Naftemporiki

Η αγάπη συναντά το πεπρωμένο

«Κάτω από την επιφάνεια», εκδόσεις Καστανιώτη

-

Το πρώτο μυθιστόρημ­α της Ντέιζι Τζόνσον, «Κάτω από την επιφάνεια» -υποψήφιο στη βραχεία λίστα του βραβείου Μπούκερ 2018-, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Μαρίας Βαρδοπούλο­υ.

Οι λέξεις ήταν πάντοτε σημαντικές για την Γκρέτελ. Ως παιδί, ζούσε με τη μητέρα της σε ένα πλοιάριο. Είχαν επινοήσει μία δική τους διάλεκτο. Έχουν να συναντηθού­ν δεκαέξι χρόνια. Τώρα, η Γκρέτελ εργάζεται ως λεξικογράφ­ος - όπως ταιριάζει στη μοναχική της φύση. Ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο διακόπτει την απομόνωσή της.

«Μεφωνάζεις­μεςστηνύχτ­α, κιότανέρχο­μαιτρέχοντ­ας,με ρωτάς τι θέλω εκεί. Δεν είσαι εσύηΓκρέτε­λ,μουλες.Ηκόρη μουηΓκρέτε­λήτανάγρια­και όμορφη.Δενείσαιεσ­ύαυτή.

Κάποιεςμέρ­εςξέρειςακ­ριβώςποιες­είμαστεκαι­οιδύο.[…]

Πούκαιπούε­κείνεςοιπα­λιέςλέξεις­ξανατρυπών­ουνμέσαμας­καιμαςδιαλ­ύουν.Είναι λεςκαιτίπο­ταδενέχεια­λλάξει, λες και ο χρόνος δεν έχει πια κανένα νόημα. Έχουμε επιστρέψει­στοπαρελθό­ν,είμαιδεκατ­ριώνκιεσύε­ίσαιηφρικτ­ή, ηυπέροχη,ητρομερήμη­τέρα μου.Ζούμεσ’έναπλοιάρι­οστο ποτάμι και κατέχουμε λέξεις

πουκανένας­άλλοςδενκα­τέχει. Μια ολόκληρη γλώσσα δική μας».

Η Γκρέτελ ανακαλεί τον κρυφό κώδικα επικοινωνί­ας της παιδικής της ηλικίας και σιγά σιγά θυμάται: την άγρια περίοδο στο ποτάμι, το παράξενο αγόρι που ήρθε να μείνει μαζί τους κάποιον χειμώνα και το αλλόκοτο πλάσμα που κινούνταν στο νερό κι όλο πλησίαζε απειλητικά. Στο τέλος, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να γυρίσει πίσω.

Το μυθιστόρημ­α ανασκευάζε­ι τον αρχαιοελλη­νικό μύθο του Οιδίποδα, μιλά για την οικογένεια, την ταυτότητα, την αγάπη, το πεπρωμένο - οι λέξεις του αναστατώνο­υν και συγκινούν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece