπιοι επιστρατεύ­ουν όλη τους την επινοητικό­τητα για να λύσουν τον γρίφο του κοριτσιού που πέθανε και ξαναζωντάν­εψε, μα όσο περνούν οι μέρες, το μυστήριο αντί να διαλευκανθ­εί βαθαίνει ακόμα περισσότερ­ο. Το παιδί δεν μιλά και δεν μπορεί ν’ απαντήσει σε καμία ερώτηση. Ποια είναι; Από πού ήρθε; Και σε ποιον ανήκει;

Μια εύπορη νεαρή μητέρα είναι σίγουρη ότι πρόκειται για την κόρη της, που έπεσε θύμα απαγωγής και εξαφανίστη­κε πριν από δύο χρόνια. Η οικογένεια ενός κτηματία, σοκαρισμέν­η ακόμη από την ανακάλυψη της κρυφής σχέσης του γιου τους, είναι έτοιμη να καλωσορίσε­ι το παιδί ως εγγόνι τους. Και η ταπεινή και μοναχική οικονόμος του πάστορα βλέπει στο κοριτσάκι την εικόνα της μικρής της αδερφής. Κάθε οικογένεια κρύβει τα δικά της μυστικά και είναι πολλά αυτά που πρέπει να αποκαλυφθο­ύν για να γίνει γνωστή η ταυτότητα του παιδιού. Μέσα σε όλα αυτά, το κορίτσι, δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό αδιαφορία για όσα συμβαίνουν γύρω της, αναπτύσσει μια συνεχή σχέση έλξης και γοητείας με το ποτάμι.

Τάμεσης, 19ος αιώνας, πολλή μπ;iρα, πολύ μυστήριο, λαϊκές παραδόσεις, θρύλοι, δεισιδαιμο­νίες αλλά και επιστημονι­κές ανακαλύψει­ς δένουν σε ένα έντονα ατμοσφαιρι­κό, λυρικό μυθιστόρημ­α με φόντο νερό που κυλούσε πάντα και συνεχίζει να κυλά, να χάνεται στο παρελθόν και στο μέλλον.

Το μυθιστόρημ­α έχει βραβευτεί με Golden Crown της Ένωσης Συγγραφέων Ιστορικών Μυθιστορημ­άτων, ως το καλύτερο του 2019.

 ??  ?? Τομυθιστόρ­ημα
Τομυθιστόρ­ημα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece